Luc Aben
Hoofdeconoom Van Lanschot

Luc Aben is waakzaam over economische krachten in VS

Blog
30 september 2019
De belangrijkste economische cijfers komen deze week uit Amerika.

Leestijd: 4 minuten

In het kort: 

  • Amerikaanse arbeidsmarkt stabiel op lager niveau.
  • Vertrouwen Amerikaanse industrie weer boven kritisch niveau.
  • Stimuleringsmaatregelen Chinese economie lijken voorzichtig effect te hebben
     

 

Voor de Verenigde Staten moeten beleggers erover waken dat de binnenlandse economische krachten op peil blijven. Voor de Amerikaanse economie is de op het binnenland gerichte dienstensector erg belangrijk en daarom hebben we een meer dan gemiddelde aandacht voor het ondernemersvertrouwen in deze sector. Donderdag komen de cijfers (ISM Non-Manufacturing).

Wij verwachten weinig verandering van het huidige, positieve beeld, hoewel het toch uitkijken is of er geen negatieve verrassing uit de bus rolt. Al was het maar omdat de soortgelijke cijfers (Markit PMI Services) vorige week toch wat ontgoochelden. Deze vertrouwensscore bleef weliswaar in de groeizone, maar kwam onder de verwachting uit.

 

Aantal werkloosheidsuitkeringen in VS blijft laag

Zoals iedere eerste vrijdag van de maand springt het Amerikaanse arbeidsmarktrapport in het oog. De banenmachine in de Verenigde Staten draait op een lager tempo dan in de eerste helft van het jaar. Toen kwamen er maandelijks gemiddeld 163.000 banen bij. In augustus viel dat aantal terug naar een – geflatteerde - 130.000. Vrijdag komen de cijfers voor september en wij verwachten eenzelfde aantal nieuwe banen.

Een stevige arbeidsmarkt is belangrijk, opdat de binnenlandse bestedingen hun rol van trekker van de Amerikaanse economische groei kunnen blijven vervullen. De gemiddelde Amerikaan vindt nog steeds dat er banen in overvloed zijn. Ook het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering blijft laag. Dat lijkt dus vooralsnog allemaal goed te zitten.

In een dergelijke ‘enerzijds-anderzijds-omgeving’ met een gunstige arbeidsmarkt maar een lagere groei van de economie is het de vraag wat er met de lonen gebeurt. Bij het vorige Amerikaanse arbeidsmarktrapport over de maand augustus namen de uurlonen forser toe dan verwacht. Tot 3,2% op jaarbasis. Gegeven de economische omgeving zal dat momentum niet verder versnellen. Maar een dergelijk cijfer op de salarisstrook suggereert niet dat de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve bij zijn volgende vergadering in oktober al meteen nog een keer de beleidsrente moet verlagen. Iets waar best veel beleggers vooralsnog op rekenen.

 

Macro-economische agenda

Nog geen victorie in China

Beginnen de maatregelen van de Chinese beleidsmakers om de economie te stimuleren resultaat op te leveren? Maandagochtend kregen economen en beleggers een voorzichtig positief signaal. Het ondernemersvertrouwen in de industrie (PMI), een belangrijke economische barometer ging er in september licht op vooruit in vergelijking met augustus en dat was beter dan marktvorsers hadden voorzien. Zowel de Chinese overheid als marktonderzoeker Caixin stelden deze vooruitgang vast.

Maar het is nog te vroeg om victorie te kraaien. Want het vertrouwen van inkoopmanagers in de Chinese dienstensector noteerde onder verwachting.  De binnenlandse economie in China moet wel thuis blijven geven (lees: de consument moet voldoende blijven besteden). De maatregelen die de Chinese overheid nam om de economie aan te jagen bestonden uit een belastingverlaging, banken meer ruimte geven geld uit te lenen en een verlaging van de koers van de yuan.

Voor de eurozone staan detailhandelsverkopen op de agenda. Wij verwachten donderdag weinig afwijking van het gezapige pad van 2% groei.

 
 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 30 september tot en met 4 oktober 

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag Eurozone Werkloosheid Aug 7,5%
Dinsdag VS ISM Manufacturing Sep 50,0

Eurozone CPI-inflatie YoY (flash) Sep 1,0%
    CPI kern-inflatie YoY (flash) Sep 1,0%
 Donderdag VS ISM Non-Manufacturing Sep 55,0
  Eurozone Detailhandelsverkopen YoY Aug 1,9%
 Vrijdag VS Banengroei Sep 140K
    Werkloosheid Sep 3,7%
    Uurlonen YoY Sep 3,2%
Luc Aben
Hoofdeconoom Van Lanschot