Van Lanschot Duurzaamheidsscan

Wat voor belegger bent u? 

Een traditionele beleggingsstrategie volgen, inzetten op duurzame thema’s of  toch een filantropisch engagement? In een grote bevraging ging Van Lanschot na wat beleggers belangrijk vinden.
Hoeveel belang hechten beleggers aan duurzaamheid? Die vraag was het uitgangspunt van een online onderzoek dat Van Lanschot deed bij 1000 deelnemers. De resultaten maken we na de zomer bekend, maar we zoomen nu al graag in op het belang van onze Duurzaamheidsscan, en hoe die tot stand is gekomen.

Forum Ethibel en KU Leuven

Voor de ontwikkeling van de Duurzaamheidsscan deden we een beroep op de experts van Forum Ethibel. Samen met onze eigen duurzaamheidsspecialisten gingen ze rond de tafel zitten om de motor achter het onderzoek te ontwerpen. Die samenwerking zorgde voor een enquête met 10 vragen die peilen naar de focuspunten van beleggers op het vlak van klimaat en milieu, goed bestuur en sociaal engagement.

Op de resultaten is het voorlopig nog even wachten. De gegevens die we verzamelden worden geanalyseerd door Prof. Dr. Kurt Devooght van het Centrum voor Economie en Duurzaam Ondernemen van de KU Leuven en masterstudente Florentine Stevenart.

Onze duurzaamheidsscan is een bewustmakingstool

De Duurzaamheidsscan is in de eerste plaats een bewustmakingstool waarmee we beleggers willen aanzetten rekening te houden met de duurzaamheidsfactor bij beslissingen die ze maken over hun beleggingen. Daarnaast willen we als bank zelf meer inzicht krijgen in het profiel van de duurzame belegger. Wat typeert beleggers die duurzaamheid belangrijk vinden?

Op de mondiale agenda blijft duurzaamheid immers een groeiend thema, en ook in de Belgische bankwereld wint het de laatste jaren steeds meer aan belang. Duurzaamheid gaat veel verder dan alleen maar aandacht voor het klimaat en het milieu. Ook sociale onderwerpen en goed bestuur spelen er een belangrijke rol in.

De resultaten van het onderzoek worden momenteel verwerkt. In september delen we onze bevindingen met u.

 

Dat we bij Van Lanschot veel belang hechten aan duurzaamheid, kunt u hier lezen.