Amerikaanse arbeidsmarkt blijft sterk

Luc Aben
Hoofdeconoom Van Lanschot
  1. Blog
  2. Amerikaanse arbeidsmarkt blijft sterk

Amerikaanse arbeidsmarkt blijft sterk

Blog
04 november 2019
Het lijkt er niet op dat de Amerikaanse economie op de rand van een klif staat.

Leestijd: 3 minuten

In het kort: 

  • Amerikaanse consument nog vol vertrouwen over de economie
  • De investeringsbereidheid bij Amerikaanse bedrijven is laag
  • In China wellicht een nieuw signaal dat de economie aantrekt

 

Het Amerikaanse banenrapport  over oktober was sterker dan verwacht. Zelfs inclusief het tijdelijke banenverlies in de autosector, na een staking bij General Motors, kwamen er in oktober 128.000 nieuwe jobs bij. Daarnaast bleken de eerdere cijfers over de banencreatie in augustus en september onderschat.

Dat mooie rapport contrasteert met de scores die het vertrouwen bij Amerikaanse ondernemers meten. Daarom is enige voorzichtigheid geboden. Toch lijkt het er niet op dat de Amerikaanse economie op de rand van een klif staat, ondanks de moeilijke internationale context.

In het voorbije derde kwartaal was de groei van de Amerikaanse economie 1,9%. Dat is nauwelijks minder dan de 2,0% van het tweede kwartaal . De aanhoudend sterke arbeidsmarkt blijft een belangrijke steun voor de consumptie en voor de binnenlandse dynamiek in het algemeen.

 

Consumentenvertrouwen intact

In dat kader is het deze week uitkijken naar het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet. We verwachten weinig verandering in het beeld.

Morgen geeft de ISM Non-Manufacturing (ondernemersvertrouwen vanuit de dienstensector) een indicatie van de economische temperatuur in het belangrijke, vooral op het binnenland gerichte dienstensegment van de Amerikaanse economie. We wezen er al regelmatig op dat de grotere voorzichtigheid vanuit de industrie niet al te fors mag overslaan naar die dienstensector. Op dit moment gaan wij daar niet van uit, maar het blijft een aandachtspunt.

 

Weinig bereidheid tot investeren

Toch is het niet allemáál rozengeur en maneschijn in de VS. Zo blijft de investeringsbereidheid bij ondernemingen op een laag pitje. In het derde kwartaal bleek het verloop van die investeringen negatief. Dat was voor de tweede keer op rij. In belangrijke mate heeft dat te maken met de afkoelende industriële sector, wat de aanhoudend lage ISM Manufacturing-index afgelopen vrijdag wederom illustreerde. Ook de VS zijn niet helemáál immuun voor het wereldwijde handelsklimaat.

Maandag komen de nieuwe cijfers voor de fabrieksbestellingen. Die zijn al een tijdje matig en er is geen aanleiding om daar een noemenswaardige verbetering in te verwachten.

De slotsom voor het Amerikaanse plaatje is op dit moment dat de dynamiek weliswaar minder wordt, maar dat het groeiniveau degelijk blijft. Dat ligt in lijn met de tone of voice die ook Fed-baas Powell aanhield tijdens het perspraatje vorige woensdag, nadat de beleidsrente opnieuw een trapje lager ging om de groei gaande te houden.

 

Macro-economische agenda

Europese consument is relatieve sterkhouder

De macro-agenda van de eurozone is deze week behoorlijk leeg. Enkel de kleinhandelsverkopen in de maand september zijn vermeldenswaardig. Wellicht verandert het beeld weinig, na twee matige maanden juli en augustus. Maar met een jaar-op-jaar groei van ongeveer 2% in de kleinhandel blijft de Europese consument een relatieve sterkhouder van de Europese economie.

 

Geen voorbarige conclusies over Chinese economie

Voor China is het uitkijken naar de Caixin Services PMI. Vorige week kwam de industriële vertrouwensindex Caixin Manufacturing PMI alvast iets boven de verwachting uit. Is dat een signaal dat de stimulerende maatregelen van de overheid vruchten beginnen af te werpen? Misschien. Soortgelijke PMI’s van het officiële statistisch bureau NBS vertoonden echter nog géén heropleving. We moeten oppassen met voorbarige conclusies over de Chinese economie.

We voegen hier wel aan toe dat de vertrouwenscijfers van het NBS vooral het sentiment bij staatsondernemingen weerspiegelen. De vertrouwensindices van Caixin omvatten in grotere mate de private sector en richt zich meer op het midden- en kleinbedrijf. Ze meten wellicht iets beter de echte onderliggende economische dynamiek.

Bij de Chinese handelscijfers over oktober zullen de importcijfers een indicatie geven van de binnenlandse gang van zaken in China, terwijl de export dat veeleer doet voor het internationale handelsklimaat.

 


Belangrijke macro-economische publicaties

Van 4 tot en met 8 november

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag VS Fabrieksholders MoM Sep -0,5%
Dinsdag VS ISM Non-Manufacturing Okt 53,4
  China Caixin Services PMI Okt  
Woensdag Eurozone Kleinhandelsverkopen YoY Sep 2,5%
Vrijdag VS Consumentenvertrouwen (U. Michigan) Nov 96,0
  China Export YoY Okt -3,5%
    Import YoY Okt -8,9%
Luc Aben
Hoofdeconoom Van Lanschot