Mijn gezin komt nu op de eerste plaats

  1. Blog
  2. Mijn gezin komt nu op de eerste plaats

Mijn gezin komt nu op de eerste plaats

Sport
06 november 2018
Zes jaar na haar carrière in het toptennis spat de energie er nog altijd vanaf. Tennis blijft de rode draad doorheen het leven van Kim Clijsters. Maar daarnaast is ze nu ook fulltime-mama en zet ze zich met hart en ziel in voor de Kim Clijsters Academy.

De Kim Clijsters Academy (Bree) ligt verscholen in een groene uithoek van Limburg, niet ver van de Nederlandse grens. Maar tussen al die rust en kalmte bruist het in de Academy van de energie. Het hele jaar door is het er van ’s morgens vroeg tot ’s avonds een komen en gaan van tennissers van alle leeftijden en niveaus. ‘Overdag concentreren we ons voornamelijk op toptalent’, legt Kim Clijsters uit. ‘Met Elise Mertens heb ik een hele goeie band. Toen ze hier begon, was ze ongeveer nummer 300 op de wereldranglijst. Ondertussen is ze opgeklommen tot de veertiende plaats. Wat zij doormaakt, heb ik jaren geleden allemaal zelf meegemaakt. Zo kan ik aan haar mijn eigen ervaringen doorgeven. Dat geeft voldoening. Daarnaast werken we ook samen met enkele lokale scholen om jonge, talentvolle tennissers meer kansen te geven. We vullen de gaten en pauzes in hun lesrooster op met extra uren tennis, zodat ze voluit voor hun sport kunnen gaan maar toch ook hun diploma kunnen halen.’

Basiswaarden
Wie denkt dat de Kim Clijsters Academy een elitair clubje is, slaat de bal helemaal mis. Toptennis is belangrijk voor de Academy, maar het kloppend hart van het sportcentrum ligt bij de recreanten en de jonge kinderen. ‘Zelf ben ik als kind opgegroeid in het tennis. Ik heb er een sociaal leven opgebouwd en kon er mij altijd in uitleven. Maar ik heb er ook enorm veel geleerd. Discipline, respect voor de tegenstander, respect voor materiaal, … Dat zijn belangrijke attitudes in het leven, niet alleen voor jonge toptalentjes maar voor ieder kind. Via het tennis willen we deze basiswaarden spelenderwijs overbrengen.’

 
Sterk team
In combinatie met drie kinderen en een druk gezin is het runnen van een tennisschool een hele uitdaging. ‘Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om me constant aan te passen aan wisselende trainingsschema’s en wedstrijdkalenders. Dat komt me in mijn huidige leven goed van pas. Maar toch… ik moet toegeven dat het soms wat veel is. Gelukkig kan ik hier terugvallen op een sterk team van mensen die allemaal gepassioneerd zijn door het tennis. En bij ons thuis is Nicole van onschatbare waarde. Ze is begonnen als huishoudhulp na de geboorte van Jada maar ondertussen is ze echt een deel van ons gezin geworden. Ik zou niet weten wat ik zonder haar zou moeten beginnen. En ook de kinderen zouden haar niet meer kunnen missen.’

Groeien in bankzaken
Na het overlijden van haar vader kwamen er ook een heleboel bank- en financiële zaken op haar af. ‘Toen mijn vader nog leefde, nam hij me zoveel mogelijk mee naar de bank als er financiële dingen geregeld moesten worden. Maar na zijn overlijden moest ik dat plots allemaal zelf in handen nemen. In die periode heb ik Van Lanschot leren kennen. Het viel me meteen op dat alles daar zeer gemoedelijk verloopt. Dat vind ik een belangrijke kwaliteit voor een bank. Bij Van Lanschot neemt men ook altijd de tijd om de dingen duidelijk uit te leggen. Ik wil daar ook zelf in groeien.’
 
Met de fiets naar school
Wat de toekomst nog brengen mag voor Kim Clijsters? ‘Mijn gezin komt nu op de eerste plaats. Het belangrijkste is voor mij dat we gezond en gelukkig zijn en dat onze kinderen kunnen opgroeien zonder al teveel druk en hooggespannen verwachtingen. Ook weerbaarheid vind ik enorm belangrijk voor hen. Zelf werd ik als kind regelmatig geconfronteerd met jaloerse reacties omdat ik een bekende vader had. Ik wil ervoor zorgen dat mijn kinderen daar tegen opgewassen zijn.’
 
Televisie
Als bekende sportvrouw maakt Kim Clijsters ook af en toe haar opwachting op televisie. Dit voorjaar keerde ze terug naar Roland Garros, waar ze het expertenteam van Eurosport mocht vervoegen dat tijdens de matchen commentaar leverde. En eerder wist Erik Van Looy haar bijvoorbeeld ook te strikken voor ‘De slimste mens’. ‘Ik vind het fijn dat er af en toe leuke projecten op mijn pad komen. Dat wil ik heel graag blijven doen. Maar versta me niet verkeerd: ik hoef echt niet elke week op televisie te komen. Ik ben zeer selectief in die dingen en ga enkel in op voorstellen waar ik me echt goed bij voel.’
 
Goede doelen
‘Ik wil mijn energie en bekendheid liever inzetten om mensen verder te helpen die dat echt nodig hebben.’ En dat doet ze ook: als ambassadrice voor SOS Kinderdorpen maar ook voor tal van projecten in eigen land. ‘Dagelijks krijg ik aanvragen van sociale organisaties en goede doelen in binnen- en buitenland. Hoe ik daaruit een keuze maak? Vooral met mijn buikgevoel. Ik wil weten met wie ik in zee ga en ik moet er een goed gevoel bij hebben. Ik zet me bewust in voor een beperkt aantal goede doelen. Enkel zo kan ik mijn engagement naar deze goede doelen toe volledig nakomen.‘

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel