Alarmbellen gaan af in China

Jack Horvest
Senior specialist investment
  1. Blog
  2. BIS
  3. Waarom gaan de alarmbellen af in China?

Alarmbellen gaan af in China

Blik Vooruit
21 augustus 2023
Totdat Beijing radicalere stimuleringsmaatregelen neemt, is voorzichtigheid geboden.

Totdat Beijing radicalere stimuleringsmaatregelen neemt, is voorzichtigheid geboden.

In het kort:

  • Beijing moet radicaler ingrijpen om Chinese economie aan de praat te krijgen
  • Ogen tijdens onderonsje centrale bankiers in VS gericht op Fed-baas Powell
  • Uurloonstijging van 4,4% in VS is veel te hoog voor gewenste inflatie van 2%

Van kwaad tot erger, zo beoordelen we de Chinese economische gang van zaken waar inmiddels alarmfase 1 van kracht is. De Chinese centrale bank (PBOC) zette vorige week onverwacht de geldsluizen open. De 1-jaars rente ging met 0,15%-punt naar beneden, net voordat tegenvallende juli-cijfers over de consumptiegroei, stijgende werkloosheid en industriële productie de markt bereikten.

Het is de vraag of deze tweede renteverlaging de kredietverstrekking helpt. De eerste verlaging van juni bracht weinig soelaas. Je kunt paarden water geven, maar niet dwingen te drinken. Afgelopen donderdag meldde de PBOC haar geldbeleid verder in lijn te gaan brengen met de economie. Waaruit wij opmaken dat meer monetaire stimulering aanstaande is.

Vanochtend verlaagde de PBOC opnieuw een rentetarief met 0,1% (1-jaars beleningsrente). Echter het belangrijke 5-jaars tarief (voor hypotheekverstrekkingen) bleef ongewijzigd. Dat viel tegen en is een indicatie dat de beleidsmakers te weinig oog hebben voor de zwakke Chinese vastgoedmarkt.   

 

Chinese consumptie

Anderzijds was er ook al een slachtoffer van het monetaire geweld. De Chinese munt dook afgelopen vrijdag tot de door China als kritisch ervaren grens van 7,30 yuan per dollar. De PBOC kwam daarop met steunaankopen in de markt.

Het grote probleem zit in de Chinese consumptie. De detailhandelsverkopen in juli stegen slechts met 2,5% ten opzichte van juli 2022, toen er nog corona heerste. Chinese consumenten hebben blijkbaar te weinig vertrouwen om geld uit te geven. Vooral duurdere spulletjes als juwelen, auto’s, elektronica en cosmetica bleven onaangeroerd. Een constatering die ook Europese exporteurs pijn zal doen.  

Daarnaast is de uitdijende vastgoedcrisis mede schuldig. Indirect is deze tak van sport goed voor 25% van het BNP. En op dit domein zien we weinig positieve ontwikkelingen. Anderzijds wijzen wij erop dat de Chinese consument over veel overtollig spaargeld beschikt. De beleidsmakers in Beijing staan voor radicalere keuzes om de tweede economie van de wereld in het gareel te krijgen. Daar moeten we als beleggers rekening mee houden. Vooralsnog is voorzichtigheid geboden en is het wachten op concrete en voldoende grote stappen voordat we positiever kunnen zijn.

 

Amerikaanse economie stoomt door

De economische cijfers in de VS blijven robuuster dan verwacht. De detailhandelsverkopen in juli stegen 0,7% op maandbasis (verwacht: 0,4%). Een resultante is dat analisten de verwachting voor de economische groei in het derde kwartaalgroei opwaarts hebben bijgesteld richting de 2% op jaarbasis (bron: Bloomberg).

Woensdag krijgen we een belangrijke indicatie over de Amerikaanse economie in augustus. De inkoopmanagersindices voor de industrie en de dienstensector zullen waarschijnlijk onveranderd blijven. Dit betekent een licht expanderende dienstensector. Op donderdag kijken we naar de orders voor duurzame producten in de maand juli. Aandacht gaat uit naar de investeringsbereidheid van het bedrijfsleven, nu de economische perspectieven lijken af te nemen. Eind vrijdagmiddag brengt de University of Michigan cijfers over het consumentenvertrouwen. Daarin treedt waarschijnlijk geen verandering op. Burgers rekenen op een dalende inflatie en voldoende loonstijging vanwege een aanhoudend sterke arbeidsmarkt.

 

Ontwikkeling Amerikaanse lonen

Veranderingen in uurlonen in goederenproductie (blauw), transport en opslag (wit) en private sector (grijs).

 

Donderdag begint het jaarlijkse Economische Forum in Jackson Hole (Wyoming). Het klapstuk van dit jaarlijkse onderonsje van centrale bankiers is de speech van Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Vorig jaar deed hij boute uitspraken over een lang en pijnlijk inflatiegevecht. Nu rest vooral vragen over de voortgang van het monetaire beleid: remt die de economische groei op termijn niet te veel? Komt er in september een renteverhoging? De ‘markt’ denkt van niet, maar de loongroei blijft erg sterk, met in juli een uurloonstijging van 4,4% op jaarbasis. Dat is veel te hoog om een inflatie van 2% na te streven.  

 

Sukkeldrafje in de eurozone

Komende woensdag staan ook voor Europa de inkoopmanagersindices van augustus op het menu. Opnieuw wordt gerekend op licht afglijdende activiteitenniveaus in industrie en dienstensector. De Europese industrie bivakkeert inmiddels flink in de recessiezone (onder de 50), de dienstensector blijft met een stand van 50,5 punten net in de expansiezone. Hiermee scheurt de eurozone tegen een nulgroei aan voor het derde kwartaal (afgelopen kwartaal +0,3% op kwartaalbasis).

Vanuit Duitsland rolt vrijdag de IFO-index binnen. Deze betrouwbare graadmeter voor het ondernemersklimaat (en de economische groei) zal opnieuw wat verder dalen en de matige staat van de Duitse economie aantonen.

 

Japanse inflatie

De Japanse economie groeit in een degelijk tempo, afgelopen kwartaal met 2% op jaarbasis. De consumentenprijsinflatie heeft zich genesteld boven de +3% en zit daarmee boven de +2%, die de centrale bank al zo lang nastreeft. Vrijdag komen er prijscijfers naar buiten over augustus (regio Tokio), die wederom rond de +3% op jaarbasis zullen liggen. Mogelijk opnieuw een signaal dat het nog altijd ruime monetaire beleid in Japan een tandje krapper kan. Minder obligatie-opkoop door de centrale bank en het aantrekken van de renteteugels kunnen de zwakke Japanse yen doen stijgen. Dat maakt beleggen in het land aantrekkelijker, zowel in aandelen als in obligaties.   

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 21 augustus tot

en met 25 augustus

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Woensdag

VS

S&P Manufacturing PMI (flash)

Aug

49,0

 

 

S&P Services PMI (flash)

Aug

52,0

 

Eurozone

HCOB Manufacturing PMI (flash)

Aug

42,6

 

 

HCOB Services PMI (flash)

Aug

50,5

Donderdag

VS

Duurzame orders (ex. Def/Air)

Jul

0,0%

Vrijdag

Dui.

IFO-index (ondernemersklimaat)

Aug

86,7

 

VS

Consumentenvertrouwen (UvM)

Jul

71,2

 

 

Jackson Hole / Speech Powell 

 

 

 

Japan

Consumentenprijzen regio Tokio

Aug

3,0%

 

Jack Horvest is investment specialist

Jack Horvest
Senior specialist investment
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel