5 Verrassend actuele non-fictie verhalen

  1. Blog
  2. Vijf verrassend actuele non-fictie verhalen
verhalen

5 verrassend actuele non-fictie verhalen

De zomervakantie komt met rasse schreden dichterbij. Zoekt u nog inspiratie voor een lees- en luisterlijst om te verslinden? Boeiende verhalen die tegelijkertijd iets bijbrengen? 
 
Hieronder vindt u de tips terug van productspecialist Mario Potappel, senior fondsbeheerder Pieter Tobback en directeur Vermogensbeheer Vincent Godenir. Zij delen graag de verhalen die hen recent verrijkten.

TIP 1 # Not One Inch: America, Russia, and the Making of Post-Cold War Stalemate

Zonder begrip van de ineenstorting van de Sovjet-Unie en de invloed ervan op Poetin, valt de inval in Oekraïne volgens historica professor Mary Sarotte niet ten volle te begrijpen.

Na het bekijken van dit interview met historica Professor Mary Sarotte heeft u beslist meer inzicht in de complexiteit van het conflict dat ons allemaal bezighoudt vandaag.

  • Het interview is te bekijken via YouTube 
The new map

TIP 2 # The New Map: Energy, Climate, and the Clash of Nations

In dit boek zoomt Daniel Yergin in op de geschiedenis van de energiemarkt van de laatste 20 jaar.
Het is een indrukwekkend verhaal waarin hij inzichtelijk maakt hoe groot de impact is van die markt: de rol van energie in klimaatverandering, geopolitieke discussies, onze industrieën en onze levensstijl tout court. Deze 544 pagina’s behelzen belangrijke geschiedenislessen op een begrijpelijke manier. Waarom is Amerika zo machtig? Welke redenen zitten achter conflicten tussen landen? Zijn wind- en zonne-energie de toekomst?

  • The New Map, Daniel Yergin, Penguin Putnam Inc, EAN 9781594206436

the changing world order

 TIP 3 # Principles for Dealing with the Changing World Order

In 45 minuten de huidige machtsverhouding tussen China en de VS begrijpen? Dat kan met de video ‘Principles for dealing with the changing world order’ van Ray Dalio, eigenaar van het bedrijf Bridgewater Associates. Hij is ervan overtuigd dat de wereldorde momenteel verandert op een gelijkaardige manier als in het verleden. Daarbij blikt hij terug naar naties zoals Nederland en Engeland, neemt hij Amerika onder de loep en kijkt hij vooruit naar China. 

  • U kan deze video bekijken via YouTube
Thinking in bets

TIP 4 # Thinking in bets: Making Smarter Decisions when you don’t have all the facts 

Pokerkampioene Annie Duke leert ons hoe om te gaan met onzekerheid en daardoor betere beslissingen te maken. Niet alleen is het boek een aanrader voor beleggers, ook voor anderen is het een must read. In een onzekere en veranderende wereld, met een overvloed aan data en reeds gevormde meningen, kunnen we allemaal wel wat tips gebruiken bij het nemen van beslissingen.

  • Thinking in bets: Making Smarter Decisions When You Don't Have All the Facts, Annie Duke, Penguin Putnam Inc, EAN 9780735216372

Freakonomics

TIP 5 # Freakonomics: the art market

Na het beluisteren van de driedelige podcast van Freakonomics over de kunstmarkt, weten we één ding: het is een markt waarvan we de waarde niet kunnen inschatten. 
Artiesten worden succesvol door de samenwerking met de belangrijkste musea: galerijen proberen de waarde van de artiesten op te drijven door hen exclusief te maken. Kunst dient om van te genieten, dat is wat we ervaren. De realiteit is dat er achter de schermen een groot deel van de kunstwerken opgestapeld in loodsen liggen om te dienen als belegging. Door gebrek aan transparantie op vlak van verkoopprijzen, blijven we tasten in het duister.

  • Beluister “A Fascinating, Sexy, Intellectually Compelling, Unregulated Global Market” hier.
  • De aflevering “I’ve Been Working My Ass Off for You to Make that Profit?” vindt u hier.
  • U komt meer te weten over “The Art Market Is in Massive Disruption” in het derde deel van de driedelige podcast.  
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel