Van Lanschot tipt interessante podcasts voor de winter

Cleo Cauwenbergh
Van Lanschot
  1. Blog
  2. Van Lanschot tipt interessante podcasts voor de winter
Podcasts

Van Lanschot tipt interessante podcasts voor de winter

Van wintertenen tot wintersport. Wat er ook speelt, audioverhalen zijn altijd ontspannend en de moeite waard. Aangename stemmen die u meenemen in boeiende verhalen, uw gedachten laten wegdwalen. Onderweg of gezellig thuis. Dit zijn onze 7 podcast-tips voor de winter.
Waaronder een reeks interviews over het Rijk van het Midden, een scherp portret van Xi Jinping en de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, De 7 van De Tijd, verhalende hoorspelen over De Bourgondiërs, kunstenaars aan de Franse Riviera, en kortverhalen voor het slapen gaan. Lees ze hier.

De Bourgondiërs 

Geschiedenis als luisterspel. Leg u op uw bed, sofa, sluit uw ogen en laat u meeslepen door Bart Van Loo die een meesterlijke en visuele verhalenverteller is. Met oog voor drama en detail neemt Van Loo u mee door de hoogtijdagen van de Bourgondische elite. Het is een even wonderlijke als gevaarlijke reis langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars.  Maar ook de prachtige beeldhouwwerken van de vergeten Klaas Sluter en de wereldberoemde schilderijen van Jan van Eyck. 

Deze podcast klinkt geweldig. In sappig Vlaams en vol overgave vertelt Van Loo. Met muziek die de spanning opdrijft en de dramatiek ondersteunt, en geluidseffecten als jubelende klokken voor een huwelijk, gekletter van zwaarden en gehinnik van paarden op een slagveld. Fijne rustmomenten gegarandeerd. Deze succesvolle podcast van 'De Bourgondiërs' is ook in het Frans te beluisteren: Les Téméraires. Quand la Bourgogne défiait l’Europe.

Beluister hier de podcast: Klara | VRT | Apple | Spotify

Info Bart Van Loo

Het Rijk van het Midden

Er valt heel wat te zeggen over China, zeker in deze volatiele tijden. Het Westen wantrouwt dit immens grote land in transitie nog meer. In de podcast 'Het Rijk van het Midden' ontdekt Dimitri Stuer het complexe land China op politiek, economisch en cultureel vlak. Wat men in Westerse mainstream media niet altijd even objectief belicht.

De reeks start met Pascal Coppens, sinoloog en auteur van 'Kunnen we China vertrouwen?' Vervolgens ook nog andere China-experten zoals Boudewijn Poldermans (China Business Council Den Haag), Veerle De Vos (VRT-journaliste) en Jan Van Der Putten (auteur Fabels over China) naast Vlaamse en Nederlandse ondernemers in Shanghai en Peking. Ook gesprekken met Bert Hofman (Chief Economist World Bank East Asia) en Choy Yiu Chan (Equasia Group, Hong Kong) staan gepland. Het Rijk van het Midden is een productie van ondernemer Dimitri Stuer waarmee hij recent nog een nominatie binnenhaalde bij de Belgian Podcast Awards. 

Beluister hier de podcast: Apple | Spotify 

The Prince: Searching for Xi Jinping

De titel van ‘The Prince’, een 8-delige podcast van The Economist, is een verwijzing naar Machiavelli's leiderschapshandboek, en naar wat presentatrice Sue-Lin Wong noemt “een machiavellistisch verhaal over macht - hoe het wordt gewonnen, hoe het wordt gebruikt en hoe ver je kunt vallen als het wordt afgenomen". Autoritaire leiders vormen een rijk onderwerp met hun verhalen over moeilijke jeugdjaren, machtsgrepen en machtsmisbruik. Maar Xi is een notoir geheimzinnig figuur. Hij wordt geboren in de top van de Chinese elite. Maar zijn familie wordt uit elkaar gerukt terwijl hij nog een kind is. De eerste afleveringen gaan over Xi's achtergrond als zoon van een hoge communistische partijfunctionaris. De serie gaat verder met het in kaart brengen van zijn opkomst bij de lokale overheid, zijn pogingen om corruptie uit te roeien en de grote wereldgebeurtenissen. 

Er valt hier veel te verteren. The Prince neemt de tijd, en bouwt een beeld op van een rustig meedogenloos figuur die opkwam in een onrustig politiek klimaat dat leek te vragen om een streng bestuur. Sue-Lin Wong zoekt uit waarom Xi bleef geloven in de communistische revolutie, hoe hij aan de top kwam, en wat het betekent voor China - en de rest van de wereld. Een scherp portret van Xi Jinping en zijn tijd.

Beluister hier de podcast: Apple | Spotify 

Info The Economist 

De 7 

De nieuwspodcast van De Tijd met presentator Bert Rymen. ‘De 7’ is een shot espresso voor uw brein. Scherp, fris, inspirerend. Het belangrijkste nieuws, een strenge selectie, de feiten. Met speciale aandacht voor een economische invalshoek. Informatie, analyse én inspiratie. Of u nu zelf onderneemt, belegt of op een andere manier aan de kar trekt om de zaken te doen vooruitgaan: ‘De 7’ moet u helpen beter voor de dag te komen. Zodat u nog meer voorsprong kunt nemen.  

Elke werkdag om 7 uur, de 7 belangrijkste punten die u moet weten om uw dag te starten. Met 'De 7’ wil De Tijd de filter op de ruis zijn.  L'Echo zendt op hetzelfde moment 'Le Brief' uit.

Beluister hier de podcast: Apple | Spotify 

Info De Tijd  

De Riviera 

A sunny place for shady people. Kunstjournalist en auteur Eric Rinckhout reist langs de Cote d’Azur met verhalen over de iconische plekken, beroemdheden en kunstenaars die daar woonden of flaneerden. Aan de Middellandse Zee experimenteerde Louis Lumière met zijn uitvinding ‘de cinematograaf’, vond Grace Kelly haar Prins Rainier van Monaco, en ballerina Isodora Duncan de dood in haar cabrio. Dit zijn 25 bijzondere verhalen in Zuid-Frankrijk die geen kunstliefhebber mag missen. Over schilders als Henri Matisse, Pablo Picasso, Paul Signac en Vincent van Gogh, schrijvers als W. Somerset Maugham, Cyriel Buysse, Maurice Maeterlinck, Virginie Loveling, Erika en Klaus Mann, de Russische tsaar Alexander II, violist Nicoló Paganini, de filosoof Nietzsche en filosofe Simone de Beauvoir, violist Paganini… 

Afleveringen tussen de 12 en 25 minuten om even weg te dromen en die het hart van elke kunst- en cultuurliefhebber sneller doen slaan. Naar de culturele reisgids 'The South of France for Art Lovers' van Eric Rinckhout.

Beluister hier de podcast: VRT | Apple | Spotify

Info Lang zullen we lezen   

Revolusi! 3. Oorlog met Japan

In de ochtend van zondag 7 december 1941 voeren bijna 400 Japanse vliegtuigen aanvallen uit op de marinebasis van Pearl Harbor. Dat deze aanval een mijlpaal is in de geschiedenis van WO II is alom bekend. Maar dat die aanval alles te maken heeft met de olievoorraden op Nederlands‑Indië is veel minder doorgedrongen… 

Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. In deze 5-delige podcast neemt David Van Reybrouck je mee terug de tijd in en herschrijft hij de geschiedenis van Indonesië – vanuit het perspectief van de laatste ooggetuigen. Hij interviewde bijna 200 mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse metropolen en op afgelegen eilanden. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Revolusi is een productie van radiozender Klara in samenwerking met De Correspondent.

Beluister hier de podcast: Klara | Apple | Spotify
Info David Van Reybrouck

Zandman 

Op het einde van de dag, bij het langzame deemsteren komt de Zandman met een verhaaltje. Een straf verhaal. Bijzonder en weinig gehoord. Voor als u stiekem in uw bed ligt, of in uw bad. Of warm gedekt in de armen van uw geliefde. Het soort verhalen dat u graag wil navertellen. 

Zandman brengt voorleessessies voor verstilling en verbinding. De warmste en markantste stemmen lezen hun lievelingskortverhaal voor. Stemmen die de mooist geschreven woorden brengen op de mooist mogelijke manier. Onder meer Jan Decleir, Wim Opbrouck, Joke Devynck, Koen De Bouw, Josse De Pauw,… brengen een greep uit prachtige kortverhalen van onder andere Edgar Allan Poe, Jean-Marie Berckmans, Haruki Murakami, Sandro Veronesi, Paul Snoeck, Liv Ullmann en Marguerite Duras. Voor de kracht van verhalen en troost die ze kunnen brengen. Zandman is een late night special van Radio 1. 

Beluister hier de podcast: VRT | Apple | Spotify 
Info Radio 1 

Cleo Cauwenbergh
Van Lanschot
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel