Duurzaam beleggen in 2021

Jaarverslag Van Lanschot

Hoe maakten we als duurzame vermogensbeheerder zelf het verschil? In dit verslag krijgt u een samenvatting van al wat we in 2021 ondernomen hebben op het vlak van duurzaam beleggen.

Wat vindt u erin terug?

 • Een overzicht van onze aanpak en inspanningen
 • Voorbeelden van engagement en stemgedrag
 • Welke vooruitgang hebben we geboekt?
 • Hoe staan we tegenover bredere trends op het gebied van duurzaam beleggen?

  Duurzame beleggingen hebben in 2021 opnieuw een recordjaar achter de rug. Uit onderzoek blijkt dat vorig jaar een recordbedrag van $ 649 miljard in ESG-gerichte fondsen is belegd (Refinitiv Lipper, 30 november 2021). Ook wat het rendement betreft was 2021 een goed jaar voor duurzame beleggingen: de MSCI AC World ESG Leaders Index klom met 30,0 % en de MSCI AC World Index tekende een winst van 27,5 % op.

  Wereldwijd worden er steeds meer inspanningen geleverd op het vlak van duurzaamheid. Ook bij Van Lanschot streven we ernaar een positieve ecologische en sociale impact te maken. Dat doen we met een combinatie van verschillende strategieën.

  Duurzaamheid door engagement

  Enerzijds zetten we in op zuiver financiële criteria, maar we hanteren ook duurzaamheidsselecties zoals Global Compact van de VN, uitsluitingen, ESG-integratie en een best-in-class-benadering. Verder hebben we als aandeelhouder ook een actieve rol in de bedrijven waarin we participeren.

  Dat laatste doen we door gesprekken te voeren (Engagement) en aan stemmingen deel te nemen (Voting). In 2021 gingen we met 31 bedrijven in gesprek over ecologische, sociale en governance-thema's. We hebben gestemd in 94 % van de vergaderingen, wat resulteerde in een totaal van 1.416 punten waarover is gestemd.

  Weet u graag meer? In dit verslag krijgt u een transparant en gedetailleerd overzicht van onze duurzaamheidsinspanningen. U vindt er ook cijfers en extra achtergrondinformatie over onze engagementen en stemmingen.

  Meer weten over duurzaam beleggen bij Van Lanschot?

  Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel