8 Zomerse lees- & luistertips

Mario Potappel
Productspecialist en communicatie
 1. Blog
 2. Zomerse lees- en luistertips
Vakantieverhalen

8 Zomerse lees- en luistertips

Zit u graag op een zonnig terras met een steengoed boek of bent u op zoek naar luisterverhalen en muziek om met dit regenweer bij weg te dromen? Collega Mario Potappel verzamelde deze 8 lees-, kijk- en luistertips. Welk verhaal verslindt u eerst?
Grasduin in onze boeken- en muziektips via het menu hieronder.
Leestip #1 Kahneman's ruis

1. Ruis is overal en laat soms ernstige sporen na

In zijn zeer gekende werk ‘Thinking, Fast and Slow’ uit 2011 ontdeed Nobelprijswinnaar Kahneman ons al van de illusie dat wij mensen constant rationeel denkende wezens zijn. In dit nieuwe werk staat hij samen met Sibony en Sustein stil bij de ruis die ons verhindert de correcte beslissingen te maken.

Waarom moet ik het lezen?

In het alledaagse leven staan wij (gelukkig overigens) niet constant stil bij ‘ruis’ zoals het hier wordt bedoeld: verschillen in oordelen die identiek zouden moeten zijn. Artsen die verschillende diagnoses vaststellen bij één en dezelfde patiënt, rechters die in exact gelijkwaardige gevallen tot een totaal andere strafmaat komen ... ruis is overal. Hoe herkennen we ruis? Is de hoeveelheid ruis te verminderen of zelfs geheel vermijdbaar? Is de afwezigheid van ruis wel in alle gevallen wenselijk? Dit boek zet je sterk aan het denken. Over de maatschappij, over de ander, maar ook over jezelf. Kahneman is inmiddels 87 lentes jong, maar hopelijk is dit niet het laatste wapenfeit van zijn hand.

 • Ruis, Daniel Kahneman, Olivier Sibony en Cass R. Sunstein, Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046828465
 • Meer lezen van Kahneman? Kies dan: Ons feilbare denken, Daniel Kahneman, Business Contact, ISBN 9789047009009
Leestip #2 Meer moois van Murakami

2. Haruki Murakami, an acquired taste

Niet iedereen houdt van Haruki Murakami. Sommigen plaatsen zijn werk onder ‘Magisch realisme’, een waardeoordeel waar de inmiddels 72-jarige Japanse auteur zich niet in kan vinden. Zo verzuchtte hij tijdens een interview in 2018 (HP/De Tijd): ‘Het is géén magisch realisme. Op het moment dat ik aan het schrijven ben, is het echt.’ 
Eerder dit jaar verscheen de verhalenbundel ‘Eerste persoon enkelvoud’, een leuke manier om kennis te maken met dit wonder van de post-moderne schrijfstijl.

Waarom moet ik het lezen?

In de werken van Murakami gebeuren dingen die in onze wereld absoluut onmogelijk zijn. Maar omdat hij als schrijver op zijn specifieke manier de lezer aan de hand neemt, weet hij je bijna in een staat te brengen waarin je droomt terwijl je wakker bent. ‘Eerste persoon enkelvoud’ is wellicht een aardige eerste kennismaking met het fenomeen Murakami.

Mocht u na het lezen van deze bundel van korte verhalen hongeren naar meer, vrees dan niet: er is genoeg. Een goede aanrader om u daarna volledig onder te dompelen in al dat moois: 1Q84. In een kleine 1.200 pagina’s vertelt Murakami een verhaal vol plotwendingen, vreemde gebeurtenissen in een ruimte en tijd parallel aan Tokio in 1984. Zeker niet voor iedereen, maar een ware lekkernij voor wie het lust.

 • Eerste persoon enkelvoud, Haruki Murakami, Atlas Contact, ISBN 9789025468095
 • Na ‘Eerste persoon enkelvoud’ last van grote leeshonger? Lees dan: 1q84 – de complete trilogie, Haruki Murakami, Atlas Contact, ISBN 9789025471620
Leestip #3 Een Europa-Epos

3. Een spannende rit met een open einde

Onder de veelzeggende titel ‘De afdaling in de hel’ uit 2015 beschrijft historicus Ian Kershaw de Europese geschiedenis tijdens twee wereldoorlogen en het interbellum. In het werk uit 2018 pakt hij de draad weer op in 1950. Na een tweede gruwelijke conflict in een halve eeuw tijd begint Europa aan een nieuwe, ogenschijnlijk welvarende toekomst. Het bleek helaas anders te lopen. Een clash van ideologieën leidde al spoedig tot een nieuw conflict: de Koude Oorlog.

Waarom moet ik het lezen?

Liefhebbers van de 20ste eeuw hadden natuurlijk ‘In Europa’ van Mak uit 2004 al gelezen. Is het dan interessant om door de bril van Kershaw nog eens naar hetzelfde te kijken? Zeker wel. Allereerst is de stijl en het perspectief van Kershaw behoorlijk anders dan die van Mak. Dat leidt tot andere accenten en een andere verdieping op bepaalde domeinen. Bovendien wordt Kershaw tot de absolute meesters van de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog gerekend. Zijn lijvige biografie over de man uit het Oostenrijkse Braunau (meer dan 1.100 pagina’s), die Duitsland en de wereld op zijn kop zette, wordt gezien als hét standaardwerk over de dictator.

 • De afdaling de hel – Europa 1914-1949, Ian Kershaw, Spectrum, ISBN 9789000353361
 • Een naoorlogse achtbaan – Europa 1950-2017, Ian Kershaw, Spectrum, ISBN 9789000346998
 • Na dit hele epos (in totaal ruim 1.300 pagina’s) ook nog interesse om de genoemde biografie te lezen? Lees dan: Hitler - de biografie, Ian Kershaw, Spectrum, ISBN 9789000301959
Leestip #4 Covel's Boeiende beursgesprekken

4. Gesprekken met Mr. Serenity

Michael Covel is onder beleggers bekend vanwege van zijn zeer lijvige werk ‘Trend Following’ en zijn podcast (‘Trend Following Radio’). Zijn jongste boek is de weerslag van een verzameling gesprekken die Covel voerde met de zeer succesvolle belegger Tom Basso. Het tweede deel van het boek bestaat uit artikels en research geschreven door Basso zelf. Jack Schwager gaf Basso de bijnaam ‘Mr. Serenity’ omdat hij zo kalm en beheerst is.

Waarom moet ik het lezen?

Basso heeft een achtergrond als chemisch ingenieur en is met recht een echte bèta. Hij is erg sterk in statistiek en kwam er al snel achter dat hij ook handig was met computers. Dat leidde tot een indrukwekkende en lange carrière in de beleggingswereld. Basso bouwde systemen waar hij blind op vertrouwde en die gemoedrust én rendement brachten. Verwacht overigens geen ‘gouden algoritme tip’ in dit werk. Wél is er voor de actieve belegger meer dan genoeg te rapen als het gaat over inzichten om tot een betere aanpak te komen die voor ú passend is. Hoewel de statistiek immers (indien correct berekend) altijd dezelfde is, heeft niet iedereen dezelfde risicotolerantie.

 • Trend Following Mindset: The Genius of Legendary Trader Tom Basso, Michael Covel, Harriman House Publishing, ISBN 9780857198143
Leestip #5 Market Wizards

5. De onbekende markttovenaars

Jack Schwager schreef in het verleden al meerdere boeken die bestonden uit gesprekken met zeer succesvolle beleggers, waaronder Ed Seykota, Paul Tudor Jones, Mark Minervini en Tom Basso. In dit werk dat vorig jaar in november verscheen komen minder gekende, maar zeker geen minder interessante, beleggers aan het woord.

Waarom moet ik het lezen?

Een enigszins luguber Engels spreekwoord zegt: ‘There's a million ways to skin a cat’. In dit boek ontmoeten we minder gekende beleggers die op zeer uiteenlopende manieren hun vermogen bij elkaar verdienden. Een goed voorbeeld is Peter Brandt, die sinds 1981 over een periode van 27 jaar een aardig centje bij elkaar verdiende. Zijn gemiddeld rendement op jaarbasis was over die periode niet minder dan 58 procent. De ‘risico-bijvangst’ (volatiliteit) vereiste wel een bijzonder sterke maag. Brandt is gespecialiseerd in patroonherkenning (onderdeel van technische analyse), niet bepaald een exacte wetenschap, maar wel één met een erg lange historiek. Sommigen noemen Munehisa Honma (1724-1803) als de grondlegger ervan, maar voor Brandt is ‘Technical Analysis and Stock Market Profits’ van Richard W. Schabacker uit 1932 hét boek om te lezen. De reden waarom hij ook het voorwoord voor een heruitgave van dit werk in dit jaar schreef.

 • Unknown Market Wizards, Jack D. Schwager, Harriman House Publishing, ISBN 9780857198693
Luistertip #1 Desert Island Disks

6. Welke muziek neemt u mee naar een onbewoond eiland?

U wordt alleen achtergelaten op een ver afgelegen eiland, maar niet volledig met lege handen: u mag muziek uitkiezen, een boek én iets van enige luxe. Wat neemt u mee? De inmiddels bij iedere Brit bekende vragen werden al aan meer dan 3.200 personen voorgelegd over een periode van bijna 80 jaar.

Waarom moet ik er naar luisteren?

Soms stuit je per toeval op iets prachtigs met een rijke geschiedenis waar je het bestaan niet eens van wist. ‘BBC Desert Island Discs’ bestaat al sinds 1942 en is al geruime tijd (in afgeslankte vorm omwille van de muziekrechten) ook als podcast te beluisteren.

Van welke gast wilt u de keuzes horen? Ik kan in ieder geval de episodes met Rowan Atkinson, Anthony Hopkins, Stephen Fry en Charlie Watts van harte aanbevelen. Natuurlijk maakt u niet alleen kennis met de muzieksmaak van de persoon in kwestie, maar hoort u ook hun levensgeschiedenis én eigenaardigheden. Zo wil Rowan Atkinson de beschikking hebben over een auto (bij voorkeur een Aston Martin) op het eiland, maar hoeft hij niet noodzakelijk een grote voorraad brandstof. Het wassen van de auto geeft volgens ‘Mr. Bean’ al genoeg voldoening.

Luistertip #2: Fantastische Frahm

7. Een vreugdevolle reis in beeld en geluid

Nils Frahm combineert klassieke muziek met elektronische muziek. Daarbij gebruikt hij akoestische en elektronische piano’s, maar ook synthesizers en drumcomputers en talrijke andere toebehoren. Dit album (net als de film) is een selectie van live-registraties opgenomen in het Funkhaus Berlin eind 2018.

Waarom moet ik er naar luisteren én naar kijken?

Kiezen is verliezen. Ik adviseer u niet alleen het album te beluisteren, maar zeker ook de film te zien. U krijgt bij allebei namelijk een ietwat andere ‘setlist’ aangeboden. Daarnaast is het een waar genot om Frahm aan het werk te zien in het Funkhaus. Op een podium, dat bij vlagen door de ruimte lijkt te zweven als een gloeiende bol, beweegt Frahm door zijn rijkgevulde machinekamer. Echte kenners zien dat Frahm naast prachtige piano’s en synthesizers ook een Roland RE-501 Chorus Echo, verschillende Moog Taurus 3 Bass Pedals, een Oberheim FVS-1 Four Voice en een Korg PS-3100 tot zijn beschikking heeft.

Overdaad schaadt echter niet: Frahm weet zeer goed de balans te behouden terwijl hij de diepste krachten uit alle beschikbare instrumenten weet los te maken. Als er een bucketlist voor muziek is, verdient ‘Tripping with Nils Frahm’ er een plaats op.

 • ‘Tripping with Nils Frahm’ is verkrijgbaar op cd en vinyl, en te beluisteren op Spotify en Qobuz.
 • De muziekfilm is te zien via Apple TV en mubi.com.
Luistertip #3 Zomerse jazz

8. Moois uit Manchester

GoGo Penguin is een trio afkomstig uit Manchester. Pianist Chris Illingworth, bassist Nick Blacka en drummer Rob Turner spelen weliswaar in een traditionele jazz-bezetting, maar daar houdt het wat betreft ‘traditie’ ook wel op. Het drietal brengt een dynamiek met invloeden uit de klassieke muziek en jazz, maar zeker ook electronica, triphop en moderne minimalistische muziek.

Waarom moet ik er naar luisteren?

De band bracht in 2020 een nieuw album uit en wilde daarmee gaan toeren, maar dat liep anders. Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, werd het een livestream optreden. In de beroemde Studio 2 in de Abbey Road studio’s in Londen speelt Gogo Penguin een mooie mix van het nieuwe album alsook enkele klassiekers van ‘A Humdrum Star’ en ‘Man Made Object’. Daarbij spat de gretigheid om het nieuwe werk te spelen ervan af. De blend van onnavolgbare patronen van Turner, het inventieve pianospel van Illingworth (die zeker een Glass-fan moet zijn) én het strakke basspel van Blacka, gaat er in als zoete koek. 

Al snel een voorproefje zien van dit moois? Ga dan naar YouTube en toets in ‘GoGo Penguin Live from studio 2’. Vijf nummers van het optreden kunt u zo gratis bekijken. Mijn eerste suggestie is dan het zien van ‘Totem’, ook het openingsnummer van het optreden.

 • ‘Live from Studio 2’ van GoGo Penguin is te beluisteren via Spotify en Qobuz.
Mario Potappel
Productspecialist en communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel