Luc Aben
Hoofdeconoom Van Lanschot

Spelen de centrale banken deze week de hoofdrol?

Blog
19 augustus 2019
Voorlopig is er weinig positief macronieuws, komen er nieuwe impulsen van de centrale banken?

Leestijd: 3 minuten

In het kort: 

  • Bijeenkomst van mondiale centrale bankiers in Jackson Hole in de VS
  • Stapje terug in beleggingsbeleid
  • PMI-cijfers (vertrouwen van inkoopmanagers) gaan de economische richting aangeven

Op dit moment is er weinig sprake van de groene scheuten die op het herpakken van het economische momentum zouden duiden. Vorige week vielen de nieuwe Chinese cijfers tegen (kredietgroei, geldgroei, industriële productie en kleinhandelsverkopen), Duitsland slaagde er tijdens het tweede kwartaal niet in om de groei positief te houden, de Europese industriële productie bleek harder te krimpen dan voorzien en de vlakke rentecurve signaleert weinig beterschap op korte termijn.

Opnieuw wordt er dan richting de centrale banken gekeken om actie te ondernemen. In de eerste plaats de Federal Reserve (Fed). De vraag is echter of die inderdaad zo zwaar zal ingrijpen als beleggers hopen. Markten houden er nog rekening mee dat de beleidsrente dit jaar nog 50 basispunten daalt. Voldoet de Fed hier alsnog aan, dan is het afwachten of dat zoden aan de dijk zet voor financiële markten.

In eerste instantie zouden beleggers immers ongetwijfeld tevreden zijn met het ruimere geldbeleid, om zich vervolgens misschien de vraag te stellen of dat dan zoveel verschil gaat maken voor de reële economie.

Woensdag zal in elk geval uit de Fed-notulen van de vorige beleidsvergadering blijken hoe de Amerikaanse centrale bank in de wedstrijd zit. We weten al dat de renteverlaging van eind juli geen unanieme beslissing was.

Daarnaast is er eind deze week de jaarlijkse bijeenkomst van centraal bankiers in Jackson Hole. We zijn benieuwd of Fed-baas Powell de marktverwachtingen voor een verdere verlaging van de beleidsrente zal temperen of dat hij er eerder in zal meegaan. Voor beide houdingen valt iets te zeggen. Ja, ook de (Amerikaanse) economische groei staat wat onder druk. Maar tegelijk blijft de belangrijke consument een ondersteunende factor en kwamen de laatste inflatiecijfers iets hoger uit dan verwacht.

Stapje terug in beleggingsbeleid

Uiteindelijk kan vooral de politiek de onzekerheid bij ondernemers counteren en zo het economische momentum aanzwengelen. 

In die zin juichen we toe dat de VS bijkomende tarieven op Chinese invoer uitstelde tot medio december. Anderzijds betekent dat ook dat er niet op een snelle doorbraak in het conflict hoeft te worden gerekend. En in de tussentijd is er ook nog de Brexit. Op financiële markten (met uitzondering van de valutamarkt) is die enigszins naar de achtergrond verdwenen, maar het blijft boven ons hoofd hangen.
 
Ons beleggingsbeleid was sedert het voorjaar al aan de voorzichtige kant. Vorige week zetten we een bijkomend stapje terug. Belangrijke redenen daarvoor zijn de besproken tegenvallende macrodata en de politieke onzekerheden.

Uitkijken naar het ondernemersvertrouwen 

Wat betreft de macroagenda, wordt het deze week een rustige week. Het belangrijkste zijn de nieuwe Markit PMI’s (ondernemersvertrouwen gemeten via de aankoopmanagers).

In Europa is vooral het specifieke Duitse cijfer belangwekkend. Blijft het vertrouwen in de Duitse industrie op het belabberde niveau van vorige maand? En wat met de dienstensector? Dat meer op het binnenland gerichte segment van de economie hield tot nu toe goed stand. Maar blijft dat zo?

Die vragen zijn relevant voor Duitsland, maar bij uitbreiding ook voor de hele eurozone. En zelfs in de VS leven ze.


Belangrijke macro-economische publicaties

Van 19 tot en met 23 augustus

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Woensdag VS FED-notulen    
 Donderdag Eurozone Markit PMI Manufacturing (flash) Aug 46,2
    Markit PMI Services (flash) Aug 53,0

  Consumentenvertrouwen  2Q19 -7,0
  VS Markit PMI Manufacturing (flash) Aug 50,5
    Markit PMI Services (flash) Aug 52,9
    Jackson Hole speech Powell    
Luc Aben
Hoofdeconoom Van Lanschot