Naar een wereld zonder kanker

  1. Blog
  2. Naar een wereld zonder kanker

Naar een wereld zonder kanker

Blog
13 augustus 2019
Filip Lardon wil een wereld zonder kanker.

Met een inspirerende lezing over zijn kruistocht tegen kanker toerde wetenschapper Filip Lardon langs onze kantoren. In ons magazine Cornelis vertelt hij op een al even inspirerende manier over zijn onderzoek, zijn verwachtingen en zijn dromen. En hij beantwoordt die ene belangrijke vraag: gaat die wereld zonder kanker er ooit komen?

 

Prof. dr. Lardon: “Het goede nieuws is dat we de afgelopen vijftien jaar een veel beter inzicht hebben gekregen in hoe kankercellen ontstaan, hoe ze zich ontwikkelen en hoe ze zich onderscheiden van gezonde lichaamscellen. Maar een wereld zonder kanker? Dat is onmogelijk.

Sterker nog, in de toekomst zullen steeds meer mensen kanker krijgen, onder meer omdat kanker een verouderingsziekte is en de mens steeds ouder wordt.

Ik ben voorzichtig, omdat ik mensen geen valse hoop wil geven. Maar het valt niet te ontkennen dat de strijd tegen kanker met rasse schreden vooruit is gegaan. Al gaat het tot mijn frustratie nooit snel genoeg.”

 

 

Professor Filip Lardon is hoogleraar aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, diensthoofd van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek (CORE) en vicerector van de Universiteit Antwerpen. Hij is ook de auteur van het boek 'Naar een wereld zonder kanker?', waarin hij de jongste doorbraken in het kankeronderzoek tegen het licht houdt.