Van Lanschot Kempen trading update 3e kwartaal 2022

  1. Blog
  2. Van Lanschot Kempen Trading Update Q3 2022

Van Lanschot Kempen trading update 3e kwartaal 2022

Corporate news
04 november 2022
Lees hier onze tussentijdse publicatie over het actuele reilen en zeilen van VLK.
  • Sterk kwartaalresultaat in lijn met de eerste 2 kwartalen van 2022
  • Netto-instroom van € 0,4 miljard AUM private clients en € 0,2 miljard AUM wholesale & institutional clients
  • € 115,3 miljard client assets en € 96,2 miljard AUM
  • Zeer sterke kapitaalratio van 19,2%

‘In het derde kwartaal hield de turbulentie op de financiële markten aan. Als trusted advisor zien we dat onze private banking-klanten belegd willen blijven’, aldus Jeroen Kroes, CFO van Van Lanschot Kempen (VLK). 

De commerciële ontwikkeling in het derde kwartaal was goed. De totale netto-instroom in assets under management (AUM) in Q3 was € 0,6 miljard. Dankzij onze expertise in de combinatie van private banking, investment management en banking, verrijken we ons aanbod. Zo introduceerden we de Private Real Estate Pool, een fonds dat investeringen in niet-beursgenoteerd vastgoed toegankelijker maakt voor particuliere beleggers.

Ook nieuwe klanten wisten ons te vinden. Zo koos pensioenfonds BPF Schilders ons als fiduciair manager. Dit fonds verzorgt met een belegd vermogen van ruim 8 miljard euro het pensioen voor meer dan 100.000 deelnemers. Dit mandaat start in Q4 2022.

De totale client assets en AUM daalden dit kwartaal door een negatief koersresultaat: respectievelijk €115,3 miljard en €96,2 miljard. Het spaargeld van onze klanten steeg tot €12,3 miljard. De totale kredietportefeuille bleef stabiel op €9,1 miljard, waarvan €6,7 miljard aan hypotheken. Binnen de hypotheekportefeuille zien we - in lijn met de markt - een daling van het aantal herfinancieringen en nieuwe leningen. De hypotheekportefeuille bestaat uit Nederlandse woninghypotheken met een laag risicoprofiel. 

Het segment 'investment banking clients' had een sterk kwartaal. In lijn met Q1 en 2 van 2022 zagen we ook in Q3 de provisie-opbrengsten verschuiven van kapitaalmarkttransacties naar M&A-advies en debt advisory. 

De samenwerking tussen Van Lanschot Belgium en Mercier Vanderlinden (MV) loopt goed. Klanten van MV maken sinds oktober gebruik van de depotbankfunctie van VLK. 

Onze kapitaalpositie blijft zeer sterk met een CET 1 ratio van 19,2%. De daling van de ratio komt door de verwerking van de voorgenomen kapitaalteruggave van € 1,50 per aandeel. Ook na verwerking van deze teruggave blijft de kapitaalratio ruim boven onze doelstelling van 15% plus een add-on van 2,5% voor overnames, zoals in mei afgegeven.

Lees de ganse publicatie van de Trading Update Q3 2022 met YTD cijfers hier.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel