Twintig jaar Golf Vlaanderen
Golf won de afgelopen decennia sterk aan populariteit. In 2001 telden de Vlaamse en Brusselse clubs samen 24.000 golfers, vandaag zijn er 46.000 leden. Hoe verklaart u dat?
Marc Verneirt: “Golf kende een gestage groei met circa duizend nieuwe clubleden elk jaar en twee pieken. In 2013 waren we Sport van het Jaar en leerden we dat reclame maken en ingaan tegen de vooroordelen over onze sport vruchten afwerpt. Wie nu nog zegt dat golf elitair is, kampt echt met vooroordelen van voor 2000.”
Wat was de tweede piek van nieuwe leden?
Marc Verneirt: “De tweede piek zagen we in 2020-2021 met telkens 3.000 leden erbij. Dit groeitempo kunnen we wellicht niet aanhouden en we kunnen ook niet oneindig groeien in leden omdat we beperkt zijn in oppervlakte en aanbod. Ik ben er wel van overtuigd dat de leden die er tijdens de coronaperiode zijn bijgekomen, zullen blijven. Het gaat vaak om mensen die al langer wilden golfen en nu eindelijk de tijd vonden. Uit het verleden weten we dat wie eens de stap heeft gezet, doorgaans blijft golfen.”
In 2013 waren we Sport van het Jaar en leerden we dat ingaan tegen de vooroordelen over onze sport vruchten afwerpt.
Wat trekt mensen zo aan in golf?
Geoffroy Vermeire: “Zoals Marc al zei, is golf geen exclusieve sport, de deuren staan open voor ieder die wil spelen. In andere landen is golf trouwens een echte volkssport. Wat me persoonlijk sterk aanspreekt, is dat je bij een spelletje golf geen tegenspelers hebt, maar dat je met een medespeler het terrein opgaat. Je bent op jezelf aangewezen en speelt samen. Het maakt ook niet uit of je bepaalde golfskills onder de knie hebt. Dank zij het concept van de handicap kan iedereen meespelen. De sport bouwt ook bruggen tussen mensen met verschillende achtergronden.”
Wie golf zegt, zegt ook Van Lanschot, partner van BEgolf, de samenwerking van de Koninklijke Belgische Golffederatie, Golf Vlaanderen en de Association Francophone belge de Golf. Vanwaar die samenwerking?
Marc Verneirt: “Wat ons betreft begon het een tiental jaar geleden door een gesprek met Geoffroy over een embryonaal idee: een eigen app voor Golf Vlaanderen, een secretariaat in je binnenzak als het ware. We voelden meteen een klik en Geoffroy is – samen met de voltallige directie van de bank – helemaal meegegaan in een verhaal dat nog moest worden geschreven. Dat is iets wat weinigen zouden doen. Later zijn de andere federaties er ook bijgekomen.”
Geoffroy Vermeire: “Activiteiten rond golf zijn voor ons een bindmiddel en een versterking van onze relaties met klanten en prospecten. Wat de samenwerking met Golf Vlaanderen betreft, dat is een volwaardig partnership. We leren van elkaar en helpen elkaar waar nuttig en nodig. Wat de app betreft, die past naadloos bij onze persoonlijke aanpak.”
Zijn er nog meer DNA matches tussen Van Lanschot België en de golfsport in ons land?
Geoffroy Vermeire: “We delen dezelfde kernwaarden: inzetten op duurzaamheid, een langetermijnrelatie, het ontzorgen van klanten, een lokale aanpak... Het verhaal klopt helemaal. We kiezen trouwens bewust voor het ondersteunen van een ganse federatie en dus zowel dames, heren, senioren, jeugd en topsporters en opteren bewust niet voor het ondersteunen van specifieke golfers.”
We delen dezelfde kernwaarden: inzetten op duurzaamheid, een langetermijnrelatie, het ontzorgen van klanten, een lokale aanpak...
De afgelopen jaren zagen we trouwens dat de Belgische golfers het bijzonder goed deden in het internationale circuit.
Marc Verneirt: “Dat is, naast de groei van het aantal spelers, de andere grote realisatie van twintig jaar Golf Vlaanderen. We hebben spelers die op elk niveau meedingen in het professioneel circuit, met aan de top Thomas Pieters en Thomas Detry in de Europese tour en Manon De Roey die een vaste waarde is in de Ladies European Tour. In vergelijking met onze buurlanden en in verhouding tot het aantal spelers doen we het zelfs bovengemiddeld goed.”
Tal van mooie realisaties dus de afgelopen twintig jaar, wat brengt de toekomst?
Marc Verneirt: “Op sportief gebied: voortgaan op de ingeslagen weg. Met de clubs: inzetten op verdere professionalisering. We willen ook meer werk maken van duurzaamheid in de brede zin van het woord. We hebben onlangs een analyse laten maken op basis van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN. Op het gebied van milieu doen de clubs al heel wat, en niet alleen omdat het moet. Waar het nu op aankomt, is het milieuverhaal laten evolueren naar een breder duurzaamheidsverhaal. De uitspraken over LGTBQ-mensen tijdens het basket op de Olympische spelen hebben nog het eens op scherp gezet. Golf is een sport met respect voor iedereen en met een duidelijke etiquette, maar we tellen maar één vrouw in onze geheel witte raad van bestuur. Op het gebied van inclusiviteit is er dus nog werk aan de winkel.”