Appreciatie biotech-, farma- en techsector in coronatijden

  1. Blog
  2. Appreciatie biotech-, farma- en techsector in coronatijden
Beleggen

Appreciatie biotech-, farma- en techsector in coronatijden

De beheerders bij Van Lanschot kunnen rekenen op een degelijke research en analyses van Kempen.  Die kennis stroomt dus onrechtstreeks door naar de portefeuilles van onze klanten. Binnen Kempen zijn er verschillende takken met hun eigen specialisatie. 
Vandaag zoomen we in op Kempen Life Sciences & Healthcare, uniek gepositioneerd als toegewijde specialist in de life sciences & healthcare sector. 

De afgelopen jaren bouwden ze een sterke positie en een uitgebreid trackrecord op in Europese beursintroducties en andere kapitaalmarkttransacties en doken ze op als een vertrouwd adviseur in diverse grensoverschrijdende fusies en overnames en andere adviesdiensten. Diepgaande kennis van de financiële sector, een wetenschappelijke achtergrond en uitgebreide ervaring in de sector, een krachtige combinatie die ze ook tijdens deze coronatijden uitstekend wisten in te zetten. Wij spraken Jan de Kerpel, managing director Life Sciences & Healthcare van Kempen over de beursontwikkelingen in coronatijden. 

Impact COVID-19 op de beurs

‘COVID-19 zorgde voor een appreciatie van enkele grote sectoren: de biotech-, farma- en de techsector. Verschillende bedrijven maakten een enorme beursrally mee. Kijk naar bedrijven zoals Argenx en Galapagos. Ze ontwikkelden geen medicijn tegen COVID-19 maar genoten mee van de opwaardering van de ganse biotechsector. Ook ging er veel aandacht naar de techsector, en met name alle bedrijven die remote videoconferencing en service delivery mogelijk maakten. Denk aan de tech ‘big four’ (Facebook, Google, Amazon en Apple), die haalden top waarderingen. 

Omdat de vaccinaties sinds een tijdje goed op dreef zijn, ziet de samenleving een terugkeer naar het “normale” leven en zagen we een volledige herschikking op de beurs: de lucht werd min of meer uit die grote waarderingen van de COVID-winnaars gehaald, ten voordele van ‘oude pre-COVID-industrieën’, zoals de reisindustrie en de industriële sector.

Een aantal bedrijven die bezig waren met kapitaaltransacties hebben die on hold gezet of zich teruggetrokken. Dat konden we merken aan de IPO’s (Initial Public Offering) en zelfs in een aantal actieve mandaten. Wij gaan ervan uit dat de oververhitte markt nu een beetje afkoelt en daarna terug ontwaakt, en het dus om een pauze gaat.

Wat nog opviel tijdens de COVID-periode? Er werden veel blancochequebedrijven opgericht. In het Engels noemt men dat een SPAC (Special Purpose Acquisition Company). Dat is letterlijk een hoeveelheid geld (enkele honderden miljoenen of meer) waar geen enkel asset of product tegenover staat. Er wordt een bedrijf opgericht en op de beurs gezet met als enige doel een privaat bedrijf over te kopen zodat dat naar de beurs gaat. In het begin van het jaar waren er meer dan 100 miljard dollar aan dat soort transacties (IPO’s van blancochequebedrijven). Dat is in het eerste kwartaal al veel meer dan in het hele jaar 2020. Ook dat type transacties is nu afgenomen. In Amerika gaf de regulator bijvoorbeeld ook wel aan dat ze zenuwachtig werden. Ze merkten dat er van alles gebeurde zonder dat ze er controle over hadden en draaien nu de duimschroeven aan. 

Als je lang genoeg in de business meedraait, weet je dat de snelheid waarmee de dingen eind vorig jaar en begin dit jaar gebeurden niet houdbaar is. Bedrijven die een beursintroductie deden met een onvolledig businessplan, met weinig validatie maar waar toch meerdere keren op ingeschreven werd … dat is niet normaal. Stelselmatig zie je ook dat het moeilijker wordt om zo’n onvolledige ideeën op de beurs te brengen. En dat de koersen nadien naar beneden gaan. Dat zijn allemaal tekenen aan de wand dat de ballon stilletjes aan doorprikt wordt.’

