Waarom deze week belangrijk is voor beleggers

Jack Horvest
Senior specialist investment
  1. Blog
  2. BIS
  3. Waarom deze week belangrijk is voor beleggers

Waarom deze week belangrijk is voor beleggers

Blik Vooruit
24 juli 2023
Tegenvallende inflatiecijfers en krappe arbeidsmarkt blijven de grote boze wolf voor aandelenkoersen.

In het kort:

  • Amerikaanse economie groeit in tweede kwartaal robuust, mogelijk 2% op jaarbasis  
  • Economische groei en inflatie in eurozone op retour: wat doet de ECB?
  • Bedrijfscijfers krijgen matige ontvangst, VS presteren aanzienlijk beter dan Europa

Wacht ons komende woensdag voorlopig de laatste renteverhoging van de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse Centrale Bank? Een verhoging van de Amerikaanse beleidsrente naar 5,25% tot 5,50% lijkt een voldongen feit, maar is het genoeg om de inflatie terug in het hok van 2% te krijgen? In juni stegen de consumentenprijzen met 3% op jaarbasis. Dat is acceptabel vergeleken met de 9% van een jaar eerder. Dit stemt aandelenbeleggers optimistisch. Anderzijds weten we dat het laatste stukje van de inflatiestrijd het taaist is, zeker nu de woonlasten (waaronder de huren) doorstijgen.

 

Goldilocks-scenario

Bij de cijferpresentaties van de Amerikaanse grootbanken voorzagen de bestuursvoorzitters ‘slechts’ een langzaam afkoelende economische groei door licht matigende consumentenbestedingen. Beleggers trekken nu de conclusie dat een positief aandelentijdperk van lage inflatie en lage groei in het verschiet ligt, het zogeheten Goldilocks-scenario. Daar lopen de aandelenkoersen al stevig op vooruit.

Dat is voorbarig. De inflatie(verwachtingen) en het beleid dat de Federal Reserve daarop maakt, beïnvloeden in hoge mate de aandelenmarkten. Vandaar dat de woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell komende woensdag nog meer dan anders op een goudschaaltje gewogen zullen worden. De gedaalde inflatie brengt burgers meer reële koopkracht en de uurlonen stijgen momenteel sneller dan de inflatie. Keerzijde is dit de bestedingen steunt en de inflatie op een ongewenst peil houdt. Tegenvallende inflatie- en arbeidsmarktcijfers zijn en blijven vooralsnog de grote boze wolf voor de aandelenkoersen. Over een snel wegzakkende economische groei maken beleggers zich momenteel minder zorgen.

 

Amerikaanse economie groeit door

Donderdag krijgen we cijfers over de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal. Naar verwachting bedraagt deze groei 2,0% op jaarbasis, praktisch gelijk aan het eerste kwartaal. Dat is een behoorlijk stevig tempo, als je alle berichten over een afbrokkelende economie in ogenschouw neemt. Toch blijft de verwachting dat de economische groei eind 2023 en begin 2024 tot net boven de nul-grens zal dalen.

Meer indicaties over de Amerikaanse economie geven de inkoopmanagersindices over de maand juli. Hierbij kijken we naar de grote dienstensector, die mogelijk een licht verval zal laten zien met verdere dalende prijzen. Op vrijdag staat de Amerikaanse burger in de spotlight met zijn persoonlijke inkomsten en uitgaven over de maand juni. Met een verwachte groei van 0,5% en 0,4% op maandbasis blijven deze cijfers hoog. Het consumentenvertrouwen, gemeten door de University of Michigan, stijgt vanwege de relatief ‘lage’ inflatie naar verwachting ietsje door, maar wel vanaf een niveau dat nog steeds laag is.

 

Verdeeldheid bij de ECB

Dat de Europese Centrale Bank (ECB) komende donderdag de rente met 0,25% verhoogt, is een no-brainer. Maar hoe het vervolgens verder moet, is een groeiend vraagteken. De kerninflatie van juli –5,5% op jaarbasis – is veel te hoog, maar economen verwachten dat inflatiecijfers vanaf september flink gaan dalen. Dat zou kunnen duiden op een adempauze. Wij verwachten dat ECB-voorzitter Christine Lagarde de kaarten tegen de borst houdt. Ook de mogelijk verder opverende grondstoffen- en energieprijzen zijn een onzekere factor. Onderstaande grafiek laat zien wat economen verwachten van de beleidsrente in de komende anderhalf jaar.

 

Verwachte hoogte ECB-beleidsrente volgens economen

 De meeste economen verwachten dat de beleidsrente van de ECB in de loop van 2024 zal dalen.

 

Anderzijds mindert de Europese economie vaart. De als havik bekend staande Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) ziet meer economische onzekerheid opduiken. Op vrijdag krijgen we de EU-sentimentsindicator voorgeschoteld over de maand juli. Die zal opnieuw een lichte teruggang laten zien.

 

Wel of niet verkrappen in Japan

De Japanse centrale bank (BoJ) is een van de weinige in de ontwikkelde wereld met een extreem ruim geldbeleid. Daar lijkt ook vrijdag geen verandering in te komen. De in april aangetreden gouverneur Kazuo Ueda maakt absoluut geen haast om de monetaire teugels aan te trekken. Hoewel de inflatie nu op 3,3% zit, blijft stimulering van de economie volgens hem noodzakelijk. Japan houdt hierdoor een zwakke munt. Een eventuele ommekeer in monetair beleid zal de munt weer geliefder maken en de koers stuwen, omdat de yen een belangrijke financieringsvaluta is.

  

Bedrijfscijferseizoen barst los

Deze week rapporteert circa de helft van de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven (gemeten qua marktkapitalisatie) cijfers over het tweede kwartaal. De verwachtingen voor de bedrijfscijfers zijn, zowel voor de VS als voor Europa, fors naar beneden bijgesteld: -12% winst per aandeel op jaarbasis voor de S&P500 en -17% voor de STOXX Europe 600. Hoewel het seizoen net is begonnen, versloeg tot nu toe 79% van de Amerikaanse bedrijven de winstverwachting.

Dat is sterk. Toch gaven zowel positieve als negatieve verrassingen weinig koersreactie. Ook lieten analisten de winstverwachtingen voor heel 2023 onberoerd. Dit wijst allemaal op terughoudendheid. In Europa wisten slechts 49% van de bedrijven de winstverwachting te overtreffen en dat is beduidend minder dan het gemiddelde. Met die kanttekening dat slechts 22% van de bedrijven heeft gerapporteerd. Maar de start is weifelend.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 24 juli tot

en met 28 juli

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

VS

S&P Manufacturing PMI (flash)

Jul

46,1

 

 

S&P Services PMI (flash)

Jul

54,1

 

Eurozone

HCOB Manufacturing PMI (flash)

Jul

43,5

 

 

HCOB Services PMI (flash)

Jul

52,0

Dinsdag

Duitsland

IFO Business Climate 

Jul

88,0

Woensdag

VS

FOMC-beleidsrentebesluit 

 

+0,25%

Donderdag

VS

GDP-groei  (annualized)

2Q

2,0%

 

Eurozone

ECB-besluit beleidsrente

 

+0,25%

Vrijdag

VS

Personal Income/Personal Spending

Jun

0,5%/0,4%

 

Eurozone

EU-Economic Sentiment (ESI-index)

Jul

95,1

 

Japan

Bank of Japan – rentebesluit 

 

Onv.

Jack Horvest
Senior specialist investment
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel