Hoe de negatieve rente op cash in de vennootschap vermijden?

Pieter De Ryck
Senior fondsbeheerder Van Lanschot
  1. Blog
  2. Hoe de negatieve rente op cash in de vennootschap vermijden?

Hoe de negatieve rente op cash in de vennootschap vermijden?

Blog
05 oktober 2021
Heeft u al aan alternatieven gedacht?

Steeds meer ondernemers vernemen van hun bankier dat er een negatieve rente zal worden aangerekend op de cash die aangehouden wordt in hun vennootschap. Niet geheel onlogisch, aangezien de banken zelf al sinds 2014 een negatieve rente aangerekend krijgen voor gelden die ze bij de Europese Centrale Bank parkeren.

Nu is de vraag of u als ondernemer die negatieve rente kunt vermijden. En jawel, dat kan zeker: door te beleggen.

Er zijn geen alternatieven voor cash

Allereerst een waarschuwing: er bestaat niet zoiets als een alternatief voor cash. En in de huidige omgeving is cash gegarandeerd verlieslatend (of dat zou het toch moeten zijn). Alle zogenaamde alternatieven komen neer op het nemen van een of ander risico.

Beleggen biedt wel een oplossing

Ondernemers die een negatieve cashrente willen vermijden, hebben slechts één alternatief: de zekerheid op dat negatief rendement ruilen voor een reële kans op een positief rendement door te beleggen.

En dat kan op een fiscaalvriendelijke manier

Wie belegt in een zogenaamd DBI-fonds, belegt op een fiscaalvriendelijke en gespreide manier in beursgenoteerde aandelen. Wie goed uitkijkt, kan zelfs DBI-fondsen vinden die volledig vrijgesteld zijn van vennootschapsbelasting. Bovendien kunt u ook met kleinere bedragen investeren.

De mate waarin u belegt in een DBI-fonds hangt af van uw risicobereidheid. Het betreffen immers pure aandelenbeleggingen, dewelke dus best kunnen schommelen. Maar door bijvoorbeeld een obligatiefonds toe te voegen, kunt u die schommelingen uitvlakken en uw belegging dus minder risicovol maken. Bovendien zijn de administratieve lasten voor uw boekhouder eveneens minimaal. Het is dus zeker het overwegen waard om u er wat meer in te verdiepen.

Misschien vindt u dit ook wel interessant

Pieter De Ryck
Senior fondsbeheerder Van Lanschot
Login page tracking pixel