De impact van particulieren op de transactiemarkt in de coronaperiode

‘Er zijn miljonairs en miljardairs die geld investeerden in bepaalde projecten en de kleine belegger heeft ook een rol gespeeld. Het gaat immers om de kracht van de massa. 

Doordat de markten het zo goed deden, hebben goede bedrijven en slimme managementteams daarvan kunnen profiteren. Zij die klaar waren, hebben de vruchten kunnen plukken. In die zin zijn transacties goed geweest om bedrijven te financieren aan aantrekkelijke voorwaarden om te kunnen groeien.’

Jan de Kerpel

Door de nieuwe structuur binnen onze organisatie vinden we onze klanten en elkaar beter.

Kennis en expertise van analisten 

‘De beheerders hebben toegang tot de research die wij doen. We hebben gespecialiseerde analisten en ook salesmensen voor de verschillende sectoren: de lifesciencesindustrie, maar ook voor de vastgoed- en de techtak evenals voor de infrastructuursector. De informatie sijpelt door zoals voordien: via mailings en de dagdagelijkse rapporten. Bovendien schakelen we nu een niveau hoger door de nieuwe structuur in de bank. 
Vroeger had je de separate structuren van private banking, capital markets, de investment bank (waarin ik actief ben) en de asset manager. Delen daarvan zijn nu samengevoegd zodat al wie met klanten omgaat samen in een groep zit. Daar is ook een organisatie rond gebouwd. En door die structuur vinden we onze klanten en elkaar beter. Voorbeeld hiervan zijn zeer gefortuneerde klanten die georganiseerd zijn zoals een institutionele investeerder en bepaalde private-bankingklanten waarvan we weten dat ze bepaalde expertises hebben, omdat ze actief zijn in bijvoorbeeld de vastgoedsector of de medische sector. 

Een voorbeeld daarvan is dat we een transactie hebben gedaan, een IPO voor een lifesciencesfonds in Nederland samen met een andere bank en Kempen. We konden een zeer groot volume van investering realiseren door de nieuwe structuur die leidde tot kruisbestuiving. Doordat wij op dat mandaat zaten omwille van onze investment banking activiteiten, konden we de opportuniteit ook aanbieden aan onze private bank en onze family office solutions contacten. Zij hadden dan op hun beurt relaties voor zich zitten die geïnteresseerd waren. En omwille van die transactie konden die relaties klant worden. Een win-win-win-situatie dus: voor de private bank, voor ons als investment bank omdat we investeerders konden aanbrengen en voor de gezamenlijke klant, namelijk het lifesciencesfonds, om de nodige diversificatie te brengen in het aandeelhouderschap.   

directeur turnhout | jan jansen

Onze relaties staan open voor gesprekken met specialisten uit verschillende sectoren. Zo kunnen ze optimaal gebruikmaken van de expertise die we in huis hebben.

Beleggingsopportuniteiten in technologie en life sciences

Omwille van COVID-19 is er over het algemeen een besef gekomen dat als je op zoek bent naar groei-investeringen er zeker opportuniteiten zitten in technologie en life sciences. In België en Nederland zit dan ook veel expertise in deze domeinen. Tijdens COVID-19 waren verschillende family offices geïnteresseerd in meer info daarrond. Zo hebben we ook meerdere meetings opgezet met collega Bob Leysen (Family Solutions Banker), en verschillende kantoordirecteuren (Kurt Vanwetter, Jan Jansen, Patrick Cranshoff, …). De interesse groeit en dat is logisch. Het ecosysteem in Europa voor de biotech-, lifesciences- en de farma-industrie wordt matuurder en dus interessanter voor mensen die iets minder risico willen nemen.’

Login page tracking pixel