Hoe gaat een private banker te werk?

Van Lanschot
  1. Blog
  2. Hoe gaat een private banker te werk
private banker

Hoe gaat een private banker te werk?

Blog
20 juni 2018
Vooraleer u het beheer van uw vermogen overlaat aan een private banker of vertrouwt op zijn beleggingsadvies, wilt u uiteraard weten hoe private banking exact in zijn werk gaat. Transparantie is een must, want het gaat over uw eigen kapitaal. Eenvoudig gesteld begint een private banker altijd met een diagnose van uw financiële toestand. Vervolgens werkt hij een strategie uit in lijn met uw financiële situatie en doelstellingen. Daarbij doet hij er alles aan om samen met u het maximum uit uw vermogen te halen.

Waar haalt een private banker zijn informatie?

Een private banker kan alleen goed werk leveren als hij een zo compleet mogelijk beeld heeft van uw financiële achtergrond en uw doelstellingen. Daarvoor doet hij een beroep op verschillende informatiebronnen:

Informatie die hij krijgt van uzelf: gegevens over vastgoed, andere bezittingen, beleggingen, … Kortom, alle informatie die noodzakelijk is om uw totale vermogen in kaart te brengen. Daarnaast wil hij ook inzicht in uw financiële toekomstplannen, iets waar we zo meteen verder op inzoomen.
Naast de informatie die u zelf aanlevert, beroept een private banker zich op verschillende andere bronnen om op de hoogte te blijven van de actuele feiten en trends in de Finance-sector. Hij gaat te rade bij in-huis-experten gespecialiseerd in nalatenschap, fiscaliteit, de beurs en verwante domeinen. En indien nodig wint hij advies in bij zijn uitgebreide netwerk.  

Wat doet hij met die informatie?

Door bovenstaande data grondig te analyseren, krijgt de private banker een duidelijk beeld van uw financiële mogelijkheden. Daarbij zijn er verschillende opties. Bent u bereid om grotere risico’s te nemen met het oog op een hoog rendement? Of geeft u de voorkeur aan een defensieve aanpak? Het is cruciaal dat u die vragen eerlijk en transparant beantwoordt, zodat uw private banker een financiële strategie kan uitwerken waarin u gelooft en waarbij u zich honderd procent comfortabel voelt.

In die strategie ligt de focus lang niet alleen op beleggingen, tenzij u daar expliciet voor kiest. Een private banker gaat in de eerste plaats na hoe uw vermogen het best gespreid wordt en bekijkt daarvoor het volledige plaatje. Uw vermogen optimaliseren houdt onder meer in dat er wordt ingezet op beleggen, maar evengoed op een doordachte structurering van uw vermogen, zonder de fiscaliteit uit het oog te verliezen.

En daarna?

Sommige klanten kiezen voor vermogensbeheer, andere willen alleen beleggingsadvies. U heeft de keuze. Maar welke keuze u ook maakt: het gaat om veel meer dan alleen cashflow en percentages. We denken aan het totaalplaatje en geven u – indien relevant – ook advies over de overdracht van uw familiebedrijf, een antwoord op vragen over de structurering van uw onroerend vermogen, over uw nalatenschap enzovoort.

Bij Van Lanschot houden we het aantal klanten per private banker bewust beperkt.  Zo kunnen we de nodige tijd en aandacht besteden aan uw persoonlijke situatie en doelstellingen. Meer weten? Neem gerust contact op voor een gesprek.

Van Lanschot