Life sciences zitten in ons DNA

  1. Blog
  2. Life sciences zitten in ons DNA
Jan De Kerpel

Life sciences zitten in ons DNA

Blog
08 augustus 2019
Jan De Kerpel over biotech in België.
De Belgische life sciences-sector heeft de laatste jaren een mooi parcours afgelegd. Erin investeren blijft echter aartsmoeilijk. “Toch is België een van de topspelers in Europa.”

Expert Jan De Kerpel is nu managing director Life Sciences & Healthcare bij Kempen Corporate Finance. Als jonge wetenschapper werkte hij mee aan twee succesvolle aidsremmers van het Mechelse bedrijf Tibotec.

Wat is de belangrijkste les van uw jaren als onderzoeker?

“Beginnende bedrijven in de life sciences zijn per definitie structureel verlieslatend. Hoe succesvoller ze worden, hoe meer cash ze verbranden. Het duurt in life sciences heel lang om een product op de markt te brengen. Goede wetenschap heeft geld nodig om vooruit te geraken.”

Wat zijn de grote verschillen tussen de biotech in België en de rest van Europa?

“België is in Europees opzicht een topspeler. Al doen Zweden, Zwitserland en Frankrijk het ook heel goed. De meeste beursgenoteerde Belgische life sciences-bedrijven spelen het spel zoals het hoort: prima wetenschap, correcte communicatie, gezonde funding en goed management.

Life sciences en farma – met topspelers als Janssen Farmaceutica, GSK Vaccines, Pfizer en UCB – lijken in het DNA van België te zitten. Dat is te verklaren door de sterke verwevenheid van farma met de chemie, al lang een belangrijke sector in ons land.”

Wat is de volgende stap voor de Belgische biotech?

“We moeten streven naar een sector die zelfvoorzienend is, waarbij medicijnen op de markt komen die tot winst leiden, waarmee nieuwe producten kunnen worden ontwikkeld. Je kan niet decennialang geld blijven ophalen bij investeerders. Pas wanneer we zo ver zijn, zal er sprake zijn van een volwaardige, mature sector.”

 

 


Login page tracking pixel