2020 was een topjaar voor duurzame beleggingsfondsen

Maarten van der Pas
Eindredacteur beleggingscommunicatie
  1. Blog
  2. 2020 was een topjaar voor duurzame beleggingsfondsen

2020 was een topjaar voor duurzame beleggingsfondsen

Duurzaam beleggen
28 februari 2021
Het afgelopen jaar kozen beleggers massaal voor duurzame investeringen.

Als duurzame beleggingen in 2020 iets hebben bewezen, is het wel dat ze tegen een stoot kunnen. Ze gingen mee omlaag met de financiële markten, maar minder hard. Aandelen en obligaties van ondernemingen die hoog scoren op ESG-waarden presteerden immers beter dan die van ondernemingen die achterblijven op het vlak van aandacht voor milieu, mens & maatschappij en goed bestuur. In 2020 sneuvelden een aantal opvallende records.

Wanneer is een beleggingsfonds duurzaam?

Voor we naar de cijfers kijken, is het belangrijk te weten waarover we spreken als het hebben over een duurzame belegging. Over welke eigenschappen een duurzaam fonds wel of niet moet hebben, is er (nog) geen overeenstemming. Fondshuizen brengen beleggingsfondsen volgens hun eigen opvattingen van wat duurzaam is.

Duurzaam beleggen kan breed worden gedefinieerd als beleggingen die rekening houden met milieu, mens & maatschappij en goed bestuur (ofwel ESG, environment, social en governance). In de definitie van Morningstar, een onafhankelijke beoordelaar van beleggingsfondsen, heeft een duurzaam beleggingsfonds ESG-factoren als een centraal en integraal onderdeel van zijn beleggingsbeleid en hanteert het bij het selecteren van beleggingen bindende duurzaamheidsdoelen en ESG-criteria.

Beleggingsfondsen die slechts beperkt bedrijven uitsluiten, zoals controversiële wapens, tabak en steenkool, voldoen volgens Morningstar niet aan die definitie. Ook fondsen die ESG-overwegingen op een niet-bindende wijze in hun traditionele beleggingsproces meenemen tellen niet mee. Op basis van die definitie berekende Morningstar dat er in december 2020 in Europa 3.196 duurzame beleggingsfondsen waren.

Een recordinstroom in 2020

De goede prestaties van duurzame beleggingen zijn ook beleggers niet ontgaan, getuige daarvan zijn deze opvallende cijfers van Morningstar:
  • Beleggers maakten vorig jaar (netto) 233 miljard euro over naar duurzame beleggingsfondsen, bijna een verdubbeling van de instroom uit 2019.
  • In het eerste kwartaal van 2020, toen de financiële markten in coronashock waren, liepen de zogenoemde fund flows voor duurzame beleggingsfondsen nog terug. Ze herstelden zich in de rest van het jaar. In het vierde kwartaal konden de fondsen een recordbedrag van bijna 100 miljard euro aan netto nieuw geld bijschrijven.
  • Het vermogen onder beheer bij duurzame beleggingsfondsen in Europa steeg in 2020 met 52% naar 1,1 biljoen. Ook de aanzienlijke instroom van nieuw geld en de koersstijging op financiële markten droegen daar aan bij. 

In 2020 maakten beleggers 233 miljard euro over naar duurzame beleggingsfondsen, bijna een verdubbeling van de instroom uit 2019.

Nog nooit zoveel duurzame beleggingsfondsen

Aanbieders van beleggingsfondsen blijven inspelen op de vraag naar duurzame beleggingsfondsen. Ze komen met nieuwe duurzame fondsen of geven bestaande fondsen een duurzaam karakter. Er werden vorig jaar 505 duurzame beleggingsfondsen gelanceerd en 253 bestaande, conventionele fondsen werden omgebouwd tot een duurzaam fonds (de beleggingsdoelstelling en het beleggingsbeleid worden aangepast). Alleen al in het vierde kwartaal kwam er een recordaantal van 147 duurzame fondsen bij.

Duurzame beleggingsfondsen die zich specifiek op het klimaat richten, behoorden in 2020 tot de best sellers, stelt Morningstar vast. Bedrijven verwijderden ook steeds meer beleggingsfondsen met een grote CO2-uitstoot uit hun portefeuille. Die trend zou bewijzen dat beleggers steeds klimaatbewuster worden en zich voorbereiden op de risico’s van de transitie naar een CO2-arme economie.

Zet de trend zich verder in 2021?

2021 wordt het jaar waarin duurzaam beleggen volledig doorbreekt, althans volgens Morningstar. Beleggers tonen een toenemende belangstelling voor ESG, eventueel aangewakkerd door de coronapandemie. Ze zijn zich bewust van de klimaatverandering en ze zien dat duurzame beleggingsfondsen vergelijkbaar en in sommige gevallen beter presteren dan conventionele fondsen.

Bovendien worden beleggers voortaan beter beschermd tegen greenwashing, waarbij een belegging zich duurzamer of groener voordoet dan ze is. Dat zijn de Sustainable Finance Disclosure Regulations (SFDR), een onderdeel van het Sustainable Finance Action Plan van de Europese Unie dat sinds 10 maart 2021 van kracht is.

Dit artikel baseerde zich op het rapport European Sustainable Funds Landscape: 2020 in Review. A Year of Broken Records Heralding a New Era for Sustainable Investing in Europe van Morningstar. Raadpleeg het hier.

Misschien vindt u deze artikels ook interessant

Verder lezen?
Maarten van der Pas
Eindredacteur beleggingscommunicatie
Login page tracking pixel