Waar zal de EU-dialoog toe leiden?

Jack Horvest
Senior specialist investment
  1. Blog
  2. BIS
  3. Waar zal de EU-dialoog toe leiden?

Waar zal de EU-dialoog toe leiden?

13 juli 2020
De gesprekken over de EU-begroting en het Herstelfonds zijn een lakmoesproef voor de Europese samenwerking.

En verder:

  • Voor beleggers is het voorlopig geen komkommertijd.
  • Het herstel van de Chinese economie krijgt meer vaart.
  • Behouden de consumenten in de Verenigde Staten het vertrouwen in de economie?

Voor beleggers is het voorlopig nog geen komkommertijd. De tweedekwartaalcijfers van bedrijven eisen de komende weken hun aandacht op (daarover dinsdag meer in het Rondje aandelenbeurzen). Daarnaast is er het aanhoudende nieuws over het aantal coronabesmettingen. Bovendien komen vrijdag en zaterdag de Europese regeringsleiders bij elkaar om tot een definitief Herstelfonds voor de Europese economie te komen.

 

Lakmoesproef voor Project EU

De ogen zijn vrijdag gericht op de bijeenkomst van de Europese Raad, de vergadering van Europese staats- en regeringsleiders. Er zullen koortsachtig onderhandelingen plaatsvinden over de meerjarenbegroting van de Europese Unie en het Herstelfonds voor de schade aan de economie door de Covid-19-pandemie.

Voorzitter Charles Michel is het kritische Nederland al tegemoetgekomen met behoud van de korting op de jaarlijkse bijdrage aan de EU-begroting. Premier Mark Rutte wordt deze week bezocht door regeringsleiders uit Italië, Spanje en Portugal. Zij zullen erop aandringen dat Nederland zich minder streng opstelt als het gaat om leningen en giften uit het fonds. Nederland is fel gekant tegen subsidies en wil dat de zuidelijke Europese landen alleen kunnen lenen van het Herstelfonds.

De materie is zeer complex en de onderhandelingen gaan over een astronomisch totaalbedrag van 1.800 miljard euro. Omdat er tegelijk wordt onderhandeld over de EU-begroting en het Herstelfonds zijn er uitruilmogelijkheden, wat de kans op een compromis vergroot. Maar er vindt mogelijk een aanzienlijke verschuiving plaats van de controle over de overheidsfinanciën van afzonderlijke landen naar Brussel. Dat is een grote stap waarvoor alle landen unaniem goedkeuring moeten geven. De kans dat er nog geen onmiddellijk akkoord uit de bus rolt, is aanwezig. 

 

Macro-economische agenda

Geen spektakel bij ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt donderdag zijn onderonsje over het monetaire beleid. Daar valt geen spektakel te verwachten. Het obligatie-opkoopprogramma PEPP is in juni opgekrikt en het is nu eerst afwachten wat dat oplevert. Bovendien lijkt de Europese economie geleidelijk aan te ontwaken uit de lockdown en de patiënt behoeft even geen extra geldinfuus. De politiek is nu aan zet.

 

Herstel van de Chinese economie krijgt meer vaart

Wij verwachten dinsdag en donderdag een bevestiging te krijgen dat de Chinese economie zich nu beter herstelt van de coronapandemie. Dinsdag komen er im- en exportcijfers voor juni en de Chinese exportindustrie zal een herstel laten zien nu de westerse afnemers uit de lockdowns komen. De Chinese industrie heeft de productie mede kunnen opvoeren door een inhaalvraag (cijfers donderdag).

Rest de vraag wat de Chinese consument doet? Tot op heden trok de burger slechts aarzelend zijn betaalkaarten en bleef hij ingetogen door de zwakke perspectieven op de arbeidsmarkt. Wij denken dat de Chinese consument zijn argwaan meer opzij heeft gezet en door de fiscale stimulering van de overheid meer gaat spenderen. Donderdag komen er cijfers over de Chinese detailhandelsverkopen in juni.

 

Amerikaanse burger bekent kleur

Voor de Verenigde Staten is de vraag of Joe Sixpack vertrouwen blijft houden in de economie en zijn geld blijft uitgeven nu corona weer oplaait? Donderdag komen de detailhandelsverkopen voor juni naar buiten waarbij een groei van 5% (maand op maand) wordt voorzien. Vooral de tweede helft van juni is een vraagteken toen het coronavirus zich weer duidelijker manifesteerde in enkele zuidelijke staten.

Op vrijdag krijgen we het consumentenvertrouwen (gemeten door de University of Michigan). Een zeer lichte stijging naar 79 punten staat er in de sterren. Ter vergelijking: in februari voor de coronacrisis stond deze barometer nog op 101 punten.

Wij rekenen erop dat de Amerikaanse consument veerkracht toont, mede door de overheidssteun. Daaraan knagen wel meer onzekerheden. De steun van $ 600 per week voor de werkloze Amerikaan loopt eind juli af en de vraag is of hij wordt verlengd of vervangen door een andere regeling. En blijft de arbeidsmarkt aantrekken of nemen de ontslagrondes toe?

Wij rekenen met een geleidelijke verbetering van de Amerikaanse economie, maar het laaghangende fruit is geplukt. Daarbij moet de coronagolf niet leiden tot lockdowns van grote gebieden. De pandemieschrik heerst nog steeds. In het relatief ‘coronarustige’ New York zijn de restaurantreserveringen nog steeds 95% onder het niveau van een jaar geleden.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 13 juli tot en met 17 juli

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag

Duitsland

ZEW-index

Jul

67

 

China

Export/Import (YoY)

Jun

-2% / -9%

 

VS

Ondernemersvertrouwen MKB (NFIB)

Jun

90,0

Woensdag

Japan

BOJ-vergadering

 

 

 

VS

Empire Manufacturing Index  (NY)

Jul

5,5

 

 

Industriële productie (MoM)

Jun

4,6%

Donderdag

Eurozone

ECB-vergadering (rentebesluit)

 

Onv.

 

VS

Detailhandelsverkopen 

Jun

+5,0%

 

 

Wekelijkse initiële WW-aanvragen

 

1,250 mio

 

China

Industriële productie (YoY)

Jun

-1,5%

 

 

Detailhandelsverkopen (YoY)

Jun

-11%

 

 

Groei BNP (QoQ)

Q2

+9,6%

Vrijdag

VS

Consumentenvertrouwen UvM

Jul

80

Jack Horvest
Senior specialist investment