Europese economie brokkelt af

Jack Horvest
Senior specialist investment
  1. Blog
  2. BIS
  3. Europese economie brokkelt af

Europese economie brokkelt af

Blik Vooruit
31 juli 2023
De kwartaalcijfers in de eurozone zijn matig en de druk op bedrijfswinsten houdt aan.

In het kort:

  • De Amerikaanse economie groeit in het tweede kwartaal sterk met 2,4%.
  • De winst per aandeel in de VS in het tweede kwartaal is 5,9%-punt beter dan verwacht.
  • De Amerikaanse aandelen zijn duur. Het herstel van de Chinese economie blijft uit.

Het wapengekletter van de centrale banken ligt weer achter ons. De alom voorziene renteverhogingen zijn geadresseerd, open deuren over het toekomstig rentebeleid zijn ingetrapt. De bankiers zullen bij volgende rentestappen data-dependent handelen oftewel de kat uit de boom kijken en wachten op economische indicatoren en afkoelende inflatie. Er is voorlopig genoeg aan de renteknoppen gedraaid, maar misschien wel te veel?

Niet zozeer in de VS, waar de economische groei in het tweede kwartaal (zoals vorige week gemeld) op een verbluffend sterke geannualiseerde 2,4% (!) uitkwam. Ook waren de orders voor duurzame goederen hoger dan verwacht en vielen de wekelijke werkloosheidsaanvragen lager uit. Dat alles zal de Federal Reserve (Fed) alert houden.

 

Donkere wolken boven euroland

Dat er te veel aan de renteknoppen gedraaid is, geldt voor de eurozone. Daar verschijnen in ijltempo donkere wolken boven de economie. Het aantal nieuwe industriële orders in Duitsland was in juli schrikbarend mager met een index van 38,8, wat op een stevige recessie wijst. Daarbij doken de fabrikantenprijzen met een vaart naar beneden die tot heden nog niet eerder geregistreerd was en nam het aantal banen in de Duitse industrie voor het eerst sinds begin 2021 af.

Afgelopen vrijdag bevestigde de ESI-index (de index van de Europese Commissie voor het economisch sentiment in de eurozone) hetzelfde afbrokkelende beeld. Tot op heden blijven de vertrouwenscijfers voor consumenten en dienstensector nog robuust, maar het is de vraag hoe lang dat nog duurt.  

Deze week krijgen we tal van indicaties over de Europese economie. Verwachting is dat de groei in het tweede kwartaal nog een marginale 0,2% bedraagt, maar het is denkbaar dat we nu reeds in negatief territorium zijn aanbeland. Een positieve verrassing kan komen van de inflatiecijfers, die maandagochtend komen. Voor de kerninflatie wordt 5,4% verwacht.

De cijfers uit de VS staan weer in het teken van arbeidsmarktontwikkelingen. Economen, inclusief de centrale bankiers van de Fed, prediken enige afkoeling, maar daarvoor is de afgelopen weken nog geen bewijs geleverd. Even ter herinnering: de aandelenmarkt werd begin juli even stevig opgeschud door een rapport van salarisverwerker ADP, dat over de maand juni bijna 500.000 meer loonstroken had verwerkt. Wij denken dat de arbeidsmarkt opnieuw robuust zal blijken te zijn.

 

Chinees herstel blijft uit

Ondertussen gaat het met de Chinese economische groei van kwaad tot erger. Data van diverse banken wijzen op een verschrompelend vertrouwen in het MKB, autoverkopen daalden in juli met 4,8% op jaarbasis en bij nieuwbouwhuizen tikte het aantal verkochte vierkante meters het laagste punt van de laatste zes maanden aan. Deze week staan er inkoopmanagersindices op de rol, die ongetwijfeld meer bewijs zullen leveren voor de tanende groei.

 

De Chinese aandelenindex CSI 300 daalt al enige tijd 

Bron: Bloomberg.

 

De economische situatie wordt kritieker, grotere fiscale en monetaire stappen (renteverlaging) zijn noodzakelijk, vooral om de consumptie een boost te geven. De vastgoedsector moet op de rails komen om consumenten meer vertrouwen te geven. Ook de lange tijd ‘gepeste’ technologiebedrijven krijgen meer ruimte van Beijing. Een bijzonder verrassende actie is dat Beijing bij effectenhuizen informeert hoe de aandelenmarkten te laten ‘oplopen’. Dat wil de overheid doen met het oog op het zogeheten ‘wealth effect’, waarbij burgers op papier rijker worden en vervolgens gemakkelijker hun geld laten rollen. Dat kan Chinese aandelen aantrekkelijker maken. Speculatief inderdaad, maar het zal niet de eerste keer zijn dat de Chinese overheid in de aandelenmarkten intervenieert.

 

Bedrijfscijfers verschillen per regio

In Europa heeft circa twee derde van de beursgenoteerde bedrijven (uit de MSCI Europe-index) de boeken over het afgelopen kwartaal opengedaan. Daarbij wist 50% de winstlat te overtreffen en bleef eronder 33% steken. Dat is een matig resultaat.

Het zijn vooral cyclische sectoren als materialen en energie die achterblijven. Financiële dienstverlening en de niet-duurzame consumentengoederen zijn de positieve uitschieters. De winst per aandeel daalde met 11% op jaarbasis, wat conform de verwachting was. Gezien de zwakkere economische ontwikkeling gaan we er voor de tweede jaarhelft vanuit dat de druk op de bedrijfswinsten aanhoudt. Cyclische bedrijven die een lagere winstverwachting afgeven, ontvangen een relatief stevige oorwassing.

In de VS heeft iets meer dan helft van de bedrijven uit de S&P 500-index cijfers gemeld. Hier overtrof 80% de winstverwachting tegenover een vijfjaarsgemiddelde van 77%. De winst per aandeel lag 5,9%-punt boven de verwachting. Dat houdt het sentiment voor Amerikaanse aandelen vooralsnog op een hoog niveau. Voor het derde kwartaal en vierde kwartaal voorzien analisten respectievelijk een winstgroei van 0,2% en 7,5%. Dat vinden wij rijkelijk optimistisch tegen de achtergrond van een afnemende economische groei. Met een koerswinstverhouding van 19,1 (twaalf maanden vooruit) ligt deze maatstaf stevig boven het tienjaarsgemiddelde van 17,4. Een teken dat Amerikaanse aandelen ronduit duur zijn.        

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 31 juli tot

en met 4 augustus

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

Eurozone

Consumentenprijsinflatie  j-o-j   

Jul

5,3%

 

 

GDP-groei (kwartaalbasis)  

Q2

+0,2%

 

China

Inkoopmanagersindex Composite

Jul

53,0

Dinsdag

VS

 JOLTS  ( openstaande vacatures )  

Jul

9,6 miljoen

 

 

ISM Manufacturing

Jun

46,9

 

Eurozone

Werkloosheidscijfer

Jun

6,5%

Woensdag

VS

ADP-banenrapport

Jul

+190.000

Donderdag  

China

Caixin PMI’s (industrie / diensten)

Jul

50,1 / 52,4

   

VS

ISM Services

Jul

53,0

Vrijdag

VS

Banencreatie (non farm)

Jul

+200.000

 

Eurozone

Detailhandelsverkopen j-o-j

Jun

-1,7%

 

Jack Horvest
Senior specialist investment
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel