Wanneer keert de rust terug?

Luc Aben
Hoofdeconoom Van Lanschot
  1. Blog
  2. Wanneer keert de rust terug

Wanneer keert de rust terug?

Blog
05 augustus 2019
De handelsoorlog laait weer op en dat zorgt voor opschudding op de financiële markten.

Leestijd: 3 minuten

In het kort: 

  • Trump voert druk op in handelsoorlog, China reageert fel
  • Macro-economische agenda deze week dun gevuld
  • Degelijke bedrijfscijfers ondersteunen de aandelenmarkten

Regelmatig benadrukten we al dat er behoefte is aan minder economische onzekerheid. Dat is precies het tegenovergestelde van wat we eind vorige week zagen, met een nieuwe etappe in het Chinees-Amerikaanse conflict.

Vanaf 1 september wil Trump een importtarief van 10% doorvoeren op nog eens $ 300 miljard aan andere Chinese importen. De Chinezen hebben al duidelijk geantwoord en lieten de Chinese yuan stevig in waarde dalen, met 1,3% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De belangrijke grens van 7 yuan per dollar werd vanochtend geëffend, een signalen dat de Chinezen bereid zijn om de munt verder te laten afzinken. Een lagere valutakoers dempt immers de negatieve effecten van de Amerikaanse importtarieven. Het was een gewaagde reactie vanuit China aan het adres van Trump. 

Misschien wil Trump door de importtarieven op te rekken, de Federal Reserve onder druk zetten om de beleidsrente verder te verlagen. De president dringt al een geruime tijd openlijk aan op fors lagere rentetarieven. Door de economische en politieke onzekerheid op te poken, zou hij nieuwe stappen van de Fed zelf kunnen uitlokken.

Dat zou echter een cynische en gevaarlijke strategie zijn. En aan de beurskoersen van de voorbije twee handelsdagen te zien, denken ook de markten in het algemeen daar zo over.
Anderzijds, die volatiliteit is natuurlijk vervelend, maar het kan Trump er wél van weerhouden om de spanningen helemaal te laten escaleren. Hij meet het succes van zijn presidentschap namelijk graag af aan de stand van de beurs.

Amerikaanse dienstensector moet standhouden

Vanmiddag wordt het belangrijke ISM Non-Manufacturing indexcijfer gepubliceerd. Die vertrouwensindex vanuit de Amerikaanse dienstensector viel de laatste maanden terug tot zijn laagste niveau sinds de zomer van 2017. Dat gebeurt conform de conjuncturele tegenwind die nu ook in de VS sterker de kop opsteekt.

Toch bleef het sentiment in de dienstensector (die meer dan 80% van de globale Amerikaanse economie uitmaakt) tot nu toe boven dat van de industrie uitsteken. Logisch ook, want diensten zijn afhankelijker van de binnenlandse gang van zaken en hebben bijvoorbeeld minder last van internationale handelsspanningen.

Bovendien dreigen uiteindelijk ook die diensten niet helemaal immuun te zijn voor wat er in de rest van de wereld en de economie gebeurt. Op elk moment kan een zwakkere industriële activiteit hen besmetten. Daarom moeten we goed in de gaten houden of de ISM Non-Manufacturing op peil kan blijven.

Weinig verandering in China en Europa

Vanochtend kregen we al de Caixin Services PMI. Een soortgelijke vertrouwensbarometer uit het Chinese dienstenlandschap. Die was matig (51,6). Komende donderdag zullen nieuwe data over de Chinese handelscijfers (import & export) dat matige beeld bevestigen.

Op de Europese macro-agenda stippen we de Duitse industriële productie aan. Gezien het lage vertrouwen bij Duitse industriële ondernemers, kunnen we er enkel maar op rekenen dat de schade bij de productiecijfers over de maand juni beperkt is gebleven.

Bedrijfscijfers houden zich degelijk

Te midden van het onzekere macro-klimaat, is het wél positief dat ondernemingen er in het tweede kwartaal in slaagden om degelijke cijfers te realiseren.

Ondertussen heeft ongeveer 70% van de Amerikaanse en Europese bedrijven cijfers gepubliceerd. In absolute zin is het allemaal niet spectaculair. Gemiddeld steeg de winst (per aandeel) in de VS 4% tegenover een jaar geleden. In Europa was er zelfs een daling met 1%. Maar voor beide regio’s is dat beter dan vooraf ingeschat. Bijna 80% van de Amerikaanse ondernemingen overtreft de verwachtingen. In Europa is dat bijna 60%. De economie in brede zin heeft nu de taak om dat ook in de tweede jaarhelft mogelijk te maken.


Belangrijke macro-economische publicaties

Van 5 tot en met 9 augustus

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

VS

ISM Non-Manufacturing

Jul 55,5%
Woensdag Duitsland Industriële productie MoM Jun -0,6%
Donderdag China Import Yoy Jul -7,6%
Export Yoy Jul -2,2%
Luc Aben
Hoofdeconoom Van Lanschot