Is een nieuwe renteknip door de FED plausibel?

Luc Aben
Hoofdeconoom Van Lanschot
  1. Blog
  2. Is een nieuwe renteknip door de FED plausibel?

Is een nieuwe renteknip door de FED plausibel?

Blog
28 oktober 2019
Luc Aben analyseert en geeft kort een antwoord op deze vraag. 

Leestijd: 4 minuten

In het kort: 

  • Amerikaanse consument geeft minder uit
  • Geen hooggespannen verwachtingen van economie eurozonend
  • Nog weinig impact van stimuleringsbeleid voor Chinese economie 

Toen de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed) in juli en september de beleidsrente verlaagde, schoof zij twee specifieke redenen naar voor: de vertraging van de economische groei en de verwachte lage inflatie. Beide argumenten zijn vandaag nog steeds geldig.

Reden voor de vertraagde groei van de Amerikaanse economie is de handelsoorlog tussen Amerika en China. De sfeer tussen beide landen is inmiddels licht verbeterd, waardoor de kans op nieuwe of hogere tarieven wat is afgenomen. Maar er is vooralsnog geen sprake van het schrappen van bestaande tarieven. Ook de inflatieverwachting bij Amerikaanse gezinnen ging verder omlaag.


Woensdag zal blijken of de Amerikaanse economische groei in het derde kwartaal terugviel tot ongeveer 1,7% op jaarbasis. Een kwartaal eerder was dat nog 2%. Dat was ook al een heel eind minder dan de plus van 3% die we de kwartalen daarvoor regelmatig konden optekenen.

De Amerikaanse arbeidsmarkt groeit ook minder uitbundig. Het nieuwe arbeidsmarktrapport komende vrijdag wijst wellicht op ongeveer 100.000 nieuwe onderliggende banen in september. ‘Onderliggend’ omdat het cijfer vertekend is door een staking bij autofabrikant General Motors in de afgelopen weken. Dat kostte tussentijds naar schatting 80.000 banen in de telling, maar die komen terug. Hoe dan ook is de Amerikaanse banenmachine naar een lager toerental geschakeld. Iets wat door een recente ondervraging bij ondernemers voor de Markit PMI (vertrouwen bij inkoopmanagers) wordt bevestigd. De regelmatige vrees uit 2018 dat de lage werkloosheid zou leiden tot fors hogere lonen en inflatie is nu grotendeels weggeëbd.
 
Met de lagere groei van de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt en een lage inflatie is een nieuwe renteknip door de Fed best plausibel. Temeer omdat de centrale bank de laatste tijd weinig of geen verbaal tegengas gaf tegen deze verwachting van financiële markten.


Macro-economische agenda

Amerikaanse consument is minder uitbundig

Of de Fed deze week met een renteverlaging ‘klaar’ is voor dit jaar of dat er in december weer een neerwaartse rentebijstelling komt, hangt af van het verdere verloop van de Amerikaanse economie. Naast politieke ontwikkelingen kijken we dan in de eerste plaats naar de consument. Die trok in het tweede kwartaal van dit jaar nog gul de portemonnee wat zorgde voor 4,6% consumptiegroei op jaarbasis. Wij verwachten dat dit cijfer voor het derde kwartaal lager zal uitkomen, rond 2,5%.  Als de arbeidsmarkt verder momentum verliest, dan dreigt in de laatste drie maanden van het jaar verdere afbrokkeling van de consumptiegroei.

Donderdag krijgen we alvast nieuwe inkomens- en bestedingscijfers voor de maand september. En dinsdag het consumentenvertrouwen zoals de Conference Board dat meet.

Naast de consument is er natuurlijk ook de industrie die de Amerikaanse economie aan de gang houdt. De ondernemersvertrouwensindex ISM Manufacturing (publicatie donderdag) bevindt zich al twee maanden in de krimpzone met een stand onder de 50. Nou vertegenwoordigt de industrie slechts ongeveer 12% van het Amerikaanse economische plaatje, maar het is wél een belangrijke polsslag voor de onderliggende dynamiek.

Eurozone kabbelt op laag niveau

Ook in de eurozone is het deze week uitkijken naar de eerste inschatting van de economische groei in het derde kwartaal. Niet dat de verwachtingen hooggespannen zijn. Een marginaal plusje van +0,1% tegenover het tweede kwartaal lijkt het maximaal haalbare.

Ook het huidige kwartaal is zwak gestart. De vraag naar (investerings)krediet is matig, maandag volgen nieuwe kredietcijfers. En er zit nog niet echt verbetering in belangrijke parameters zoals de Markit PMI’s (vertrouwen onder inkoopmanagers), zo bleek vorige week. Hoewel we er ter nuancering bij vertellen, dat verdere daling lijkt gestopt. Het is afwachten of dat ook het geval is bij de bredere vertrouwensindicatoren die de Europese Commissie woensdag publiceert.

Chinese stimulering vooralsnog weinig effectief

We hebben ook aandacht voor het ondernemersvertrouwen in China. Ook daar verwachten we, net als in de eurozone, niet méér dan een uitbodeming. Het handelsconflict geeft tegenwind voor de Chinese economie en het is wachten op het effect van de stimuleringsmaatregelen van de overheid. Die zijn minder massaal dan bij eerdere groeivertragingen zoals in 2015. Peking zoekt een evenwicht tussen stimuleren en vermijden van al te snelle verdere groei van de schuldenberg.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 28 tot en met 1 november

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag Eurozone Kredietgroei YoY Sep 3,4%


M3-geldhoeveelheid YoY Sep 5,7%
 Dinsdag VS CB Consumentenvertrouwen Okt 127,4
 Woensdag
Eurozone Economisch sentiment Okt 101,1

VS BBP-groei (jaarbasis, 1ste schatting) 3Q19 1,7%
    FED Beleidsvergadering

Donderdag  China NBS Manufacturing PMI Okt 49,8


NBS Non-Manufacturing PMI Okt
   Eurozone  BBP-groei (QoQ, 1ste schatting)  3Q19  0,1%
     CPI-inflatie YoY (flash)  Okt  0,8%
     CPI kern-inflatie  Okt  1,0%
     Werkloosheid  Sep  7,4%
   VS  Persoonlijk inkomen MoM  Sep  0,3%
     Persoonlijke bestedingen MoM  Sep  0,2%
 Vrijdag  VS  Banengroei  Sep  90K
     Uurlonen MoM  Sep  0,3%
     Werkloosheid  Sep  3,6%
     ISM Manufacturing  Okt  48,8
   China  Caixin Manufacturing PMI  Okt  51,0
Luc Aben
Hoofdeconoom Van Lanschot