Goede jaarrendementen zorgen voor hoogtevrees bij belegger

Pieter De Ryck
Senior fondsbeheerder Van Lanschot
 1. Blog
 2. Hoogtevrees op de beurs
Vond u het artikel interessant? Lees dan ook de andere interviews uit Cornelis

Hoogtevrees bij beleggers door goede jaarrendementen

CORNELIS | Beleggen
Hieronder vindt u enkele tips tegen deze hoogtevrees op de beurs. Liever een video met enkele vuistregels bekijken? Scrol dan zeker even naar beneden.  

  Vanwaar komt die hoogtevrees?

  Hoogtevrees komt vaak voor tegen het jaareinde in jaren waarin beurzen uitzonderlijk goede jaarrendementen gehaald hebben, namelijk dubbelcijferige rendementen. Het langjarige gemiddelde rendement op de beurs bedraagt ongeveer 8%. Een gouden tip? Zoek een houvast in wat we weten. Deze kennis ligt in het verleden en niet in de toekomst. We vatten 3 vuistregels voor u samen.

  • Een correctie is normaal

   Beurscorrecties (dalingen van meer dan 10%) komen net als beursrecords zeer vaak voor. Kijk naar de Amerikaanse beurshistoriek: sinds 1949 was er gemiddeld ongeveer één keer per jaar een correctie. Als u in de krant of tijdens het journaal dus een of andere beursgoeroe hoort voorspellen dat er volgend jaar wel eens een correctie zou kunnen komen, dan weet u dat dat geen al te gewaagde voorspelling is. De gemiddelde correctie bedraagt ongeveer 15% en duurt 112 dagen. Het herstel duurt ongeveer vier maanden.

  • Uit de markt stappen vreet aan uw rendement

   Op ongeveer 75% van de beursdagen stijgt de beurs. Dat is nog een bijkomende illustratie waarom uit de markt stappen destructief is voor uw rendement op lange termijn. De kans op een beursdaling op een gegeven dag is immers slechts een fractie van de kans op een beursstijging.

  • De slechtste beursdagen liggen dicht bij de beste beursdagen

   Mocht u er in slagen om consistent de slechte beursdagen te vermijden door uw uitstap zeer accuraat te timen, dan rijst de vraag of u het moment waarop u opnieuw instapt even goed kunt inschatten. Wij kennen alleszins niemand die een van beide, laat staan allebei consistent kan. En dat ligt aan het feit dat het altijd het donkerst is vóór de dageraad. De geschiedenis leert ons dat de allerbeste beursdagen zeer kort op de slechtste dagen volgen.

  Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel