'Wat duurzaam is, gaat lang mee'

  1. Blog
  2. Wat duurzaam is gaat lang mee - interview Staf Lavergne
In de  pers

"Wat duurzaam is, gaat lang mee"

Zijn duurzame bedrijven coronabestendiger dan niet-duurzame? Die vraag stelde de krant De Standaard zich. Staf Lavergne, directeur institutionele relaties bij Van Lanschot, zorgde voor een genuanceerd antwoord.

Op verschillende markten is de gewone index dit jaar sterker gezakt dan de ESG Leaders Index. Tot die conclusie kwam Staf Lavergne door de vergelijking van vier indices van Morgan Stanley Capital International (MSCI). ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Bedrijven die daar goed op scoren, blinken ook uit in een planeetvriendelijk bedrijfsbeleid.

 

Te vroeg voor conclusies

Al blijft het natuurlijk moeilijk om daar algemene conclusies aan te koppelen. Daarbij speelt vooral de governance-factor een belangrijke rol. Bedrijven die goed scoren op het vlak van governance of goed bestuur, doen het meestal ook goed op het vlak van andere criteria. Wat duurzaam is, gaat immers langer mee.

Voorlopig blijft het afwachten hoe de vergelijking zich, na de coronacrisis, doortrekt. Al kan de huidige situatie de duurzaamheidsreflex aanwakkeren: ‘Er rijden nu minder wagens rond, waardoor we ons ervan bewust worden dat veel verplaatsingen eigenlijk overbodig zijn. Crisissen hebben vaak een louterende werking. Misschien zal de coronacrisis een incentive blijken voor een gedragswijziging.’ 

Login page tracking pixel