9 boeken over beleggen: perfect als cadeau onder uw kerstboom!

  1. Blog
  2. 9 boeken over beleggen perfect als cadeau onder uw kerstboom

9 boeken over beleggen: perfect als cadeau onder uw kerstboom!

Blog
21 december 2018
Nog geen cadeau voor onder de kerstboom gevonden? De tijd begint te dringen… Wij helpen u alvast uit de nood. We sommen hieronder enkele boeken van bekende beleggersgoeroes op waar u vast iemand blij mee maakt.

De intelligente belegger

Auteur: Benjamin Graham
ISBN: 9789047008170 

Benjamin Graham is dé vader van het waardebeleggen. Wat is het doel van waardebeleggers? Ze zoeken op de markt naar aandelen die op dat moment goedkoop lijken in vergelijking met de winst die ze behaalden op lange termijn. Daarna onderzoeken deze beleggers of deze aandelen die hoge winst opnieuw kunnen bereiken. 

Het boek uit 1949 blijft actueel. Hoe zo? Focus ligt in het boek niet op specifieke aandelen, maar op een effectieve manier van denken en handelen. Daarnaast bespreekt hij verschillende manieren waarop een beleggingsportefeuille beheerd kan worden.  

Vanwaar Graham zijn kennis? Deels door ervaring. Hij leerde op een harde manier wijze lessen. Door de crash van 1929 verloor hij nagenoeg alles…

Common Stocks and Uncommon Profits and Other Writings

Auteur: Philip A. Fisher
ISBN: 9780471445500 

Langetermijnbelegger Fisher is pionier in groeibeleggen. Groeibeleggers willen een hogere prijs betalen voor een aandeel dat sterke groeiperspectieven biedt. 

Fisher beschrijft zijn beleggingsfilosofie in zijn boek. Benieuwd naar de ‘scuttlebutt’ of ‘grape vine’ methodologie waarmee u informatie over een onderneming onderzoekt? Dan is dit boek zeker een aanrader voor u. 

Dat deze klassieker voor het eerst in 1958 werd gepubliceerd en nog altijd herdrukt wordt, spreekt boekdelen.

Irrational Exuberance

Auteur: Robert J. Shiller
ISBN: 9780691173122 

Het enthousiasme onder beleggers dat aandelenkoersen opdrijft tot ongekende niveaus, toenmalig Fed-voorzitter Allan Greenspan gebruikte het begrip ‘irrational exuberance’ voor het eerst in een speech in 1996. 

Shiller koos vervolgens de term als titel van zijn boek, waarin hij de aandelenmarkt onderzoekt en tot factoren komt die een zeepbel creëren. 

De eerste versie van dit boek werd gepubliceerd in 2000 en behandelt de dotcom-bubbel. In latere herdrukken laat hij zijn pen vloeien over de huizenbubbel en financiële crisis. 

Shiller blijft een veelbesproken figuur. Dit jaar haalde hij nog het nieuws toen hij bitcoin een ‘epidemie van enthousiasme’ noemde.

Principles

Auteur: Ray Dalio
ISBN: 9781501124020 

Benieuwd naar de opvattingen die hedge fund manager Ray Dalio tot een succesvol belegger maakten? Dan moet u dit boek beslist lezen. De principes die Dalio aanreikt, gaan niet enkel over beleggen maar ook over doelen in het leven. Hoekstenen van zijn filosofie zijn ‘radical truth’ en ‘radical transparency’. 

Zijn nuchtere levenshouding en enorme drive om te presteren werken aanstekelijk. Hij benadrukt dat fouten maken mag. Meer nog: het moet. 

Ons feilbare denken

Auteur: Daniel Kahneman
ISBN: 9789047009009 

Kahneman was de eerste psycholoog die de Nobelprijs voor economie won. 

Hij omschrijft twee denksystemen: 

- een snelle, intuïtieve manier 

- een langzame, weloverwogen manier 

Zonder dat we het doorhebben gebruiken we vaak de verkeerde manier van denken. We verwachten dat mensen zich rationeel gedragen bij het nemen van beslissingen in het economische domein. De werkelijkheid is vaak anders.

De conservatieve belegger

Auteurs: Pim van Vliet & Jan de Koning
ISBN: 9789047012023 

Als we het dichter bij huis zoeken, dan vinden we minstens even waardevolle schatten: Pim van Vliet & Jan de Koning met ‘De conservatieve belegger’. Zij weerleggen de veronderstelling van beleggers dat laagrisico-aandelen niet winstgevend zijn. In hun helder geschreven boek, met als ondertitel ‘Een bewezen formule voor hoog rendement met laag risico’, laten Van Vliet en De Koning zien dat aandelenportefeuilles met een laag risico en lage volatiliteit zelfs beter presteren dan portefeuilles met een hoge volatiliteit.

The Big Short

Auteur: Michael Lewis
ISBN: 9780393338829 

Dit jaar gedenken we het 10-jarige jubileum van de verwoestende crisis van 2008. In dit boek dat in maart 2010 verscheen, volgt gelauwerd journalist Michael Lewis personen die ‘de bui zagen hangen’ voordat de eerste druppels vielen. Het boek leest als een trein, maar veronderstelt wel enige kennis van financiële markten. 

Bent u eerder een filmliefhebber? Kijk dan de gelijknamige film met Christian Bale en Brad Pitt.

De Zwarte Zwaan

Auteur: Nassim Nicholas Taleb
ISBN: 9789057123672 

Wat zijn Zwarte Zwanen precies? Toevallige gebeurtenissen die ons leven bepalen. We zien ze niet aankomen, maar herkennen ze achteraf wel. Vreemd? Niet meteen, de mens richt zich op wat hij al weet en staat niet stil bij het onbekende. 

De Zwarte Zwaan van optiehandelaar, schrijver en filosoof Taleb leest bij momenten heel vlot, maar is op andere momenten een echte beklimming.  Toch een aanrader omdat het boek uw kijk op de wereld verandert.

The essays of Warren Buffett: Lessons for Corporate America

Auteur: Lawrence Cunningham
ISBN: 9781611637588 

´s Werelds bekendste belegger: Warren Buffett. Het boek bevat de brieven van Buffett aan zijn aandeelhouders en gaan over de waardering van aandelen en behoorlijk bestuur. Kortom: ze geven een idee van de boeiende beleggingsfilosofie van Buffett. Lees ze als aanvulling op de boeken van Graham en Fisher en u hebt het volledige plaatje.