Jack Horvest
Senior specialist investment

Zorgt handelsonrust voor een dalend vertrouwen bij de consument?

Blog
02 september 2019
Consumentenbestedingen zijn de kurk waar de economische groei in Europa en Amerika op drijft.

Leestijd: 4 minuten

In het kort: 

  • Handelspolitiek Trump drukt op economisch vertrouwen Amerikaan.
  • Aantal nieuwe banen in VS blijft voldoende hoog.
  • Chinese industrie-inkoopmanagersindex weer in groeistand.
     

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Dat spreekwoord geldt ook voor de economie. Vorige week zagen we in de eurozone een flauw herstel van de industriële activiteiten in augustus (ESI-index), al liet de meer op het binnenland gerichte dienstensector een aanhoudend licht verval zien. De Europese consument denkt iets behoudender over zijn economische toekomst.

In augustus kreeg het Amerikaanse consumentenvertrouwen een flinke deuk. De bekende graadmeter van de University of Michigan maakte eind augustus de grootste daling door sinds december 2012. Daarbij speelt de handelspolitiek van president Trump een steeds belangrijkere negatieve factor. Zo blijkt uit de enquête van de onderzoekers.

De appetijt om duurdere spullen, zoals elektronica, huishoudelijke apparatuur en auto’s, te kopen, neemt bij de Amerikaanse consument stevig af. Het is net de onzekerheid van Trumps handelspolitiek die nu op het (binnenlandse) vertrouwen in de economie begint door te wegen.

Hoe de handelspolitiek van Trump zich ontwikkelt, blijft een raadsel. Vanaf 1 september is er een nieuwe ronde aan importtarieven ingegaan voor Chinese en Amerikaanse producten. Toch blijven beide partijen met elkaar in gesprek. De noodzaak om tot akkoord te komen wordt meer prangend, want anders glijdt de wereldeconomie alsmaar verder af.    

 

De macro-economische agenda van deze week

 

Arbeidsmarktrapport VS belangrijk signaal

In de Verenigde Staten kijken we uit naar de inkoopmanagersindexcijfers (ISM) over de maand augustus. 


Op dinsdag komt het cijfer uit de industrie naar buiten, waarbij we min of meer rekenen op een stabilisatie. Op donderdag komt het belangrijke ISM-cijfer voor de dienstensector. Daarbij gaan we uit van een licht herstel ten opzichte van juli.

Op woensdag ziet het Fed Beige Book het daglicht. Daarin brengt de Amerikaanse centrale bank Fed verslag uit van de economische ontwikkeling in de afgelopen zes weken. Afgaand op recente macro-economische signalen verwachten wij dat de Amerikaanse economie voldoende robuust blijft presteren. De algemene verwachting is echter dat de Fed over een dikke twee weken de beleidsrente met 0,25% zal verlagen.

Het belangrijkste economische signaal uit de VS komt deze week uit de arbeidsmarkt. Het aantal nieuwe banen in augustus wordt op 168.000 geschat en dat zou voldoende zijn. De tijden van meer dan 200.000 nieuwe banen op maandbasis liggen achter ons, maar zolang er iedere maand circa 100.000 tot 125.000 banen bijkomen, wordt de aanwas van de Amerikaanse beroepsbevolking opgenomen en dat beschouwen we als een belangrijk ijkpunt.

Om de gezondheid van de arbeidsmarkt te monitoren hebben wij een verhoogde aandacht voor de wekelijkse werkloosheidsaanvragen en de aangekondigde ontslagenen uit het bedrijfsleven (Challenger Job-Cuts). Maar ook hier verwachten wij dat de cijfers nog allemaal voldoende solide zijn. Het aantal wekelijkse aanvragen blijft naar verwachting met 215.000 nog gematigd. 
 

 

Europese consument heeft minder vertrouwen in economie

In Europa is het deze week rustig wat betreft de macro-economische cijfers. De detailhandelsverkopen in de eurozone in juli komen naar buiten en worden gerekend op een toename van 1,3% op jaarbasis. Tot op heden houdt de Europese consument zich redelijk goed, gezien de mindere economische prestaties. Wel wijzen wij op het afbrokkelende vertrouwen.

Opschudding komt er deze week mogelijk uit het Verenigd Koninkrijk, waar er een grote tegenstand is tegen het opschorten van bijeenkomsten van het parlement van 12 september tot 14 oktober. Door die actie van nieuwbakken premier Johnson, rest het parlement nog maar weinig tijd om politiek nog iets te kunnen uitrichten.
 

 

Chinese industrie-inkoopmanagersindex verrast

China verraste maandagochtend met een beter dan verwacht industrieel inkoopmanagerscijfer. Het onafhankelijke onderzoeksbureau Caixin meldde dat het PMI-cijfer met een stand van 50,4 punten weer in de groeizone is beland. Dat is aanzienlijk beter dan de verwachte stabilisatie van 49,8 punten. Toch zijn we niet al te enthousiast, want de exporten daalden fors in augustus en ook het sentiment onder fabrikanten kreeg een stevige dreun. De voortwoekerende handelsoorlog met de VS blijft de Chinese industrie parten spelen. Later deze week komt ook nog het Caixin-inkoopmanagersindexcijfer uit de dienstensector naar buiten.

 


Belangrijke macro-economische publicaties

Van 2 tot en met 6 september 

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag China Caixin Manufacturing PMI  Aug  49,8
Dinsdag VS ISM Manufacturing  Aug  51,2
Woensdag China Caixin Services PMI  Aug  51,6
  Eurozone Detailverkopen YoY  Jul  1,3%
  VS Handelsbalans  Jul  $ -54,3 miljard
    Fed Beige Book    
Donderdag Duitsland Fabrieksorders  Jul  -4,1%
  VS Wekelijkse initiële WW-aanvragen    215
    Fabrieksorders  Jul  1,0%
    Challenger Job-Cuts  Aug  39k
Vrijdag VS ISM Non-Manufacturing  Aug  54,0
    Nieuwe banen (excl. landbouw)  Aug  168k
    Werkloosheid  Aug  3,7%
    Uurlonen YoY  Aug  3,0%
Jack Horvest
Senior specialist investment