‘Alles waarin we investeren, moet circulair zijn’

  1. Blog
  2. 'Alles waarin we investeren moet circulair zijn'
Vond u het artikel interessant? Lees dan ook de andere interviews uit Cornelis

‘Alles waarin we investeren, moet circulair zijn’

CORNELIS | Duurzaam

Benoît en Vincent Verbeeck verwerken lokale groenten van eigen veld in hun culinaire creaties. Maar eigenlijk streven ze, samen met hun vader Christian, naar een grondige systeemverandering van de landbouw en onze manier van consumeren. Kan landbouw de wereld redden?

Lees het interview hieronder

    Verticale integratie

    We zitten in de paradijselijke verwilderde tuin van het ouderlijk huis van Benoît en Vincent. Vader Christian, voormalig International Vice President bij Johnson & Johnson, investeert al lang in landbouwgronden rondom Lier. Dat doet hij om ze te vergroenen, onder meer door in samenwerking met Rivierenland inheemse hagen en heggen aan te leggen. ‘Zo ontstond het idee om op die landbouwgrond op een duurzame manier groenten te telen’, blikt Benoît terug. ‘Papa wees ons op het belang van verticale integratie, om in elke schakel van de keten een voet aan de grond te hebben.

    Christian Verbeeck

    Deze biolandbouwers zijn de echte helden. We hebben veel respect en waardering voor hun hard labeur.

    Biologische boerderij met innovatief verdienmodel

    De familie vond een geëngageerde landbouwster, Birgit Haepers, die de boerderij op een vernieuwende manier wou uitbaten. Niet alleen biologisch, maar ook met een innovatief verdienmodel. Het Land Van Duwijck werd een zelfoogstboerderij volgens het Community Supported Agriculture-systeem (CSA). Zo’n boerderij werkt met een vast jaarlijks lidgeld. De leden – inmiddels 120 gezinnen – zorgen voor een vast inkomen van de boerderij. Bij een goed oogstjaar hebben ze veel waar voor hun geld, bij een mager minder. Het werd een groot succes, want ondertussen is het maximaal aantal leden bereikt.

    Even verderop bevindt zich inmiddels een tweede biogroentenboerderij, eveneens op grond van de familie. Boerderij Groenlof, uitgebaat door Stien Boeye en Koen Wyers, levert onder andere aan biosupermarkt Cru van Colruyt, klinkt het trots. En de familie Verbeeck benadrukt: ‘Deze biolandbouwers zijn de echte helden. We hebben veel respect en waardering voor hun hard labeur.’

    Duurzaam, biologisch en zelfbedruipend

    Christian: ‘We vinden het belangrijk om te bewijzen dat duurzaam en biologisch ook zelfbedruipend kan zijn. En dat zijn deze boerderijen ondertussen ook. Met deze projecten hopen we mensen te inspireren om zelf dergelijke initiatieven te ontplooien. We willen tonen dat het mogelijk is succesvol te ondernemen vanuit ecologische inspiratie. Noem het gerust 'patient capitalism', met aandacht voor People, Planet & Profit.’

    Wij zijn dromers met een deadline.

    Samen als familie

    Hoe het is om als familie zaken te doen? Christian: ‘Het voordeel is dat je heel snel kunt schakelen omdat je hetzelfde DNA deelt. We zijn allemaal overtuigd van ecologisch en duurzaam ondernemen en het bevorderen van lokale tewerkstelling. Alles waarin we investeren moet circulair zijn.

    Bovendien zijn we heel complementair: Vincent is de creatieve kracht, als kok en landbouwer in wording. Benoît denkt meer strategisch en op de lange termijn. Ik kan mijn achtergrond als jurist aanwenden. Wat ons alle drie gelukkig maakt, zijn projecten, nieuwe ideeën, nieuwe perspectieven. Dat is wat mij betreft het beste antidepressivum.

    Maar laten we ook Brigitte, de mama niet vergeten, die heel veel werk verzet achter de schermen. Zij is vaak de persoon die ‘maar’ zegt of ‘nee’. ‘Madame Maar’ noemen we haar weleens. Het houdt ons met de voeten op de grond.’  ’Klopt,’ zegt Vincent, ‘wij zijn alle drie dromers, mijn moeder is meer realistisch en pragmatisch.’ ‘We zijn pragmatische dromers’, nuanceert Christian. ‘Dromers met een deadline. Want zonder implementatie verval je in hallucinatie.’

    Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel