Luc Aben vraagt zich af hoe lang beleggers kunnen teren op shot centrale banken

Luc Aben
Hoofdeconoom Van Lanschot
  1. Blog
  2. Dit is een test

Luc Aben vraagt zich af hoe lang beleggers kunnen teren op shot centrale banken

Beleggen
21 januari 2019
Ruim monetair beleid compenseert tot nu toe ontgoocheling op aandelenbeurzen.

Hoewel we nog heel vroeg in het tweedekwartaalcijferseizoen zitten, is tot nu toe de ontvangst van de bedrijfsresultaten door beleggers per saldo neutraal. Bedrijven meldden geen grote ongelukken en dat stelt gerust. De verwachtingen waren door analisten op voorhand al ver teruggebracht: voor de Verenigde Staten gemiddeld een winstdaling (per aandeel) van 2%, voor Europa minder dan 1% groei. Ook voor het derde kwartaal hebben analisten hun verwachtingen al stevig verlaagd.

Sectoren die gevoelig zijn voor het economisch momentum zijn - zoals verwacht - somberder gestemd. Illustratief zijn de waarschuwende vinger van chemieconcern BASF en autofabrikant Daimler. Financiële markten trekken daar voorlopig echter geen bredere conclusies uit.

Beurzen kabbelen verder. Vanwege de laaggespannen verwachtingen, maar wellicht ook omdat centraal bankiers een nieuw shot financiële doping in het vooruitzicht blijven stellen. Eind vorige week deed John Williams, de president van de afdeling New Yorks van de Amerikaanse centrale bank Fed, zijn duit in het zakje door te zeggen dat het goed zou zijn om proactief te handelen. Lees: laat die renteverlagingen maar komen wat hem betreft. 

Ruimte voor optimisme, ruimte voor ontgoocheling

De vraag is óf en hoe láng markten kunnen blijven teren op het weer ruimere beleid van centrale banken. Zo lang bedrijfscijfers voldoen aan de verwachtingen, is de kans klein(er) dat beleggers plots verschrikt ontwaken uit hun roes. Maar in een geopolitiek onstabiele wereld en in een klimaat van een afbrokkelend economische groei is waakzaamheid geboden. Op enig moment moeten de macro-economische cijfers verbeteren. Zo niet, dan zullen ook de verwachte bedrijfscijfers voor de tweede jaarhelft en begin 2020 een neerwaartse bijstelling ondergaan. En die bijstelling zou dan wel eens fors kunnen zijn.

Beleggers gaan er op dit moment bijvoorbeeld nog vanuit, dat de Europese bedrijfswinsten in het laatste kwartaal van dit jaar en in de eerste drie maanden van 2020 fors zullen aantrekken. Respectievelijk met gemiddeld 11% en 18%. Wordt dit inderdaad realiteit, dan belooft dat goeds voor beurskoersen. Maar de keerzijde is dat zulke hoge verwachtingen veel ruimte laten voor negatieve verrassingen.

Ook begin dit jaar was er de consensus onder economen dat de economie zou aantrekken. De timing daarvoor is echter geleidelijk naar achteren verschoven. Het opnieuw ruimere geldbeleid van centrale banken compenseerde tot nu toe de ontgoocheling op de beurzen. Maar enkel hierop blijven rekenen, voelt toch wat ongemakkelijk. Laat beleggers scherp blijven op de macro-economische data én en bedrijven welke vooruitzichten bedrijven geven.

Macro-economische agenda

kijken naar de Amerikaanse industrie

Ondernemersvertrouwen neemt een prominente plaats in in belangrijke macro-economische data. Deze week staan voor de eurozone en de VS de Markit PMI’s op de agenda. In Duitsland krijgen we de IFO-indicator.

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 21 januari tot

en met 25 januari

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

China

BBP YoY

4Q18

6,4%

 

Industriële productie YoY

Dec

5,7%

 

 

Kleinhandelsverkopen YoY

Dec

8,2%

Dinsdag

Duitsland

ZEW-index

Jan

-18,3

Woensdag

Eurozone

Consumentenvertrouwen (flash)

Jan

-6,5

Donderdag

Eurozone

Markit PMI Manufacturing (flash)

Jan

51,4

 

 

Markit PMI Services (flash)

Jan

51,5

 

 

ECB Beleidsvergadering

 

 

 

VS

Markit PMI Services (flash)

 

54,2

 

 

Markit PMI Manufacturing (flash)

 

53,5

Vrijdag

Duitsland

IFO-index

Jan

100,6

 



Luc Aben
Hoofdeconoom Van Lanschot