Wat zijn de fiscale aandachtspunten voor een beginnend belegger?

Van Lanschot
  1. Blog
  2. Wat zijn de fiscale aandachtspunten voor een beginnend belegger

Wat zijn de fiscale aandachtspunten voor een beginnend belegger?

Blog
23 november 2018
Het rendement dat u vandaag nog uit uw spaarboekje haalt, is bijzonder laag. Zo laag zelfs dat uw koopkracht erop achteruitgaat. Daarom trekken almaar meer spaarders met hun vermogen naar de beurs. Om er een succes van te maken, is het als beginnend belegger zaak om u goed te informeren over de fiscale gevolgen van uw beleggingen. Enkele adviezen op een rijtje.

Taks op beursverrichtingen (TOB)

Op de aan- of verkoop van effecten betaalt u telkens een beurstaks. Alleen intekenen op nieuwe aandelen, nieuwe obligaties of nieuwe fondsen is niet aan de beurstaks onderworpen. Sinds kort geldt de beurstaks ook voor transacties die u uitvoert (of laat uitvoeren) in het buitenland.

Opgelet: u moet de beurstaks op buitenlandse beleggingen zélf aangeven en doorstorten, tenzij de buitenlandse instelling waarmee u hebt belegd dat uit zichzelf doet. Voor sommige Nederlandse en Luxemburgse banken is dat bijvoorbeeld het geval.

30% roerende voorheffing

In 2017 steeg de roerende voorheffing op dividenden van aandelen, fondsen, vastgoedvennootschappen en coöperatieve deelbewijzen van 27 naar 30 procent. Ook in het buitenland moet u soms een gelijkaardige taks betalen.

Meerwaardebelasting op fondsen

In België is sinds enkele jaren ook een meerwaardebelasting van toepassing op fondsen. Die geldt voor obligatiefondsen en voor gemengde fondsen die voor meer dan 25 procent uit obligaties bestaan. Verkoopt u een obligatiefonds? Dan betaalt u een heffing van 30 procent op het verschil tussen de eindwaarde en de beginwaarde van het fonds. Als u een gemengd fonds met meer dan 25 procent obligaties verkoopt, wordt de meerwaardebelasting alleen toegepast op het obligatiegedeelte van het vermogen, een progressief tarief op beroepsinkomsten enzovoort.

Effectentaks: fiscaal aandachtspunt vanaf 500.000 euro

Momenteel werkt de overheid ook aan een effectentaks van 0,15 procent, die van toepassing zou zijn op wereldwijde vermogens vanaf 500.000 euro.

Goed geïnformeerd beleggen is goud waard

De beleggingsexperten van Van Lanschot maken u graag wegwijs in de wereld van beleggen en alle fiscale aandachtspunten die daarbij komen kijken.

U krijgt al het advies dat u nodig heeft om slim te beleggen volgens de wettelijke richtlijnen, en u kunt gerust zijn dat u nooit meer belastingen betaalt dan u werkelijk verschuldigd bent!

Interesse? Maak snel een afspraak in een van onze kantoren.

Van Lanschot
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel