EU gaat gezamenlijk schuld aan

Pieter De Ryck
Senior fondsbeheerder Van Lanschot
  1. Blog
  2. EU gaat gezamenlijk schuld aan

EU gaat gezamenlijk schuld aan

Actualiteit
22 juli 2020
De Europese top kwam tot een akkoord over het herstelfonds en de begroting.

Leestijd: 2 minuten

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, kondigde het aan in een korte tweet: ‘Deal’. De Europese Unie heeft een overeenkomst bereikt over het coronaherstelfonds (750 miljard euro) en over de meerjarenbegroting (1.074 miljard euro). Het belangrijkste nieuws wat ons betreft is evenwel dat de EU voor het eerst in haar bestaan gezamenlijk schulden zal aangaan en die zal afbetalen met Europese belastingen. 

Hoe wordt de 1.824 miljard euro besteed?

1.824 miljard euro is een pak geld. Maar de vraag is hoe dat zal worden besteed. Voor het onderdeel van de normale meerjarenbegroting is er alvast geen sprake van enige betekenisvolle wijziging. In tegendeel zelfs, landbouw blijft nog altijd een gigantische hap uit de EU-begroting nemen. Op het vlak van vernieuwing wordt zelfs bespaard in de begroting die voorligt. Zo is er sprake van een knip in de budgetten voor R&D, migratie, defensie en de klimaattransitie. De vraag is dus of het Europees parlement dat zomaar zou slikken. Donderdag komt de meerjarenbegroting ter goedkeuring naar het parlement. Parlementsvoorzitter David Sassoli dreigde reeds met een veto als er geen rekening wordt gehouden met de verzuchtingen van het parlement.

Gezamenlijke schuld

Het belangrijkste onderdeel van de deal is wat ons betreft evenwel het akkoord om gezamenlijk schulden aan te gaan op EU-niveau en die te financieren met gezamenlijke belastingen. Dat komt dus onomwonden neer op Europese schulden, wat tot voor kort voor landen als Duitsland, Nederland en Oostenrijk taboe was.

Hoe je het ook draait of keert, deze beslissing is een gigantische stap vooruit voor de samenhorigheid van de EU. Langs de andere kant rest er natuurlijk de vraag of meer van hetzelfde (lees: nog meer schulden) wel de oplossing is.

Pieter De Ryck
Senior fondsbeheerder Van Lanschot