Welk verhaal geef jij cadeau?

6 lees- en luistertips voor onder de kerstboom

Wil je met kerst een verhaal schenken, maar heb je geen inspiratie? Deze boeken en podcasts raden onze collega’s aan, om je zelf in te verdiepen of om cadeau te geven.

stefaan vermeulen - HEAD OF DIGITAL  

Een must-read voor bedrijfsleiders!

Customers the day after tomorrow

De derde fase van digitalisering komt eraan: verregaande automatisering en artificiële intelligentie waardoor de relatie tussen bedrijven en klanten radicaal zal veranderen. Dit boek gidst je door de nieuwste fase van digitalisering en reikt je de mindset aan om je bedrijf te blijven optimaliseren. Alleen zo slaag je erin de meest briljante digitale ontwikkelingen met de meest unieke menselijke skills te verenigen.

Waarom moet ik het lezen? 

“Digitalisering, automatisering, artificial intelligence zijn begrippen waar we dagelijks mee geconfronteerd worden en die een enorme impact hebben op de relatie met onze klant. In dit boek toont auteur Steven Van Belleghem met voorbeelden aan dat je dienstverlening op een volgend niveau kan brengen. Een must-read voor bedrijfsleiders!" - Stefaan Vermeulen (Head of Digital)

Customers the day after tomorrow, Steven Van Belleghem, 2017, LannooCampus, ISBN 978 90 825 4224 0.

Hans Bingé- directeur van lanschot meise

Ik heb vooral onthouden dat een verlies voor een belegger dubbel zo zwaar weegt als een winst.

Irrationeler dan we denken: Ons feilbare denken

In Thinking, Fast and Slow legt Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman uit dat we twee denksystemen hebben: een snelle, intuïtieve manier en een langzame, weloverwogen manier. Beide zijn uitermate praktisch, maar het gaat vaak fout omdat we telkens de verkeerde gebruiken. In deze moderne klassieker legt Kahneman uit waarom we zo vaak verkeerde inschattingen maken en geeft hij tips om de valkuilen te vermijden en betere beslissingen te nemen.

Waarom moet ik het lezen?

“Op een toegankelijke en gemakkelijk verstaanbare manier legt Thinking, Fast and Slow uit hoe emoties onze beslissingen beïnvloeden. Ik heb vooral onthouden dat een verlies voor een belegger dubbel zo zwaar weegt als een winst. Anderzijds is het ook zo dat beleggers die afstand nemen van kortetermijnuitkomsten niet alleen de emotionele kwaliteit verbeteren van het bestaan, maar ook de kwaliteit van beslissingen en uitkomsten.”– Hans Bingé (Directeur Van Lanschot Meise)
 

Thinking, Fast and Slow, Daniel Kahneman, 2012, Penguin Books, ISBN ,978 01 410 3357 0.

lUC aBEN- HOOFDECONOOM VAN LANSCHOT

Een boek dat ons helpt om een stap terug te zetten en kritisch te zijn. 

Virale verhalen: Narrative Economics 

“Doorheen de geschiedenis zijn mensen altijd gevoelig geweest voor verhalen. Verhalen die zich verspreiden en impact hebben. Op de gemoedstoestand van mensen, op het concrete handelen en dus ook op de economie en financiële markten. 

Economen hebben de neiging om vooral naar cijfers te kijken. Maar die verklaren niet alles. Net omdat economie over mensen gaat. Die voor een stuk rationeel zijn, maar ook grotendeels emotioneel. Verhalen doen er dus toe. Ze kunnen een maatschappij op allerlei manieren een bepaalde richting uitsturen. Op markten kunnen ze leiden tot kuddegedrag. Zowel in opgaande als neerwaartse zin. Zelfs als die verhalen door opstapelende feiten worden tegengesproken of slechts een kleine kans hebben om écht realiteit te worden.” – Luc Aben (Hoofdeconoom)

Waarom moet ik het lezen?

“Het boek helpt ons om een stap terug te zetten, om kritisch te zijn. Ook als een ‘verhaal’ op brede bijval kan rekenen en tot ‘gezond verstand’ wordt gepromoveerd.” – Luc Aben (Hoofdeconoom)

Narrative Economics: How Stories Go Viral and Drive Major Economic Events, Robert J. Shiller, 2019, Princeton University Press, 978 06 911 8229 2.

Podcasts

Liever luisteren dan lezen? In de auto, op de fiets of lekker ontspannen in de zetel? Medewerker Investment Research & Communication Mario Potappel geeft deze drie podcasts vijf sterren.
Mario Potappel - Medewerker Investment Research & Communication

De balans tussen educatie en amusement is mooi in evenwicht.

Toegankelijke beleggingspraat: The Curious Investor

In de beleggingspodcast The Curious Investor tackelen Dan Villalon en Gabe Feghali van het Amerikaanse AQR al twee seizoenen zeer uiteenlopende beleggingsvraagstukken. Daarbij betreden de twee meer gekende paden zoals factorbeleggen en ‘actief vs. passief’, maar schuwen zij er ook niet voor terug om ingewikkelde onderwerpen als fusie-arbitrage onder de loep te nemen.

Waarom moet ik luisteren?

“De balans tussen educatie en amusement is mooi in evenwicht. Daarbij spelen de gasten vaak een belangrijke rol. En die zijn overigens niet altijd wie je zou verwachten bij een beleggingspodcast. Zo maken onder meer chef-kok Tom Colicchio en onderzoeker bij het Mars Exploration Rover-project Steve Squyres hun opwachting.”

The Curious Investor van AQR. Luister op AQR, Apple Podcasts, Spotify of Stitcher.
 
Mario Potappel - Medewerker Investment Research & Communication

Dit waargebeurde verhaal is op de beste momenten beter dan fictie.

IJzingwekkend: The Dropout

The Dropout vertelt het schrikbarende verhaal van Elizabeth Holmes. Na slechts één jaar geeft de jonge Holmes haar opleiding aan Stanford University op om zich volledig te focussen op Theranos, het bedrijf dat ze heeft opgericht. Dat moet een ware revolutie ontketenen in de farmasector. Maar alles loopt helemaal anders. 

Waarom moet ik luisteren?

“De podcast gaat over hoe Holmes zeer vakkundige mensen om de tuin leidt, grote investeringen loskrijgt, zelfs een podium deelt met oud-president Bill Clinton, maar uiteindelijk vastloopt in een web van leugens. Dit waargebeurde verhaal is op de beste momenten beter dan fictie.”

The Dropout van ABC Radio en ABC News. Luister op ABC Radio, Apple Podcasts of Stitcher.
Mario Potappel - Medewerker Investment Research & Communication

In tegenstelling tot Bitcoin doet OneCoin waarschijnlijk geen belletje rinkelen. Toch was deze digitale munt een enorm succes. 

Cryptocurrency thriller: The Missing Crypto Queen

‘Waar is Dr. Ruja Ignatova?’ Haar naam is onlosmakelijk verbonden met de cryptomunt OneCoin, die dr. Ruja de hemel in prees. OneCoin werd inderdaad een enorme hit, waar wereldwijd miljarden euro´s, dollars en andere valuta werden ingepompt. Langzaam maar zeker ontstonden er echter barsten in het succesverhaal. Er kwamen meer en meer geruchten dat OneCoin niets meer dan een gigantisch piramidespel zou zijn. Tot Dr. Ruja in 2017 van de aardbodem verdween. Nu proberen de Britse journalist Jamie Bartlett en zijn team te achterhalen wie de charismatische Dr. Ruja is én wat er met haar gebeurde.

Waarom moet ik luisteren?

“In tegenstelling tot Bitcoin doet OneCoin waarschijnlijk geen belletje rinkelen. Toch was deze digitale munt een enorm succes. De Bulgaarse Dr. Ruja dacht zelfs dat het de grootste ter wereld zou worden. Tijdens een zoektocht door verschillende landen komt Bartlett in gesprek met soms zeer kleurrijke personen. Alles om een antwoord te krijgen op die allesomvattende vraag: ‘Waar is Dr. Ruja gebleven?’
 
The Missing Crypto Queen van BBC. Luister op BBC, Apple Podcasts of Spotify