Nu instappen op de beurs? Adviezen over timing
Ongelukkige timing
Het gevaar van achter de markt aanlopen is niet denkbeeldig. Onderzoek naar het gedrag van beleggers toont een negatief effect van timing op de beleggingsresultaten. Beleggers hebben de neiging om in te stappen na een periode van stijging en om uit te stappen na een periode van daling. Dit gedrag is af te lezen aan de in- en uitstroom bij beleggingsfondsen en kost beleggers naar schatting een paar procent aan rendement per jaar.
Drie vragen liggen voor de hand: Kunnen we nu niet beter even afwachten tot er meer duidelijkheid is? Is er iets te zeggen over de beurs op korte termijn? Is er een manier om het risico van een slechte timing te verminderen?
1. Even wachten?
Om met de eerste vraag te beginnen: even afwachten heeft niet veel zin. Het geeft extra duidelijkheid over de huidige situatie, dat is zeker. Maar de echte vraag is of het meer duidelijkheid geeft over de toekomst van de markt. En het antwoord daarop is nee. Even afwachten betekent alleen dat u meer weet over het verleden van de beurs, niet over de toekomst.
2. Voorspelling beurs op korte termijn?
Bij het KMI is de voorspelling voor de korte termijn betrouwbaarder dan voor de lange. Bij beleggen is dat helaas andersom. Op lange termijn gedragen aandelen en obligaties zich redelijk voorspelbaar. Maar de aarzelende belegger wil geen voorspelling op lange termijn. Want, zoals econoom en belegger Keynes al zei, het gaat ons mensen alleen om de korte termijn: ‘In the long run we are all dead.’ Eén maand extra aan gegevens helpt niet om een beter voorspelmodel te maken. Uitstel maakt de instapbeslissing niet beter. Het maakt alleen the long run (uw beleggingshorizon) wat korter.
3. Hoe verminderen we het risico van een slechte timing?
Hierbij helpt het om eens goed naar uw situatie te kijken. Om wat voor risicoprofiel gaat het? Vooral aandelen, of vooral obligaties? Hebt u al een deel belegd, komt er nog vermogen bij, of moet er juist al worden ingeteerd? En hoe staat u zelf tegenover het risico van een ongelukkige timing?
Vermogensopbouw stap voor stap
Wil u vermogen opbouwen voor de langere termijn? Dan doet u er goed aan gewoon te beginnen met beleggen. De reden is simpel. Beleggen brengt op lange termijn meer op dan sparen. Eerst jarenlang het kapitaal bij elkaar sparen en dan pas gaan beleggen levert altijd minder op dan elke gespaarde euro meteen te beleggen. In dat laatste geval is er ook geen risico van een ongelukkig startmoment, want u verdeelt de start over vele momenten. Gespreid instappen dus en het voorgenomen schema volhouden. Ook als de beurs tegenzit. Dat geeft u een gemiddelde aankoopkoers en geen risico van spijt achteraf.
Vermogen meteen beschikbaar om te beleggen
Anders wordt het als u al vermogen hebt opgebouwd, dat als spaargeld beschikbaar is om nu te starten. Meteen instappen op de beurs geeft het risico van een valse start. Maar een gespreide instap betekent dat een deel van het beschikbare geld niet meteen wordt belegd. U houdt dan een deel als spaargeld aan. En dat kost, gemiddeld genomen, rendement. Stapt u in één keer volledig in, dan gaat het hele vermogen meteen renderen. Meteen beginnen dus? Puur rationeel gezien wel. Maar in de praktijk hebben mensen soms moeite met instappen. Ze denken dat de beurs gaat dalen, of ze zijn bang voor spijt achteraf.
Spijt achteraf
Of u spijt krijgt achteraf, is iets wat u voor uzelf moet nagaan. Hoe kijkt u terug op een genomen beslissing? Stel: u doet alle grote beleggingsstappen in twee delen. Was de timing van het eerste deel goed? Dan zegt u : toch mooi dat ik al een deel heb gedaan. Was de timing slecht? Dan bent u blij dat u maar voor de helft bent ingestapt. In beide gevallen houdt u er dus een goed gevoel aan over.
Een onderzoek van vermogensbeheerder Vanguard toont dat u er - historisch gezien – in twee van de drie gevallen beter aan had gedaan om meteen in te stappen. In één van de drie gevallen was het beter om de instap te spreiden over een bepaalde periode (bijvoorbeeld twaalf maanden).
Wat is het beste voor u
Gespreid instappen kost gemiddeld genomen iets aan rendement. Daar staat tegenover dat de kans op een ongelukkige timing minder wordt. Dat werkt extra goed in onzekere tijden, bij een volatiele beurs. Dus juist als instappen moeilijk is. En omdat onzekerheid en beursdaling vaak samengaan, is instappen – al is het maar voor een deel – vaak wel verstandig.
Als het door spreiding over twee of drie stappen voor u gemakkelijker wordt om te beginnen, is dat een goed idee. Maar wel met de harde afspraak met uzelf dat de vervolgstappen ook echt worden gezet. Anders komt de vraag bij elke stap weer terug: nu instappen of even afwachten?
Graag weten wat voor u de beste manier is om te (beginnen met) beleggen? Neem dan contact met ons op.