Winnaar Van Lanschot Kempen Kunstprijs 2018: Mark Manders

Van Lanschot
  1. Blog
  2. Winnaar Van Lanschot Kempen Kunstprijs 2018 Mark Manders

Winnaar Van Lanschot Kempen Kunstprijs 2018: Mark Manders

Nieuws
18 oktober 2018
Tijdens het grondige selectieproces was de jury het meest onder de indruk van de kwaliteit en originaliteit van het oeuvre van Mark Manders. Zijn werken zijn stuk voor stuk conceptueel intrigerend en esthetisch aantrekkelijk. Maar nog belangrijker is dat elk individueel kunstwerk onderdeel is van een groter ‘Gesamtkunstwerk’; Manders werkt en bouwt continu aan wat hij zijn ‘Zelfportret als gebouw’ noemt.

Mark Manders, geboren 1968 in Volkel, woont en werkt in Ronse. Hij won in 1992 de prestigieuze Prix de Rome en vertegenwoordigde Nederland in 2013 op de 55ste Biënnale van Venetië. Zijn werk wordt internationaal geprezen en maakt deel uit van vele prestigieuze collecties, waaonder die van het MoMA in New York, het Museum of Contemporary Art in Los Angeles (MoCA) en het S.M.A.K. Museum voor Actuele Kunst in Gent.

Kunst en cultuur maken deel uit van het DNA van Van Lanschot Kempen. Door kunst, cultuur, kunstenaars en musea te ondersteunen willen we bijdragen aan het behoud en de verrijking van ons culturele erfgoed. Een cultureel erfgoed waarbij vakmanschap en meesterschap vanzelfsprekend zijn. Daarom reiken we jaarlijks de Van Lanschot Kempen Kunstprijs uit aan een mid-career kunstenaar in de Benelux. Sinds de editie van 2018 nomineert een jury de kandidaten waaruit zij elk jaar een winnaar selecteert. De jury bestaat uit:

Mevrouw I. de Bruin

De heer J. van Caldenborgh
De heer J.C. Mosconi
De heer A. Rüger

De winnende kunstenaar krijgt in 2018: een prijzengeld van € 25.000, een catalogus van zijn werk en een tijdelijke expositie in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

De Van Lanschot Kempen Kunstprijs (voorheen de J.C. van Lanschot Prijs) werd voor het eerst toegekend in 1992.

Van Lanschot