Matig herstel voor de Europese economie

Luc Aben
Hoofdeconoom Van Lanschot
  1. Blog
  2. BIS
  3. Matig herstel voor de Europese economie

Matig herstel voor de Europese economie

24 augustus 2020
Het sentiment bij de inkoopmanagers in de dienstensector is niet positief. We kijken deze week uit naar meer vertrouwenscijfers.

In het kort:

  • De kredietvraag in Europa blijft op peil ondanks matiging van de economische groei.
  • De Amerikaanse politiek moet vaart maken met steunmaatregelen, de consumptieve groei komt meer in gevaar.
  • Bedrijfsinvesteringen leven op.

In de eurozone viel het vertrouwen in de economie bij inkoopmanagers in de dienstensector tegen. De voorlopige Markit-PMI-barometer voor augustus bleef met 50,1 maar net boven de 50 en daarmee nog net in de groeizone. In juli was dat nog 54,7. Dat hadden we verwacht en we liepen er vorige week in deze rubriek al op vooruit. De dienstensector ondervindt het meest hinder van de anderhalvemetereconomie en de beperkende maatregelen die de economie opnieuw parten spelen.

Voor de industrie daalde de vertrouwensindex van 51,8 in juli naar 51,7 in augustus. De PMI’s geven aan dat het economisch herstel in de eurozone niet krachtig is.

Deze week kijken we uit naar andere sentimentsindicatoren: de Duitse IFO-index (dinsdag) en de Economic Sentiment Indicator (ESI-index) van de Europese Commissie (donderdag). De verwachting is dat beide cijfers lichtjes blijven stijgen. Al kan na de Europese PMI-scores een kleine ontgoocheling alsnog op de loer liggen.

In de Verenigde Staten waren de inkoopmanagers veel positiever over de economie. De voorlopige index voor de dienstensector verbeterde van 50,0 naar 54,8. De inkoopmanagersindex voor de industriële sector noteerde op 53,6, tegenover 50,9 in juli. Deze cijfers verrasten positief en zitten overtuigender in de groeizone dan in Europa (een stand van 50 is de grens tussen krimp en groei van de economie).

 

Steun voldoende lang aanhouden

In de VS blijft het ondertussen wachten op een verlenging van de ondersteunende overheidsmaatregelen voor de economie. Die vervielen eind juli en betroffen onder andere een aanvullende werkloosheidsuitkering en steun voor kleine ondernemingen. Republikeinen en Democraten zouden nu op weg zijn naar een compromis ter waarde van $ 500 miljard.

Dat is beter dan niets, maar veel minder dan eerder gehoopt. Zelfs toen de Republikeinen aanvankelijk $ 1.000 miljard aan steun voorstelden, werd dat al als karig beschouwd.

De coronacrisis heeft economische gevolgen op de korte termijn, maar kent mogelijk ook een langere nasleep. Zo zal ook in geval van een vaccin - in de eerste helft van 2021 beschikbaar? - de arbeidsmarkt slechts geleidelijk herstellen. Daarom benadrukken we nogmaals dat een ruim monetair én (gericht) begrotingsbeleid voldoende lang aangehouden moeten worden. 

De Amerikaanse consument was de afgelopen maanden een belangrijke motor achter het economische herstel. Vooral de meest kwetsbare, lagere inkomensgroepen gaven relatief vlot uit. Zij hadden het meeste voordeel van de werkloosheidssteun. Blijft een significante verlenging uit, dan dreigt een omgekeerd effect met tegenwind voor de Amerikaanse economie.

Eind deze week krijgen we de juli-cijfers voor de groei van het persoonlijke inkomen en de bestedingen.

 

Macro-economische agenda

Uitgestelde investeringen worden opgepakt

In tegenstelling tot de consumptie kwam de wereldwijde industrie iets langzamer op gang na de geleidelijke heropening van de economieën. Toch lijkt het erop dat de impact op de bedrijfsinvesteringen uiteindelijk minder negatief is dan aanvankelijk gevreesd. In de VS herstelden  de orders voor kapitaalgoederen in juni met 3,3% tegenover een maand eerder. Uitgestelde investeringsplannen worden vaak alsnog opgepakt.

Deze week krijgen we de orders voor duurzame goederen voor de maand juli. Ook die bekijken we vooral vanuit de investeringsbril. Investeringen zijn belangrijk om de economische heropleving de komende maanden én op iets langere termijn breder te dragen.

 

Ondernemingen aan financiële zuurstof

Op de Europese macro-agenda van deze week stippen we de kredietverlening aan gezinnen en ondernemingen in de maand juli aan. Met name ondernemingen doen sinds maart een sterk beroep op bankfinanciering om het hoofd boven water te houden in de periode van weggevallen of gereduceerde omzet. Garantiestellingen door overheden en goedkope financiering door de ECB laten banken toe om die financiering inderdaad massaal toe te staan.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 24 augustus tot

en met 28 augustus

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag

Duitsland

IFO-index

Aug

92,0

 

VS

Verkoop nieuwe woningen MoM

Jul

1,3%

Woensdag

VS

Orders duurzame goederen MoM

Jul

4,3%

Donderdag

Eurozone

Kredieten gezinnen YoY

Jul

2,7%

 

 

Kredieten ondernemingen YoY

Jul

6,9%

Vrijdag

Eurozone

Economic Sentiment

Aug

85,0

 

VS

Persoonlijk inkomen MoM

Jul

-0,2%

 

 

Persoonlijke bestedingen MoM

Jul

1,5%

Luc Aben
Hoofdeconoom Van Lanschot
Login page tracking pixel