Spotlight op 3 ondernemende vrouwen

  1. Blog
  2. Spotlight op 3 ondernemende vrouwen

Spotlight op 3 ondernemende vrouwen

Ann Claes, Leni Boeren en Kim Clijsters over innovatie, inspiratie en inclusiviteit.
Vrouw én ondernemer? Dan krijg je dingen gedaan, en daar kijken wij naar op. Op Women’s Entrepreneurship Day spreken we met drie ondernemers die vol voor hun dromen gaan. 

Ann Claes: Vertrouw in jezelf en streef je dromen na

Chief buying officer bij de bekende modeketen JBC, waarvan ze samen met haar broer Bart eigenaar is.
Ann Claes - CHIEF BUYING OFFicer JBC

“Het is geen zwakte om je te omringen met mensen die bekwaam zijn”

“Bij ons zit ondernemen in de familie. Mijn vader is de zaak begonnen en mijn broer en ik zijn er later bijgekomen. Op mijn achttiende ging ik in de zomer drie maanden in de winkels werken en kreeg ik de smaak te pakken. Ik kon er mijn eigen dingen in kwijt, mijn eigen ideeën uitwerken. En ik was verkocht.

Ongeveer 85% van onze medewerkers is vrouw. Zij voelen zich aangetrokken door onze business. Dat bij JBC zoveel vrouwen werken is natuurlijk gegroeid en zeker geen strategie. Uiteindelijk gaat het om wie de beste competenties heeft, en wordt hij of zij op basis daarvan aangenomen. Niet omdat je man of vrouw bent.

In het leven evolueer je constant. Er zijn zoveel dingen die van mij maken wie ik vandaag ben. Ik heb vorige zomer in een krant gezegd: als je jong bent, moet je een beetje arrogant zijn. Ik bedoel daarmee: als je jong bent, wil je de wereld veroveren. Je bent roekeloos, ambitieus. Als je ouder wordt, merk je dat niet alles loopt zoals je wil. Dat is nu eenmaal zo. Je leert om te relativeren en gaat anders in het leven staan. Vertrouw in jezelf en streef je dromen na, want later heb je alleen spijt van wat je niet gedaan hebt, nooit van wat je wel gedaan hebt.


Ik heb nu de wil om dingen goed te doen. Noem het gerust een drive. Dat zit gewoon in mij en vind ik heel belangrijk. Ik wil gewoon altijd mijn stinkende best doen. Bovendien werken er ondertussen zoveel mensen bij JBC. Dat zijn evenveel gezinnen waar ik me verantwoordelijk voor voel. Als het hier goed gaat, gaat het ook voor hen goed. Aan vrouwelijke ondernemers, en ondernemers in het algemeen, wil ik zeggen: omring je met mensen die bekwaam zijn. Je kunt niet alles alleen. Je laten omringen door goede mensen is geen teken van onbekwaamheid. Het is net verstandig. Zie het als iets positief en niet als een zwakte.”

Leni Boeren: Vernieuwing en innovatie zijn de kern van ondernemen

 
CEO van Kempen, zetelt in de executive board van Van Lanschot Kempen.
Leni Boeren - ceo kempen

“Verschillen gaan niet alleen over m/v of educatie, maar ook over de mix tussen IQ, EQ en AQ”

Ik verbind mij graag voor een langere termijn aan bedrijven met een lange historie. Bedrijven die in weer en wind, in voor- en tegenspoed zijn blijven bestaan en zich telkens hebben aangepast aan veranderende omstandigheden. Dat type van ondernemingen vormt een rode draad in mijn carrière. Ik heb vele jaren bij Rabobank gewerkt. Die organisatie werd opgericht in 1898. Daarna kwam ik bij de Amsterdamse beurs – wat later Euronext werd en al bestaat sinds 1602 – en bij Robeco Groep, opgericht in 1929.

En nu maak ik deel uit van de Executive Board van Van Lanschot Kempen, een organisatie met een geschiedenis die teruggaat tot 1737. Geweldig wat een historie er in zulke ondernemingen besloten ligt en geweldig hoe zij zichzelf elke keer weer opnieuw hebben uitgevonden.

Daarnaast ben ik commissaris bij Tata Steel Nederland en Air France-KLM, ook bedrijven die hun 100ste verjaardag al gevierd hebben. Misschien is het wel moeilijker om een onderneming steeds te vernieuwen, dan om iets nieuws te beginnen. Vernieuwen en innoveren vormen voor mij een kern van ondernemerschap.
Daarbij is het belangrijk dat een organisatie een inclusieve cultuur heeft. Zo benut je het potentieel van elke collega én de verschillen tussen collega’s onderling. En natuurlijk gaan die verschillen niet alleen over m/v, nationaliteit, educatie ... maar ook over de mix van EQ, IQ en AQ.

En de hamvraag is natuurlijk: hoe benut je de diversiteit? Het belangrijkste is dat iedereen zich bewust wordt van zijn blinde vlekken of mindbugs bij het samenstellen van teams om diversiteit te bewerkstelligen. Je krijgt pas echt een meritocratische cultuur in een bedrijf als de diversiteit inclusief is. Diversiteit is uitgenodigd worden voor het feest en inclusiviteit is mee mogen dansen.”

Kim Clijsters: Wees altijd open-minded, hou je ogen open en leer

Tennisster en voormalig nummer 1 van de wereld.
Kim Clijsters - tennisster

“Ondernemen was voor mij een natuurlijk proces. Als tennisspeelster al kreeg ik veel voorstellen van mensen en bedrijven, maar ik heb altijd mijn eigen interesses gevolgd. En dan gaat het over meer dan alleen mijn naam ergens aan te verbinden. Er moet een klik zijn en het project moet me raken.

Daarom vind ik passie heel belangrijk. Passie inspireert mij het meeste. Als iemand spreekt over iets waar ik niets van weet, maar dat vol passie doet, kan hij of zij me helemaal meenemen. 

Vrouwen die mij inspireren zijn daar trouwens niet bewust mee bezig. Ze zijn gewoon zichzelf. Ik bewonder vrouwen die durven om anders te zijn en met elegantie en respect hun eigen pad volgen. Als atleet heb ik geleerd niet bang te zijn om risico’s te nemen. Soms moet je in het onbekende stappen.

Een van mijn belangrijkste inzichten is iets wat Papa altijd zei: hoe belangrijk leren zelf is. Wees altijd open-minded, hou je ogen open en leer van de mensen rond je. Wees niet bang om je droom te volgen. Wat er ook gebeurt – of het nu lukt of niet – het proces is ook veel waard. De tocht om je droom te bereiken: niet opgeven, blijven doorzetten, met drive en discipline – dat is net het beste deel.

Vergelijk je nooit met iemand anders. Toen ik jonger was en veel in de spotlights stond, gebeurde dat constant. Gelukkig was Papa er die benadrukte dat iedereen zijn eigen verhaal heeft en je niet naar anderen moet kijken. Ik vel geen oordeel, ga altijd op zoek naar het goede in anderen en net zoals in een wedstrijd focus ik op mijn eigen game plan. Dat is een les die me zeker sterker heeft gemaakt: dit is mijn leven, mijn eigen verhaal.”