Europese gascrisis doet gunstig Amerikaans arbeidsmarktrapport teniet

Jack Horvest
Senior specialist investment
  1. Blog
  2. BIS
  3. Europese gascrisis doet gunstig Amerikaans arbeidsmarktrapport teniet

Europese gascrisis doet gunstig Amerikaans arbeidsmarktrapport teniet

05 september 2022
Steeds meer haviken in de ECB sturen aan op een snellere verhoging van de beleidsrente.

In het kort

  • Energiecrisis in Europa acuter, meer druk op economische groei
  • Europese Centrale Bank beslist donderdag over een nieuwe renteverhoging
  • China houdt economische tegenwind, mogelijk medio oktober nieuw beleid

Goede economische berichten zijn slecht voor Amerikaanse aandelenmarkten, licht tegenvallende zijn positief en zwaar tegenvallende zijn juist weer slecht. Bent u er nog?

Eerst de berichten. Het aantal openstaande Amerikaanse vacatures in juli oversteeg met zo’n 800.000 de verwachte 10,4 miljoen. Historisch hoog, met twee beschikbare banen per werkloze. Ook het consumentenvertrouwen in augustus, steeg sterker dan voorzien (juist vanwege de positieve arbeidsmarktcijfers). En de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalden juist: van 248.000 naar 232.000.

Al met al té goed nieuws, want een aanhoudend sterke arbeidsmarkt in de VS bemoeilijkt de inflatiebestrijding en dat is géén goed nieuws voor de aandelenmarkten. We zagen dit terug in de zure commentaren van diverse leden van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Deze Fed-leden verwachten zelfs dat de beleidsrente in 2023 lang boven de 4% zal blijven. En we zagen het dus terug in de koersdalingen.

Beleggers handelen kortzichtiger

Met veel spanning keken financiële markten daarom vorige week uit naar het arbeidsmarktrapport van augustus. Dat viel mee. De gemiddelde loonstijging op maandbasis zakte tot 0,3% (verwacht: 0,4%). De banengroei van 315.000 stuks was als verwacht. Maar de grootste verkoeling bracht de stijgende participatiegraad van de beroepsbevolking tot 62,4% (verwacht: 62,1%). De beroepsbevolking groeide met 786.000 mensen.

De loonstijging op maandbasis zakte

 Een grotere deelname aan het arbeidsproces verlicht de spanning op de arbeidsmarkt én houdt de economische groei gaande. Dat wil de Fed graag zien. Voor corona was de participatiegraad 63,5% en sinds het dal van 60,2% tijdens corona, is er een matig herstel geweest. Toch nog een beetje goed nieuws om de zeer matige (vorige) week mee af te sluiten.   

Wij zien een steeds grotere spanning op de momenten dat er belangrijke economische data bekend worden. Logisch, want Fed-voorzitter Jerome Powell wees deze data als richtsnoer aan voor zijn monetaire beleid. Na meer maanden met zwakke economische data kan de voet van het rentepedaal, stelde hij. Wij denken dat beleggers kortzichtiger handelen en enige zwakkere data al positief aangrijpen.  

Gascrisis in Europa

Het langer dichtdraaien van de Russische gastoevoer via Nord Stream 1 joeg vanochtend de Europese gasprijs met 35% omhoog. Er is grote vrees dat de toevoer naar Europa nog verder stil valt. Het stopzetten van leveringen via Nord Stream 1 is ronduit negatief voor de (Duitse) economische groei. Vooral het groeiperspectief voor 2023 komt hierdoor zwaar onder druk.

Een extra handicap waarmee de Europese Centrale Bank (ECB) kampt, is de inzakkende economische groei. Aanstaande donderdag staat ons een rentebesluit te wachten vanuit Frankfurt. Komt er een verhoging van 0,5% of zelfs van 0,75% uit de mouw rollen? Steeds meer ‘haviken’ binnen de ECB sturen aan op een snelle normalisatie van de beleidsrente. Dat betekent een tarief van 1,5% (momenteel 0,00%). Een rentestap van 0,75% en een vervolgstap van 0,5% in oktober is daarbij het pad.

Het is nogal wat, dat beleggers moeten verduren

 We zien dat de inflatie zich steeds breder verspreid. Dat pleit voor een agressiever rentebeleid oftewel een verhoging met 0,75%. Ook de afkalvende euro, nu slechts 99 dollarcent waard, voert de inflatie op. Geïmporteerde energie wordt hierdoor (via de olieprijs) duurder. Geen gas, minder groei, meer energie-inflatie en een agressievere ECB… Het is nogal wat, dat beleggers moeten verduren. We zien vanochtend dat grote energie-verbruikende sectoren als de chemie stevige tikken oplopen.

Ook vanuit de organisatie van olie-exporterende landen, OPEC+, dreigt een vermindering van de productie. Saoedi-Arabië ziet hoe de oliemarkt in onbalans is geraakt door een afnemende vraag, vooral uit China. Om de prijzen op een constant hoog niveau te houden, wil het land nu de productie remmen. Waarbij de ‘markt’ overigens niet direct op een vermindering rekent.  

Groeiverwachting China verlaagd

Tot slot China. Activiteiten in de dienstensector, gemeten door onafhankelijk onderzoeksbureau Caixin, bleven in augustus op een hoog niveau. Er was een behoorlijk groei, maar we zien dat de Chinese economie problemen houdt. Het zero-Covid-beleid, de spanning met de Verenigde Staten en de binnenlandse vastgoedcrisis zijn dossiers met een stevige en onvoorspelbare economische impact. Het is zelfs mogelijk dat de VS investeringen in Chinese technologiebedrijven verder aan banden legt. Afgelopen week werd chipmaker Nvidia geconfronteerd met verkoopbeperkingen richting China. De economische groeiverwachting voor China is in rap tempo verlaagd tot 3,5% voor 2022, de officiële groeidoelstelling van de Chinese overheid is 5,5%. 

De Chinese munt is ook slachtoffer

 De Chinese munt is ook een slachtoffer van de geopolitieke spanningen en de zwakkere economische prestaties. De yuan is inmiddels aanbeland op 6,95 stuks per USD, medio april was dit nog 6,38. Monetaire stimulering (geldgroei) en onzekere factoren maken de munt nu minder aantrekkelijk. Een voordeel van die lagere yuan is een goedkopere export. Maar dat zet mogelijk de groei en munten van andere opkomende landen onder druk. Later deze week komt China met handelscijfers van augustus.

Nieuw elan komt mogelijk van het Nationale Congres van de Chinese Communistische Partij, dat op 16 oktober in Beijing begint. Behalve dat daar de machtsverhoudingen in China opnieuw bevestigd worden, horen we wellicht iets over een nieuwe economische politiek en een ander Covid-beleid.

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 5 t/m 9 september

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

Eurozone

Detailhandelsverkopen y-o-y

Jul

-0,8%

 

China

Caixin Services PMI

Aug

54,0

Dinsdag  

Duitsland

Fabrieksorders m-o-m

Jul

-0,6%

 

VS

ISM Services

Aug

55

Woensdag

VS

Fed Beige Book

Aug

 

Donderdag

Eurozone

ECB-beleidsrente verhoging

 

+0,75%

 

VS

Wekelijkse werkloosheidsaanvragen

Week

240.000

Jack Horvest
Senior specialist investment
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel