Inflatie-indicatoren in Amerika bieden hoop

Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Blog
  2. BIS
  3. Inflatie-indicatoren in Amerika bieden hoop

Inflatie-indicatoren in Amerika bieden hoop

Blik Vooruit
04 september 2023
In Europa is er nog een hele weg te gaan voordat de doelstelling van 2% in zicht komt.

In het kort:

  • Arbeidsmarkt in de VS koelt af, gemiddelde uurloon stijgt minder snel
  • Kern-inflatie in de eurozone blijft met 5,3% hardnekkig
  • China verlaagt depositorente om de economische groei aan te zwengelen

Net als in de voorgaande twee maanden kwamen er in augustus minder dan 200.000 nieuwe banen bij in de VS. Dat bleek uit het vrijdag gepubliceerde arbeidsmarktrapport. Tegelijkertijd verliest de stijging van het gemiddelde uurloon vaart. Tegenover juli ging dat afgelopen maand slechts 0,2% omhoog. Door een inflatiebril bekeken is dat goed nieuws.

Ook eerder op de week kwamen er al signalen dat de Amerikaanse arbeidsmarkt weliswaar krap blijft, maar wel degelijk afkoelt. Zo zakte het aantal nieuw uitgeschreven vacatures fors terug. Op het hoogtepunt van de arbeidsmarktkrapte waren er 1,9 vacatures per werkzoekende. Dat is nu teruggevallen tot 1,5.  

Dankzij deze hoopvolle Amerikaanse inflatie-signalen sloten aandelenbeurzen de week positief af. De brede Amerikaanse aandelenindex S&P 500 pluste 2,5%, de Europe Stoxx 600 1,5%.

Ook obligatiebeleggers verwelkomden de nieuwe cijfers. Zowel in de VS als in de eurozone ging de langetermijnrente omlaag. Desondanks heeft vooral de Europese inflatie nog een hele weg af te leggen, voordat de 2%-doelstelling in zicht komt. Want ook dát leerden we afgelopen week, met een kern-inflatie in de eurozone van nog steeds 5,3%.

 

China komt in actie

China lijkt eindelijk wat actie te ondernemen met maatregelen om de economische groei aan te zwengelen.

Zo volstaat vanaf nu een kleinere aanbetaling bij de aankoop van een (eerste) woning en komen er soepelere hypotheekvoorwaarden, ook voor lopende hypotheken. De (staats)banken verlagen de depositorente om Chinese consumenten aan te zetten hun hiermee uitgespaarde geld uit te geven. 

Het is afwachten in welke mate dit een ommekeer op de vastgoedmarkt teweegbrengt. In een ruimere context is het de vraag in hoeverre dergelijke maatregelen kunnen bijdragen aan een verbetering van het algemene consumentenvertrouwen. Dat kelderde samen met de neergang in de vastgoedsector. Behalve een voorziening om in te wonen, is vastgoed ook een belangrijke bestemming voor spaar- en beleggingsmiddelen in China.

Wat verder impact heeft op de economie, is de remmende werking van de groeivertraging in de Chinese export. Dat zal deze week wederom blijken uit de import- en exportcijfers voor de maand augustus.   

 

Amerika weerbaar

Uit de VS verwachten we de belangrijke ISM-aankoopmanagersindex uit de dienstensector.

De soortgelijke PMI-index suggereerde al dat, na de industrie, ook de dienstenactiviteit stilaan vertraagt. Het heropeningseffect van de economie ebt verder weg en de tijdens de pandemie opgebouwde spaaroverschotten zijn stilaan opgebruikt.

Aan de andere kant ondersteunt de nog steeds krappe arbeidsmarkt vanzelfsprekend de binnenlandse vraag. Zo leerden we vorige week nog dat de persoonlijke uitgaven in totaal stevig blijven toenemen. Diensten kunnen hier in grote mate van profiteren.

Per saldo gaan wij ervan uit dat de nieuwe ISM-score netjes in de groei-zone blijft. En zo opnieuw illustreert dat de Amerikaanse economie uiteindelijk toch weerbaar is.   

 

Europa zwakker

In de eurozone moeten we wat behoudender zijn over de economie. De (kern-)inflatie blijft hardnekkig, de groei stagneert en indicatoren voor het consumenten- en producentensentiment zijn zwak. Daarnaast zal het vertragende effect van de hogere rente in de economie geleidelijk verder doorspijpelen. Een lichtpunt dan weer is de lage werkloosheid.

Ondanks dit laatste verwachten we weinig verandering in het beeld van zwakke consumptie en dalende kleinhandelsverkopen. Ook consumenten zullen de komende tijd geen positieve impact op de groei hebben. Overmorgen krijgen we de kleinhandelsverkopen over de maand juli in de eurozone.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 04 september tot

en met 08 september

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Woensdag

China

Caixin Services PMI

Aug

54,0

Woensdag

Eurozone

Kleinhandelsverkopen MoM

Jul

-0,3%

 

VS

ISM-services

Aug

52,6

Donderdag

China

Export YoY

Aug

-9,8%

 

 

Import YoY

Aug

-8,8%

Misschien vindt u dit ook interessant

MEER ECONOMISCH NIEUWS?
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel