Deel vanaf nu uw duurzaamheidsvoorkeuren voor uw beleggingen 

Pieter De Ryck
Senior fondsbeheerder Van Lanschot
  1. Blog
  2. Duurzaam - Deel vanaf nu uw duurzaamheidsvoorkeuren mee
Sustainable

Deel vanaf nu uw duurzaamheidsvoorkeuren voor uw beleggingen 

Duurzaam
02 augustus 2022
Op 2 augustus gaat een nieuw stukje Europese MiFID-wetgeving (Markets in Financial Instruments Directive) van kracht.

In deze nieuwe wetgeving verplicht men banken, verzekeraars en tussenpersonen om te peilen naar uw duurzaamheidsvoorkeuren als klant. Deze vragen komen bovenop de reeds vertrouwde vragenlijsten die het risicoprofiel van u als belegger in kaart brengen. 

Zo kunnen financiële dienstverleners naast de financiële kennis, slagkracht en ervaring vanaf nu ook rekening houden met de duurzaamheidsvoorkeuren bij het beheer van of het advies over het vermogen van u als klant. 

Aanleiding nieuwe wetgeving

Deze toevoeging kadert in een veel breder plan van de Europese Commissie om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken, de overschakeling te realiseren naar een meer circulaire economie en de biodiversiteit te behouden. U als belegger kunt via de beleggingen die u doet - en niet doet - uw schouders hieronder zetten. 

De idee is dat beleggers meer voor bedrijven kiezen die bijdragen aan die Europese doelstellingen. Zo krijgen dat type bedrijven makkelijker én goedkoper toegang tot kapitaal. Het zou achterophinkende bedrijven kunnen aansporen stappen in de goede richting te zetten. En dit steunt dan de transitie naar een meer duurzame economie. 

Pijnpunten

 De Corporate Sustainability Reproting Directive is nog maar net goedgekeurd in het Europees parlement. Die wetgeving verplicht Europese bedrijven om, op een gestandaardiseerde manier, niet-financiële informatie te verschaffen. Het is dus pas ten vroegste vanaf volgend jaar dat duurzaamheidsdata binnen dit kader bekend worden gemaakt. 

Helaas kunnen financiële dienstverleners nu dus nog maar in beperkte mate gevolg geven aan de antwoorden op die duurzaamheidsvragen.

Heeft u nog vragen?

Contacteer dan gerust uw private banker.

Misschien vindt u dit ook interessant

Recente publicaties
Pieter De Ryck
Senior fondsbeheerder Van Lanschot
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel