Moeten we bang zijn van de digitale revolutie?

  1. Blog
  2. Digidiscours - Moeten we bang zijn van de digitale revolutie
Leest u graag de volledige reeks van A tot Z? Klik hier om terug te keren naar onze introductie. 
DIGIdiscours

Moeten we bang zijn van de digitale revolutie?

Naar een antwoord op die vraag gaat Thierry Geerts, directeur van Google België en Luxemburg, op zoek. Drie weken lang zoomen we in op zijn digitale discours.
In uw boek Digitalis. Hoe we de wereld kunnen heruitvinden schetst u de contouren van een wereld die door digitalisering beter, eerlijker, veiliger en gezonder wordt. Welk voorbeeld illustreert dat het best?

Thierry Geerts: “Op het gebied van gezondheid zien we nu al de eerste tekenen van verandering. In de toekomst zal je dokter er met behulp van digitale tools voor zorgen dat je niet ziek wordt: een digitale sensor die permanent je bloeddruk meet en je dokter waarschuwt als er iets abnormaals gebeurt. Een voorbeeld dat nu al op de markt is, zijn contactlenzen die van kleur veranderen als de suikerspiegel van een diabetespatiënt te laag is.

België is heel sterk in medische wetenschap en heeft een bloeiende farmaceutische industrie. Als die sectoren verstandig inspelen op die trends, is die ontwikkeling dus ook goed voor de Belgische economie.”

Elke belangrijke uitvinding heeft een donkere keerzijde.

Thierry Geerts
Wat met privacy als apps alles weten over onze gezondheid?

“Privacy is een heel belangrijk issue, maar ook een kwestie van gedeelde verantwoordelijkheid. Privacy beschermen begint bij de gebruiker die vaak veel te nonchalant omspringt met paswoorden: daar moeten we écht iets aan doen. Daarnaast is privacy uiteraard ook de verantwoordelijkheid van bedrijven en overheden. Wat dat betreft, leven we gelukkig in het continent met de beste privacywetgeving.”

Is het normaal dat mensen bang zijn voor nieuwe technologie?

“Elke belangrijke uitvinding die ons leven de afgelopen honderd jaar beter heeft gemaakt, heeft ook een donkere keerzijde. Dat de levensverwachting in de voorbije decennia bijna verdubbeld is, danken we onder andere aan een betere gezondheidszorg en, meer specifiek, aan de ontwikkeling van radiologie en radiotherapie. De keerzijde daarvan zijn atoombommen. Moeten we ons dan uit angst voor digitalisering bij manier van spreken de komende jaren opsluiten in een schuilkelder? Dat lijkt me geen goed idee. We moeten de risico’s beheersen en er zo goed mogelijk mee omgaan.”

Volgende aflevering: Thierry Geerts pleit voor meer digitale ambitie in België.

Thierry Geerts over digitalisering, ambitie en de toekomst van digitaal bankieren.

niet te missen