Fonds op Naam: 4 vragen en antwoorden

 1. Blog
 2. Fonds op Naam 4 vragen en antwoorden
Vond u dit artikel interessant? Lees dan ook de andere interviews uit Cornelis.
Fonds op Naam
Estate planning

Fonds op Naam: 4 vragen en antwoorden

Een Fonds op Naam is een geïndividualiseerde rekening waarbij mensen zelf aangeven welke wensen ze hebben en op welke manier ze die willen realiseren. 
Ze storten tijdens hun leven gelden in het fonds, komen een paar keer per jaar samen om de middelen te evalueren en te beslissen welke projecten ze willen ondersteunen. Of ze nemen een Fonds op Naam op in hun testament om te bepalen wat hun wensen zijn na hun overlijden.
 1. Waar kan u terecht voor de oprichting van een Fonds op Naam? 

  De aard van projecten die u mag opnemen in je Fonds op Naam, hangt af van waar u dat fonds opricht. In België heb je slechts twee stichtingen van openbaar nut die elk initiatief met een maatschappelijke impact mogen faciliteren, begeleiden en controleren: Stichting Pelicano en de Koning Boudewijnstichting. Wanneer u onder hun Filantropisch Centrum een Fonds op Naam opricht, zijn er geen beperkingen en kan je zelf een initiatief kiezen.
   
  Steven De Loof, adviseur van Stichting Pelicano: ‘Er is niets dat ik nog niet ben tegengekomen. Sinds ik dit doe, heb ik meer dan 4000 mensen gesproken over liefdadigheid, elk met hun eigen wensen en dromen. Soms geraken ze er zelf niet uit wat ze precies willen steunen. Dan praten we met hen, stellen vragen en begeleiden hen. Daar komen vaak heel mooie, emotionele gesprekken uit.

  Documenten, paragrafen, kleine letters en artikels zijn essentieel, maar voor ons zijn het toch echt de mensen en hun verhalen waarvoor we het doen. Of mensen soms van gedacht veranderen? Zeker, en daar is ook ruimte voor. We kunnen aanpassingen uitvoeren.’

 2. Wat zijn de troeven? 

  Met een Fonds op Naam weet u exact waar uw geld voor gebruikt wordt en kan u ervan op aan dat uw wensen na uw overlijden worden uitgevoerd. 
  ‘We contacteren de organisaties die vermeld staan in de onderlinge overeenkomst, voeren controles uit en vragen om verantwoording’, beaamt Steven De Loof. 

 3. Welke kosten zijn eraan verbonden?

  Steven De Loof: ‘Het testament en een Fonds op Naam opmaken, doen we gratis. Voor het geld dat in het fonds zit, vragen we een jaarlijkse beheersfee van 0,7%. Dat geld dient als funding voor de kernactiviteit van Stichting Pelicano, namelijk kinderarmoede in België oplossen.’

 4. Hoe kan u discreet een Fonds op Naam oprichten?

  Zelfs met een Fonds op Naam kan u rekenen op discretie. Steven De Loof: ‘Discretie is bij ons essentieel. Als ik een organisatie contacteer in het kader van een bepaald project vanuit een Fonds op Naam komen ze de naam van het Fonds niet te weten. 99% van de mensen willen trouwens niet dat hun naam vermeld wordt, ze willen alleen een goede opvolging.’ 

Steven De Loof

Steven De Loof, adviseur Pelicano Stichting

Enkele voorbeelden

U kiest dus volledig zelf welke wensen u wilt opnemen in een Fonds op Naam. Steven De Loof van Stichting Pelicano gaf ons enkele voorbeelden. Zo krijgt u een beeld van wat er allemaal mogelijk is. 

Steven De Loof: ‘Het testament mee opmaken en opvolgen blijft een belangrijke wens. Al merken we dat er andere zaken aan belang winnen: de uitvaart regelen, concessies van graven verlengen, uitstrooiing realiseren, opvang van huisdieren na overlijden of zelfs jaarlijkse herinneringsfeesten organiseren. Zo is er een dame die op haar verjaardag een familiefeest organiseert met een ijskar en dat na haar overlijden wil blijven doen. Wij gaan haar daarbij helpen.

Ook krijgen we steeds meer aanvragen om via een Fonds op Naam levenskwaliteit te garanderen. Zo helpen we alles te organiseren wanneer iemand op leeftijd is en thuis wil blijven wonen. Ook voor ouders van een kind met een beperking staan wij paraat. Hun grootste bekommernis is: wie gaat er voor mijn kind zorgen als ik er niet meer ben? Met het geld uit hun Fonds op Naam doen wij er alles aan om dat kind zijn levenskwaliteit te garanderen. Na het overlijden van de ouders betekent dat concreet: ons netwerk bellen, nagaan wat het dagcentrum is van die persoon, ervoor zorgen dat hij onmiddellijk een plaats krijgt in de definitieve opvang, zijn bewindvoerder contacteren en die ondersteunen.

Alles is mogelijk, zolang het zich situeert binnen het wettelijke kader.

Steven De Loof

Het hoeft ook niet alleen om ‘levensonderhoud’ te gaan. Zo kennen we een koppel dat tijdens hun leven aan een Fonds op Naam schenkt. Daarmee kan hun neefje met een beperking jaarlijks op vakantie. We betalen dus met dat geld elk jaar de facturen van zijn reizen. 

Er zijn ook mensen die hun woning al in een Fonds op Naam steken voor later, maar het woonrecht willen behouden en instaan voor alle kosten en het onderhoud.
Kortom, alles is mogelijk, zolang het zich situeert binnen het wettelijke kader.’ 

Wilt u in een persoonlijk gesprek te weten komen of een Fonds op Naam iets voor u is? Contacteer dan uw private banker. 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel