8 Lees-, luister- en kijktips onder de kerstboom

Mario Potappel
Productspecialist en communicatie
  1. Blog
  2. 8 lees-, luister- en kijktips onder de kerstboom
Verhalen om te delen

8 lees-, luister- en kijktips voor onder de kerstboom

Welk verhaal deelt u met uw vrienden en familie?
De laatste dagen van een bijzonder jaar zijn ingegaan. We moeten Nieuwjaar allemaal anders vieren dan we gewoon zijn. Daardoor heeft u misschien net dat beetje meer tijd voor een goed boek of prachtige muziek. Maakte u al kennis met deze suggesties?

Investing for Growth: laat de tijd zijn werk doen

De Britse auteur Terry Smith (ook wel de Engelse Warren Buffett genoemd) verzamelde in zijn boek Investing for Growth een collectie artikelen die hij de afgelopen jaren schreef voor onder meer The Guardian en The Financial Times. Het bevat ook de Annual letters to shareholders van het fonds dat hij al meer dan een decennium bestuurt.

Waarom moet ik het lezen?

Waar andere auteurs de lezer soms verliezen in het hoe en het waarom, slaagt Smith er wél in zijn beleggingsovertuigingen eenvoudig en krachtig voor het voetlicht te brengen. In een reis door de afgelopen tien jaar én langs de onderdelen van zijn beleggingsovertuigingen gebruikt Smith soms onorthodoxe beelden en een gezonde dosis humor om zijn argumenten kracht bij te zetten.

Investing for Growth, Terry Smith, 2020, Harriman House, ISBN 9780857199010

Het Zoutpad: niets te verliezen, een zegen in vermomming

Raynor Winn en haar man Moth zijn al meer dan dertig jaar samen wanneer ze op korte tijd alles kwijt geraken. Ze verliezen niet alleen hun huis, maar krijgen ook te horen dat Moth een ernstige ziekte heeft. Ze nemen een ingrijpend besluit: ze gaan het eeuwenoude South West Coastal Path lopen, een tocht van meer dan duizend kilometer.

Waarom moet ik het lezen?

Een aangrijpend verhaal van twee mensen die door het noodlot worden getroffen, maar besluiten niet bij de pakken neer te gaan zitten. Winn’s debuut is prachtig geschreven. Het gaat niet alleen over verlies en verdriet, maar ook over prachtige landschappen, de liefde én de (her)ontdekking van waar het in het leven écht over gaat. Dit jaar verscheen ook de opvolger, De wilde stilte.

Het Zoutpad, Raynor Winn, 2018, Balans, ISBN 9789463821056

De Volksjury: true crime met een twist

‘Laura en Silke speculeren op een onverantwoorde manier over onopgeloste moordzaken’, zo omschrijven de twee vriendinnen zichzelf. De eerste aflevering van deze podcast verscheen in 2017, maar hun ‘hobbyproject’ over true crime groeide snel uit tot een succes in het genre. Ondertussen bracht het duo meer dan 60 afleveringen uit en zit er een boek in de pijpleiding.

Waarom moet ik luisteren?

Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck bespreken op geheel eigen wijze, meestal voorzien van een goed glas wijn, iedere twee weken een gekend of minder gekend levensdelict. Hoewel de zaken en de betrokken personen daarbij serieus onder de loep worden genomen, is er zeker ook plaats voor luchtigheid en leren we het duo door de afleveringen heen ook persoonlijk kennen.

‘De Volksjury’ is te beluisteren op Apple Podcasts, Spotify of Stitcher.

De trends van Covel

Wekelijks luisteren wereldwijd duizenden beleggers naar Michael Covel. Hij is de auteur van Trend Following, een lijvig werk over beleggers die hun sporen hebben verdiend in het trendvolgend beleggen.

Waarom moet ik luisteren?

Het enthousiasme waarmee Covel elke keer zijn visie op beleggen (en trendvolgend beleggen in het bijzonder) brengt, werkt aanstekelijk. Hoe meer zijn visie op het geheel ter discussie wordt gesteld, des te harder hij zich vastbijt in de materie. Covel is een veteraan in het metier en heeft al meer dan 900 afleveringen op zijn naam staan. Hij interviewt ook met regelmaat zeer interessante gasten, zoals bv. Daniel Kahneman en Harry Markowitz.

‘Michael Covel's Trend Following’ is te beluisteren op Apple PodcastsSpotify of Stitcher.

De verrassende jaargetijden van Richter

Vivaldi’s vier jaargetijden in een hedendaags jasje. Voor sommigen klinkt dat als muziek-blasfemie. Het album dat in 2012 voor het eerst verscheen, verscheen twee jaar later ook op vinyl.

Waarom moet ik luisteren?

Is er een goede reden om 8 jaar na de feiten (release in 2012) nu nog woorden te wijden aan dit werk? Zeker. Zoals een prachtige wijn, smaken de kleine 44 minuten van componist Max Richter door de jaren heen alleen maar beter. Een zeer gewaagd project, waarbij Richter naar eigen zeggen 75% van de oorspronkelijke partituur bewerkte tot een wonderlijk nieuw iets. Aan u om een eindoordeel te vellen over de uitvoering die Richter vastlegde. Topviolist Daniel Hope speelt in ieder geval op de absolute top van zijn kunnen.

‘Recomposed by Max Richter: Vivaldi – The Four Seasons’ is verkrijgbaar op cd en vinyl en vanzelfsprekend ook te beluisteren op Spotify. 

Nordmann onder uw Nordmann?

Voor de liefhebbers van hedendaagse muziek is In Velvet, de jongste plaat van het Gentse viertal Nordmann, een aanrader. Tom Peeters van De Tijd noemde de band zelfs 'de Radiohead van de Belgische jazz'. Dat lijken wellicht grote schoenen om in te stappen, maar in onze optiek passen die Nordmann perfect.

Waarom moet ik luisteren?

Nordmann gaat op In Velvet duidelijk weer een andere kant op dan het geluid dat we op voorgangers Alarm! (2015) en  The Boiling Ground (2017) hoorden. Van de openingstrack ‘Cryptonym’ tot de slotklanken van ‘Maine Cocoon’ neemt de band je mee op een wonderlijke reis.

'In Velvet' van Nordmann is verkrijgbaar op cd en vinyl en ook te beluisteren op Spotify.

The Queen's Gambit: via Damegambiet naar schaakmat

In de Netflix-serie The Queen’s Gambit maken we kennis met het personage Elizabeth Harmons (‘Beth’), een weeskind dat al op jonge leeftijd een groot schaaktalent blijkt te zijn. Terwijl zij zich door het Amerika van de jaren ’60 heen een weg schaakt naar de absolute wereldtop, beginnen persoonlijke problemen een steeds grotere rol op te eisen.

Waarom moet ik kijken?

The Queen’s Gambit was dé onverwachte monsterhit dit jaar. Beth wordt vertolkt door Anya Taylor-Joy (ook bekend van de Netflix-serie Peaky Blinders). Zij acteert voortreffelijk in een serie die het schaakspel met een ware orkaanstorm van onder het spreekwoordelijke stof blaast. Grootmeester Kasparov keek over de schouders van de makers mee om te zorgen dat alle stukken correct over de 64 vakken werden verplaatst.

'The Queens’s Gambit' is te zien op Netflix.

Parasite: de Koreaan die verdiend de Oscar opeiste

In de Zuid-Koreaanse film Parasite maken we kennis met de familie Kim. Terwijl ze in permanente geldnood en zeer erbarmelijke omstandigheden leven, doet er zich een interessante opportuniteit voor. Is het voor het gezin een mogelijke weg uit de armoede?

Waarom moet ik kijken?

Een Zuid-Koreaanse film won dit jaar de Oscar voor Beste Film op. Daarmee was het de eerste niet-Engelstalige film die ooit deze prijs in de wacht sleepte. Parasite is verre van een typische blockbusterfilm, hoewel verschillende acteurs in eigen land zeker geen onbekenden waren. Nog een tip voor echte liefhebbers: regisseur Bong Joon-Ho maakte ook een aparte editie in zwart-wit. Dat resulteert gek genoeg in een totaal andere beleving van dezelfde film.

'Parasite' is te zien via PrimeVideo (Amazon), maar ook verkrijgbaar op dvd en blu-ray. 

Mario Potappel
Productspecialist en communicatie