Hoe maken wij als duurzame vermogensbeheerder zelf het verschil?

 1. Blog
 2. Hoe maken wij als duurzame vermogensbeheerder zelf het verschil?

Hoe maken wij als duurzame vermogensbeheerder zelf het verschil?

Meer dan beleggen

Op een duurzame manier impact creëren gaat verder dan beleggen. Ook in onze eigen organisatie slaan we de handen in elkaar om bij te dragen tot een duurzame samenleving.

  Onze duurzame ambitie

  In ons beleggingsbeleid heeft duurzaamheid altijd voorop gestaan, alleen zo creëren we al bijna 300 jaar groei die generaties meegaat. Maar nu reikt onze ambitie verder: we willen tegen 2050 een net zero wealth manager zijn.

  Die ambitieuze doelstelling volgt de richtlijnen van het klimaatakkoord van Parijs. Het houdt in dat we, zowel voor onze portefeuilles als voor elke werknemer, onze voetafdruk jaarlijks met minstens 7% reduceren. Duurzaamheid zit verankerd in ons DNA, maar werkt alleen als de hele organisatie het uitdraagt.

  De ESG-raad v.l.n.r.: Olivier Craninx, Staf Lavergne, Ilse Delcour, Erwin Schoeters, Tom Hollants & Ruben Van Hof. Niet op de foto: Kirsten Rombaut & Leander Potters. (© Frederik Beyens)

  Onze verwezenlijkingen

  In 2022 stootte Van Lanschot België 564 ton CO2 uit. Dat is een daling van 95 ton ten opzichte van 2019.

  Die verwezenlijking wordt begeleid door de ESG-raad, een groep van collega's die elk kwartaal samenkomt en concrete stappen richting een klimaatneutrale toekomst zet. Met duidelijk voelbare acties zorgden zij er de afgelopen jaren voor dat alle medewerkers zich mee achter het gezamenlijke doel kunnen zetten door onder andere:

  • de omschakeling naar een volledig elektrisch wagenpark;
  • het gebruik van duurzame materialen;
  • een doorgedreven digitalisering en fors minder papier;
  • een drastisch verminderd energieverbruik;
  • deelname aan evenementen voor en steun aan verschillende goede doelen;
  • ...

   

  Esther Wils (HR):
  'Fietsen is mijn uitlaatklep. Ik twijfelde dan ook geen seconde toen collega's me vroegen samen een route van 95 km te fietsen ten voordele van de Stichting Spieren voor Spieren.'

  Free Coonen (Specialties Desk):
  'Met onze afdeling ruimden we samen een berm op tussen de Singel en de Ring van Antwerpen. Op enkele uren tijd vulden we meer dan 8 (!) vuilniszakken met zwerfvuil.'

  Zoë Duflou (Interne Controle):
  'Met een klein gebaar kan je zoveel teruggeven. Via de Van Lanschot Kempen Foundation nam ons team deel aan een bingonamiddag in een woonzorgcentrum. Zo droegen we ons steentje bij om te helpen eenzaamheid tegen te gaan.'

  Duurzaam beleggen bij Van Lanschot

  Om naar een netto-nuluitstoot te gaan in 2050, blijven we focussen op een beleggingsstrategie die gestoeld is op uitsluitingen, ESG-integratie, best-in-class en actief aandeelhouderschap. Onze inspanningen worden al langer erkend door externe rankings en benchmarks.

  Misschien vindt u dit ook interessant

  Meer artikels over duurzaamheid?
  Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel