Kiest u voor een maatschappelijk én financieel rendement?

  1. Blog
  2. Kiest u voor een maatschappelijk en financieel rendement

Kiest u voor een maatschappelijk én financieel rendement?

Duurzaam
Duurzaam beleggen is aan een sterke opmars bezig in de financiële wereld. Doen enkel moraalridders aan duurzaam beleggen? Of is het iets voor iedereen?

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen Verenigde Naties

In 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) in het leven geroepen. Deze hebben betrekking op de sociale, milieugerichte, economische en institutionele dimensie van duurzame ontwikkeling. Heel wat bedrijven hebben deze uitdagingen omarmd en zijn er mee aan de slag gegaan. 

Betere bedrijfsresultaten

En dat is goed nieuws voor de beleggers! Tal van studies tonen aan dat rekening houden met duurzame factoren zoals milieu, sociaal beleid en deugdelijk bestuur, bevorderlijk zijn voor de bedrijfsresultaten. Bedrijven die goed scoren op vlak van duurzame factoren, doen het in veel gevallen beter op de beurs dan bedrijven die het niet zo begrepen hebben op duurzaamheid.

‘Best in class’-methode

In onze duurzame beleggingsportefeuilles kiezen wij ervoor om als hoofdaanpak een ‘Best In Class’-methode te hanteren. Dit naast het uitsluiten van een aantal sectoren waarin we sowieso niet wensen te beleggen, zoals bijvoorbeeld de tabaksindustrie. 

De ‘Best In Class’-methode is gebaseerd op ESG-research (Environment, Social & Governance) waarbij enkel de 50% best scorende bedrijven per sector worden weerhouden. Deze aanpak zorgt ervoor dat we enkel in de beste leerlingen van de klas beleggen en toch een brede sectorspreiding verzekeren.

Onafhankelijke certificering

Ons beleggingsbeleid en onze balans worden al jaren door Forum Ethibel gescreend en gecertificeerd op hun duurzaamheid. Forum Ethibel is een onafhankelijke partij met een jarenlange expertise op dit vlak. Daarnaast hebben we het Febelfin (de Belgische bankenfederatie) duurzaamheidslabel aangevraagd voor een aantal van onze belangrijkste producten. Wij zullen als één van de eerste banken onze handtekening zetten onder het Febelfin duurzaamheidscharter. Daarmee verbinden we er ons toe dat alle producten die we als duurzaam in de markt zetten, zullen voldoen aan de strenge duurzaamheidsvereisten van het charter.