Spaart u zich ook arm?

Pieter De Ryck
Senior fondsbeheerder Van Lanschot
  1. Blog
  2. Spaart u zich ook arm?

Spaart u zich ook arm?

Blog
06 oktober 2020
Het geld op de spaarrekeningen kostte Europese gezinnen de laatste jaren al 1,2 biljoen euro.

EFAMA, de European Fund and Asset Management Association, becijferde in haar rapport van september 2020 dat het vermogen van Europese gezinnen vandaag 1.200.000.000.000 euro hoger zou zijn als ze tussen 2008 en 2019 wat meer hadden belegd en wat minder op een spaarboekje hadden geparkeerd.

Overdaad schaadt …

Dat een spaarrekening alleen dient om een liquide buffer op te parkeren om een financiële tegenslag te kunnen verwerken, weten we allemaal al lang. Toch blijven we met z’n allen massaal geld parkeren op spaarboekjes. In 2019 kwam er nog eens € 13 miljard bij. Zo komt de kaap van de € 300 miljard stilaan in zicht.

Je kunt dus gerust stellen dat een Belg naast een baksteen ook een spaarboekje in z’n maag heeft zitten. Maar overdaad schaadt. De meeste van die spaarboekjes bieden immers een rente van slechts 0,11% op jaarbasis. Dat is lager dan de inflatie waardoor je dus aan koopkracht verliest. Dat is op zich al een verlies. Wanneer je echter gaat berekenen wat je laat liggen door een gedeelte van dat geld op een spaarrekening te investeren in aandelen en obligaties, ziet het er nog veel erger uit. 

… en de schade loopt op tot € 1.200.000.000.000

Als Europese gezinnen tussen 2008 en 2019 gradueel het aandeel van het spaarboekje in hun vermogen hadden gereduceerd van 41% naar 30% en dat in aandelen- en obligatiefondsen hadden geïnvesteerd, zou het vermogen van Europese gezinnen nu € 1,2 biljoen hoger zijn.

Het EFAMA-rapport van september 2020, getiteld Household Participation in Capital Markets - Assessing the current state and measuring future progress geeft ook een aantal redenen waarom Europese gezinnen een disproportioneel gedeelte van hun spaargeld op spaarekeningen blijven zetten:

  • Gezinnen hebben een te grote risicoaversie.
  • Er is niet voldoende financiële geletterdheid.
  • Vastgoed blijft een populaire investeringskeuze.
  • Royale stelsels van sociale zekerheid hebben een remmend effect op de investeringsbereidheid.

Meer weten?
Het EFAMA-rapport (in het Engels) kunt u hier lezen. Het bevat vele interessante grafieken en datatabellen over o.a. de samenstelling van het vermogen van Europese gezinnen per land, en over de evolutie van de samenstelling in de voorbije jaren.

Pieter De Ryck
Senior fondsbeheerder Van Lanschot
Login page tracking pixel