Dirigeert voorzichtigheid de groei?

Luc Aben
Hoofdeconoom Van Lanschot
  1. Blog
  2. Dirigeert voorzichtigheid de groei?

Dirigeert voorzichtigheid de groei?

Blog
07 oktober 2019
Welke richting gaat het beleid van de Fed uit?

Leestijd: 3 minuten

In het kort: 

  • Amerikaanse arbeidsmarktcijfers zorgden voor enige geruststelling
  • Financiële markten rekenen tot medio 2020 op twee renteverlagingen
  • Cijfers over het consumentenvertrouwen zijn belangrijk

Na vraagtekens uit de VS bij de economische groei, hebben aandelen een paar volatiele dagen achter de rug. Zwakke cijfers over het industriële vertrouwen staken het vuur aan de lont. Zoals we vorige week al schreven, was dat niet echt verrassend. Ook de Amerikaanse industrie ervaart tegenwind, net als de rest van de wereld. Toch kwam de uiteindelijke ISM Manufacturing nog lager uit dan verwacht.

Verder viel ook de ISM Non-Manufacturing (ondernemersvertrouwen in de dienstensector) tegen. Hoewel de reactie van de beurs daarop gematigd was, kan dat zeer relevant zijn voor de iets langere termijn. De dienstensector was de voorbije maanden immers de dragende kracht van de Amerikaanse economie, met een belangrijke bijdrage van de consument.

Om de vrees voor een recessie te counteren, is het belangrijk dat het voorzichtige sentiment uit de industrie uiteindelijk niet de diensten besmet. Het al bij al degelijke arbeidsmarktrapport bracht vrijdag in ieder geval enige geruststelling rond het Amerikaanse economische plaatje.

 

Mogen beleggers weer rekenen op de Federal Reserve?

Het Amerikaanse cijfergeweld bekijken we natuurlijk ook met het beleid van de Federal Reserve (Fed) in het achterhoofd. Als de economische data verslappen, ligt een nieuwe verlaging van de beleidsrente in de lijn der verwachting, in december bijvoorbeeld. Financiële markten rekenen er in ieder geval op. Tot medio 2020 worden er zelfs nog twee renteversoepelingen ingeprijsd.

Voor beleggers is het vervolgens de vraag of dat voldoende zou zijn om aandelenkoersen te ondersteunen? Wat in ieder geval op dit moment onwaarschijnlijk lijkt, is dat de Fed méér zou verlagen dan verwacht.

Kijken we bijvoorbeeld opnieuw naar de ISM Non-Manufacturing van vorige week, meer bepaald naar de deelindex ISM Non-Manufacturing Prices die peilt naar de prijsdruk in de dienstensector. Wat bleek? Die steeg. Met andere woorden: ondanks dat het groeimomentum ook in de dienstensector een tandje lager gaat, is dat niet het geval voor de prijzen. Wat suggereert dat de centrale bank minder geneigd kan zijn om het geldbeleid al te fors te versoepelen. Misschien weten we meer over hoe voorzitter Powell in de wedstrijd zit na zijn speech morgen op de jaarvergadering van de Amerikaanse vereniging van bedrijfseconomen.

Momenteel houden wij in ieder geval vast aan ons wat voorzichtiger beleggingsbeleid voor aandelen. Ook de Amerikaanse economie vertraagt nu, de Europese moddert aan op lage niveaus en nieuwe verrassende initiatieven van centrale banken liggen niet in het verschiet. Daarnaast is er natuurlijk het aanslepende handelsconflict tussen de VS en China. Deze week zitten beide landen opnieuw aan tafel.

 

Amerikaanse inflatie en consumentenvertrouwen centraal

Verder is de macro-agenda mager gevuld. In de eurozone is het uitkijken naar de Duitse industriële productie voor de maand augustus. Gegeven de zwakke vertrouwenscijfers die we recent over ons heen kregen, zou het al goed zijn als het concrete getal niet nóg zwakker is dan verwacht.

Voor het overige richten we de blik toch vooral weer op de VS. Woensdag kunnen we méér lezen over de discussies die Fed-bestuurders voerden bij hun laatste beleidsvergadering medio september. Uiteindelijk rolde daar een renteverlaging uit, maar dat was zeker niet bij consensus.

Nieuwe inflatiedata zullen ons donderdag leren of onze inschatting over de prijsdruk in de VS, zoals we die hierboven kort bespraken, terecht blijft. Het consumentenvertrouwen zoals de University of Michigan dat meet, zal ons toelaten om beter in te schatten waar het met de consumentenbestedingen naartoe gaat. We benadrukken nogmaals het belang daarvan voor het globale groeipad.

 


Belangrijke macro-economische publicaties

Van 7 tot en met 11 oktober

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag  China Caixin PMI Services Sep 52,9
  Duitsland Industriële productie YoY Aug -4,2%
Woensdag VS Fed-notulen    
Donderdag VS CPI-inflatie YoY (flash) Sep 1,9%
    CPI kern-inflatie YoY (flash) Sep 2,4%
Vrijdag VS Cons. vertrouwen (flash, Un. Mich.) Okt 92,0
Luc Aben
Hoofdeconoom Van Lanschot