Etiquette: boost je zelfvertrouwen

  1. Blog
  2. Etiquette
Vond u het artikel interessant? Lees dan ook de andere interviews uit Cornelis
Etiquette

Etiquette: boost je zelfvertrouwen

Etiquette

Kennis van etiquette helpt je op verschillende vlakken: het geeft je zelfvertrouwen en je straalt respect uit naar anderen. Twijfelt u ook soms over wie u precies voor moeten laten gaan bij het betreden van een vergaderzaal? Isabelle Coppens van Gracious Manners legt uit.  

     
    Afgestudeerd als burgerlijk ingenieur aan de Katholieke Universiteit van Leuven en met een diploma Master in General Management van de Vlerick Business School in haar handen, zette Isabelle Coppens de eerste stappen in het bedrijfsleven. Haar hart ophalen deed ze in de International Etiquette & Protocol Academy of London (Minding Manners International). Aangemoedigd door de interessante lezingen daar, besloot ze bijkomende opleidingen te volgen aan o.a. de University of Glasgow, The UK Tea Academy en de School for Butlers & Hospitality. Momenteel doceert Isabelle aan de School for Butlers & Hospitality in Hertsberge. Voor wie liever niet meer achter de schoolbanken kruipt, maar toch de geheimen achter etiquette wil ontdekken, zijn de huiskamer- en restaurantbelevingen van Gracious Manners een aanrader. 


    Het mooiste aan etiquette? De focus op anderen, hoe je attent en respectvol kan zijn naar andere mensen toe. Dat vond ik van kinds af aan al fascinerend. Die passie bleef groeien, waardoor ik enkele jaren terug besloot enkele opleidingen te volgen in Londen. Verbaasd vroegen mijn vrienden me toen: ‘Wil je daar je job van maken?’ Dat lachte ik weg: ‘Nee hoor, absoluut niet’. Tot ik een klik maakte in mijn hoofd: ‘Waarom niet?’. Uit dat idee ontstond Gracious Manners.’ 

    Als je weet wat er van je verwacht wordt, dan kan je ook meer genieten.

    Etiquette is never out of fashion

    'Etiquette dicteert de verkeersregels van het sociale leven. En of het nog van deze tijd is! Ik mag maar hopen dat respectvol en attent zijn naar andere mensen toe belangrijk blijft. (lacht) Hoe zich dat specifiek vertaalt naar regels en omgangsvormen? Dat durft wel eens te veranderen. Zelfs bij de oude Egyptenaren bestond de notie van etiquette al. Het concept evolueert mee met zijn tijd. Zo bestaan er nu ook regels rond gsm-gebruik. Als ik de vraag stel of een gsm op tafel mag liggen en zo ja: links of rechts, dan antwoord een derde links, een derde rechts, en merkt een derde terecht op dat een gsm niet op tafel hoort te liggen. Vroeger legden mensen toch ook geen krant of magazine op tafel? Of begonnen ze toch ook geen hoofdstuk uit een boek te lezen als ze met vrienden aan het eten waren? 

    De interesse in etiquette gaat met ups and downs. Momenteel stijgt de interesse weer. Waarom? In deze coronatijden willen mensen weten wat ze van anderen mogen verwachten maar ook wat er van zichzelf verwacht wordt.  ‘Wat moet ik doen als ik afstand wil houden en de persoon achter of voor me, doet dat niet?’ Merk op dat etiquette hier ook draait om ‘zelfvertrouwen. Als je weet wat er van je verwacht wordt, dan kan je meer genieten. Denk aan de film ‘Titanic’: Jack moet plots aanschuiven aan het chique diner. Hij weet totaal niet wat hij moet doen.  Het is herkenbaar voor velen: als je voor de eerste keer in zo’n situatie komt en je weet niet wat gangbaar is, dan kan je niet genieten. Als je de basisregels kent, dan valt de stress weg.'  

    3 Etiquetteregels en hun oorsprong

    voorbeelden
    Tijdens de belevingsconcepten van Gracious Manners krijg je een opfrissing  van enkele regels, de verschillen tussen Engeland en België (continentaal) en de geschiedenis erachter mee. Een tipje van de sluier? Lees drie voorbeelden hieronder. 
    Waarom moet je mes met de snijkant naar je bord gericht liggen?
    Messen zijn doorheen de geschiedenis altijd als wapen gebruikt geweest, en pas vanaf de late middeleeuwen op de eettafel terechtgekomen. Wanneer men vroeger een mes naar iemand richtte, gaf men aan dat men slechte bedoelingen had. 
    Moet een man een vrouw laten voorgaan?
    In het algemeen wel, al kan het afhangen van de situatie. In een restaurant gaat de man sowieso eerst. De reden hiervoor? Vroeger vocht men wel eens in etablissementen en herbergen. Dan was het de taak van de man om eerst te kijken of de kust wel veilig was. 
    Houd je je handen boven of onder tafel aan tafel?
    Dit verschilt per regio.  In België leren we onze handen boven de tafel te houden. Lodewijk XIV had immers een enorme angst om vermoord te worden en was bang dat er gif of messen onder tafel doorgegeven werden. In Engeland is het beleefder ‘onder’ de tafel. De adel werkte al wel eens in de tuin en wilde geen vuile nagelriemen tonen aan tafel. 

    Misschien vindt u dit ook wel interessant?

    Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel