Duurzaam beleggen: SFDR, 1 jaar later

Pieter De Ryck
Senior fondsbeheerder Van Lanschot
  1. Blog
  2. SFDR 1 jaar later

Duurzaam beleggen: SFDR, 1 jaar later

Duurzaam
10 maart 2022
De zogenaamde Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) trad meer dan een jaar geleden in werking.  Hoog tijd voor een eerste evaluatie.

Doel SFDR

SFDR is een wetgeving die meer transparantie afdwingt omtrent het duurzame karakter van beleggingen. ‘Disclosure’ is key: daarmee probeert men o.a. het ‘greenwashing’-probleem (beleggingen duurzamer voorstellen dan ze in werkelijkheid zijn) op te lossen. 
 

‘Sustainable investment’ means an investment in an economic activity that contributes to an environmental objective, ...

Wat is een duurzame belegging volgens SFDR?

SFDR doet een poging om een ‘duurzame belegging’ ondubbelzinnig te definiëren. Dat blijkt niet evident. De definitie laat namelijk veel ruimte voor interpretatie. In Art.2 punt 17 van de wetgeving vinden we de volgende definitie:

‘Sustainable investment’ means an investment in an economic activity that contributes to an environmental objective, as measured, for example, by key resource efficiency indicators on the use of energy, renewable energy, raw materials, water and land, on the production of waste, and greenhouse gas emissions, or on its impact on biodiversity and the circular economy, or an investment in an economic activity that contributes to a social objective, in particular an investment that contributes to tackling inequality or that fosters social cohesion, social integration and labour relations, or an investment in human capital or economically or socially disadvantaged communities, provided that such investments do not significantly harm any of those objectives and that the investee companies follow good governance practices, in particular with respect to sound management structures, employee relations, remuneration of staff and tax compliance.’

 

3 hoofdcategorieën qua beleggingsproducten volgens SFDR

Beleggingsproducten worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: zogenaamde 'Artikel 6'-, 'Artikel 8'- en 'Artikel 9'-beleggingsproducten.

Artikel 6  

Deze beleggingsproducten hebben in hun beleggingsdocumentatie weinig tot niets voorzien qua duurzaamheidsscreening. Dat wil niet zeggen dat dergelijke producten in de praktijk niets doen op vlak van duurzaamheid, ze hebben het alleen niet gespecifieerd in hun fondsdocumentatie. 

Artikel 8 

Volgens de SFDR zijn deze 'Artikel 8'-beleggingsproducten er die ecologische, sociale en goed bestuur kenmerken promoten. De fijnproever herkent hier vast het acroniem ESG (Environmental, Social en Governance). De praktijk leert ons dat er hiervan een breed scala bestaat.  Sommigen gaan extreem ver op vlak van duurzaamheidsscreening, terwijl anderen het  houden op slechts het uitsluiten van enkele kwalijke bedrijfsactiviteiten zoals controversiële wapens of het volgen van de uitsluitingenlijst van het Noors pensioenfonds. 

Artikel 9

Tot slot beogen 'Artikel 9'- beleggingsproducten volgens de SFDR een specifieke duurzame beleggingsdoelstelling, zoals het realiseren van de klimaatdoelen van Parijs en/of het specifiek selecteren van beleggingen die overwegend positief bijdragen aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. 

 

SFDR velt geen oordeel over hoe duurzaam een beleggingsproduct is.

Pieter De Ryck

Wat is SFDR niet?

Duurzaam beleggen is een heterogeen begrip. SFDR velt dan ook geen oordeel over hoe duurzaam een beleggingsproduct al dan niet is. 

Aannemen dat een 'Artikel 9'- beleggingsproduct per definitie duurzamer is dan een 'Artikel 8'-beleggingsproduct, kan niet. Het enige verschil is dat het 'Artikel 9'- beleggingsproduct een specifieke duurzaamheidsdoelstelling heeft. Ze zijn dus eerder ‘thematisch’ van aard, maar niet noodzakelijkerwijs duurzamer. Het tegendeel kan zelfs het geval zijn. Dat is afhankelijk van wat duurzaam beleggen voor u betekent. 

Conclusie na 1 jaar SFDR

Er is werk aan de winkel. De losse eindjes moeten vastgeknoopt worden. Dat beseft men ook, vandaar de komst van SFDR fase 2. Eigenlijk had die er moeten zijn begin dit jaar, maar de inwerkingtreding werd uitgesteld tot juli en eind vorig jaar nogmaals tot 1 januari 2023. Het uitstel bevestigt de moeilijkheid van deze kwestie: wat is duurzaam en wat niet? 

Bent u benieuwd naar hoe wij onze beleggingen screenen op duurzaamheid? Contacteer uw private banker. 
 
Pieter De Ryck
Senior fondsbeheerder Van Lanschot
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel