Elise Mertens in 5 kernwoorden

  1. Blog
  2. De 5 kernwoorden die Elise Mertens definiëren
Trotse sponsor | 18 februari 2021

De 5 kernwoorden die Elise Mertens definiëren

Als beste Belgische tennisster van het moment legde Elise Mertens de afgelopen maanden een prachtig parcours af. Wij spraken vorige zomer met haar en maakten een portret in 5 trefwoorden.

Zo gedreven en gefocust als ze op de court staat, zo sympathiek en ontspannen is Elise Mertens (25) tijdens ons gesprek. Welke eigenschappen maken haar tot de sportvrouw die ze vandaag is, en haar tot in twee grandslamdubbelfinales en op de eerste plaats van de WTA-dubbelranking bracht?

1. Spelplezier: ‘Altijd 100%’

Elise Mertens: ‘Nog altijd sta ik elke dag vol goesting op om mezelf te verbeteren. Ik hou van de sfeer tijdens een match, maar ik ben ook enthousiast over mijn tennis- en conditietrainingen. Ik sta bijna steeds met 100% van mijn kunnen op het plein. Tijdens een match speel ik zoveel mogelijk op instinct. Alles wat ik in de weken ervoor getraind heb, alles wat ik bijgeleerd heb, zou er dan vanzelf moeten uitkomen.’

2. Talent: ‘Nooit iets anders gewild’

Over haar aangeboren talent klinkt Elise eerder bescheiden: ‘Ik vind niet dat ik veel tennistalent heb. Als ik mezelf vergelijk met andere tennissters, heb ik de indruk dat ik harder moet trainen dan zij. Ik denk dat het bij mij vooral om passie draait: ik heb nooit iets anders willen doen dan tennis. Vanaf mijn drieënhalf had ik maar één doel: toptennisster worden.’

Op haar veertiende moest Elise de topsportschool verlaten omdat haar onvoldoende potentieel werd toegedicht. ‘Klasgenoten zijn daardoor gestopt met tennis, maar ik heb doorgedaan. Met dank aan de financiële inspanningen van mijn ouders. Dat heeft me bewust gemaakt van de waarde van geld en dat maakte het ook gemakkelijker om opofferingen te doen.’

 

3. Mentale kracht: ‘Naar the bigger picture kijken’

Op psychologisch vlak is Elise al het meest gegroeid, vindt ze. ‘Mijn mentale kracht is het aspect waar ik het hardst aan gewerkt heb. Vroeger kon ik na een verloren match echt in de put zitten. Ik wist niet of ik hogerop zou geraken en voelde me schuldig tegenover mijn ouders die zoveel in mij hadden geïnvesteerd. Nu weet ik beter wat ik wil en wat niet.’

‘Al zal die negatieve stem er altijd zijn. Het is meer een kwestie van goed om te gaan met je gevoelens. Daar ben ik sterk in gegroeid. Ik heb vooral geleerd om the bigger picture te zien: niet alleen dat ene punt, maar mijn evolutie op langere termijn. Niet blijven piekeren, maar werken aan verbeterpunten.’

‘Vanaf mijn drieënhalf had ik maar één doel: toptennisster worden’

Elise Mertens

4. Entourage: ‘We maken elkaar sterker’

De belangrijkste mensen waar Elise Mertens zich mee omringt zijn haar coach Robbe Ceysens, die ook haar partner is, haar ouders, en daarnaast een kinesist en een conditietrainer. Privé en tennis zijn dus sterk verweven. ‘Robbe en ik zijn vier jaar samen. Hij is een heel ambitieus persoon die altijd probeert bij te leren. Natuurlijk hebben we onze strubbelingen gehad, maar we hebben er veel uit geleerd en nu gaat het heel goed. Je zou kunnen zeggen dat we elkaar sterker maken. Het is ook leuker om samen te verliezen en samen de gloriemomenten te beleven. Al zijn die kort, want de week erna is er weer een toernooi.’

 

5. Financiën: ‘Investeren in mezelf’

Geld is voor Elise geen drijfveer, maar een middel om haar doel te bereiken: steeds hoger op de ranking geraken. Die 35 weken per jaar op hotel, de vliegreizen en de entourage moeten immers betaald worden. ‘Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik er geen idee van heb hoeveel geld er precies op mijn rekening staat, maar ik ben me wel goed bewust van de inkomsten en uitgaven. Omdat het prijzengeld oploopt, kan ik mijn entourage uitbreiden zodat ik minder blessures oploop. Zo investeer ik verder in mezelf. De financiële investeringen laat ik liever aan mijn vader en de bank over.’

 

Oorspronkelijke gepubliceerd op 18 februari 2021. 

 

Deze artikels vindt u misschien ook interessant

Verder lezen?
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel