Van communistische samenleving tot socialistische markteconomie

Marc Leyder
Directeur Beleggingsadvies
  1. Blog
  2. 70 jaar Volksrepubliek China

Van communistische samenleving tot socialistische markteconomie

Blog
02 oktober 2019
De Volksrepubliek China viert haar 70ste verjaardag.

Hoe groeide het land uit tot één van de belangrijkste spelers in de wereldeconomie?

In 1949, aan het einde van de Chinese burgeroorlog, versloeg het communistische leger van Mao Zedong de Kuomingtang van Chiang Kai-shek. Die vluchtte naar het eiland Formosa om daar de Republic of China (ROC), Taiwan, op te richten. Tot op vandaag ziet China Taiwan nog steeds als een opstandige provincie.

In hetzelfde jaar hield Mao de Volksrepubliek China boven de doopvont. De daarop volgende jaren maakte hij in zijn beleid beslissingen die het land mee de dieperik in trokken. Denk maar aan de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie, waarbij meerdere tientallen miljoenen doden vielen.

Na het overlijden van Mao (september 1976) en een machtsstrijd met de Bende van Vier (waaronder de weduwe van Mao) kwam Deng Xiaoping aan de macht. Onder zijn leiderschap opende het land zich opnieuw en zocht het diplomatieke en economische toenadering tot het Westen. Van een puur communistische maatschappij hervormde Deng de Volksrepubliek tot een socialistische markteconomie. Door de omvang van het land gebeurde dat stapsgewijs en in een gezonde langetermijnvisie. Een van zijn leuzen was: ‘Het maakt niet uit of de kat wit of zwart is, als ze maar muizen vangt.’


De uitdaging waar de wereldbevolking voor staat, wordt de volgende jaren alleen maar groter.

Terwijl de bevolking groeit, krimpt ondertussen de hoeveelheid landbouwgrond. Vandaag wenst de welgestelde wereldburger al meer duurzaam voedsel én is hij bereid om daar ook extra voor te betalen. Maar terwijl wij hier in het Westen meer aandacht lijken te hebben voor onder andere alternatieve eiwitbronnen, neemt de vraag naar voedsel met een zware eco-footprint (zoals vlees) in de opkomende landen toe.

Een technologische versnelling hoger?

Om dat donkergrijze toekomstbeeld helemaal zwart te kleuren, hoeven we het voorgaande nog slechts te combineren met de klimaatverandering. Volgens de FAO is er echter geen noodzaak om een inktzwarte conclusie te trekken. Volgens hen heeft de wereld, ondanks alle uitdagingen en risico´s, de middelen én de technologie om honger uit te roeien en voedselzekerheid te garanderen. De politiek moet echter wel in gang schieten en zorgen voor de uitvoering van het juiste (investerings)beleid. Ondertussen staat de technologische innovatie rond voedselproductie niet stil en zal ze nog zeker een versnelling hoger moeten schakelen. In de gehele keten, van productie tot distributie, zullen grote veranderingen optreden.

Onze aanraders voor in de boekenkast

Van Lanschot leest
Wil je meer weten over de geschiedenis van China, het Chinese denken beter begrijpen of weten wat de plannen van Xi Jinping zijn?

De Nieuwe Keizer

Ties Dams

Een portret van China's machtigste man sinds Mao: Xi Jinping. Auteur Ties Dams laat je kennismaken met de man die de volgende eeuw bepaalt wat macht betekent.

Uitgegeven bij Prometheus (ISBN 978 90 446 3668 0)

Over China

Henry Kissinger

Kissinger onderzoekt de geschiedenis van de Chinese diplomatie en toont dat de unieke omstandigheden waarin China zich ontwikkelt heeft nog steeds invloed hebben op het buitenlandbeleid van de Volksrepubliek.

Uitgegeven bij De Bezige Bij (ISBN 978 90 234 6306 1)